PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ Kronoterm ZV 11kW - težave pri nastavitvi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

ker sem novinec pri nastavitvi TČ, sem se registriral na tale forum, da morda najdem nekaj več informacij o sami nastavitvi TČ.

TČ deluje približno 2 meseca in do sedaj mi še ni uspelo najti ustrezne nastavitve, da bi odpravil nihanja. Z nihanji mislim predvsem, da se zgodi da je temperaturo čisto ustrezna, do tega da je prenizka in je v hiši hladno. Izolacija hiše je 20cm, tudi okna so 3 slojna itd...Rekuperacijo sem izklopil, ker se mi zdi, da vpihava prehladen zrak, četudi imam temperaturo na maksimum.

Zanima me predvsem zakaj tla niso topla, oziroma so prej hladna, kot mlačna. Ko v razdelilcu primem cevi, nimajo ravno neke temeprature. Dvižni vod mi prikazuje temepraturo okoli 40 stopinj. Vremensko vodenje je izklopljeno in sem nastavil na konstantno temperaturo.

Kaj bi lahko bil vzrok in ali je normalno, da tla niso topla? Bi morala sploh biti? TČ po grafu deluje nekje 2 minuti, potem pa 20 minut miruje. Dnevno deluje nekje 3 ure.
Mislim, da si napačno predstavljaš, da tla morajo biti topla.
Namreč najbrž pri trenutnih temperaturah tlak nima niti 30 stopinj. To pa je na otip hladno.
Nič ne poveš kakšna je temperatura prostorov.....

Kronoterm verjetno ima zalogovnik. Očitno so tiste 2 minute dovolj, da vodo pogreje za naslednjih 20 minut.

Trenutno pri meni + 15 stopinj zunaj, TČ se je izklopila, temperatura dvižnega voda 22 stopinj, v stanovanju 23 stopinj, tlak seveda nima nič več stopinj in je hladen......
Verjetno imaš nastavljeno po vremenski krivulji poizkusi z fiksno temperaturo. Moj primer površina 110 m skeletna gradnja, temperatura dvižnega voda trenutno nastavljena na 26 C ko pade na 23 se TČ ponovno vklopi, temperatura v hiši je 23 stopij brez nihanj TČ pa je dejavna uro ali dve na dan. TČ kronoterm 4/5kW.
Najprej mislim, da si izbral precej premočno TČ za svojo hišo. Nihanje temperature vtoka je posledica prevelike moči naprave, ter nedovršenega krmilja. Brez zalogovnika segretega na višjo temperaturo in mešalne avtomatike katera regulira temperaturo vtoka, nihanj ne boš odpravil. Verjetno bo nekoliko bolje, ko bodo zunanje temperature padle.
Temperatura tal je pri takšni izolaciji kot jo imaš lahko tudi samo dobro °C nad temperaturo prostora, kar občutiš kot hlad. Poskušaj notranjo temp. za nekaj časa dvignit na 24 - 25°C in potem poročaj.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
To moč so mi sprojektirali, sicer pa je hiša 180 m2 + 50m2 klet (ki pa nima talnega gretja).
Imam nastavljeno konstantno temperaturo in trenutno je toplo. A ima kakšno vezo kako je nastavljena hitrost Wilo črpalk? Bilo je na maximum, zdaj sem spustil za eno stopnjo.
Ali ti črpalka za talno gretje vedno obratuje ali ti jo izklaplja kakšen termostat ? to bi lahko povzročilo nihanje temperature.
Saj če ti je toplo (kot želiš) potem je vse OK.

Dvižni vod ne more biti 40 stopinj, ker bi vas spajtlalo od vročine. Pa tudi tla pri taki temperaturi postanejo moteče topla.

se pa čuti da so tla segreta (brez vsakega problema) pri temp. vstopne vode 30 stopinj.

Teh 40 stopinj ti verjetno kaže nekaj drugega.
Marko332 Napisal:Pozdravljeni,

ker sem novinec pri nastavitvi TČ, sem se registriral na tale forum, da morda najdem nekaj več informacij o sami nastavitvi TČ.

TČ deluje približno 2 meseca in do sedaj mi še ni uspelo najti ustrezne nastavitve, da bi odpravil nihanja. Z nihanji mislim predvsem, da se zgodi da je temperaturo čisto ustrezna, do tega da je prenizka in je v hiši hladno. Izolacija hiše je 20cm, tudi okna so 3 slojna itd...Rekuperacijo sem izklopil, ker se mi zdi, da vpihava prehladen zrak, četudi imam temperaturo na maksimum.

Zanima me predvsem zakaj tla niso topla, oziroma so prej hladna, kot mlačna. Ko v razdelilcu primem cevi, nimajo ravno neke temeprature. Dvižni vod mi prikazuje temepraturo okoli 40 stopinj. Vremensko vodenje je izklopljeno in sem nastavil na konstantno temperaturo.

Kaj bi lahko bil vzrok in ali je normalno, da tla niso topla? Bi morala sploh biti? TČ po grafu deluje nekje 2 minuti, potem pa 20 minut miruje. Dnevno deluje nekje 3 ure.

marko, samo za primerjavo: pri nas letos se nismo imeli visje temp. vtoka od 23-24° (za notranjih 22-23°). pri keramiki to pomeni, da ni variante, da bi hodil bos.
tisto o 11kW masini za tvojo NEH so pa ze itak tudi drugi omenili.
Marko332 Napisal:To moč so mi sprojektirali, sicer pa je hiša 180 m2 + 50m2 klet (ki pa nima talnega gretja).
Imam nastavljeno konstantno temperaturo in trenutno je toplo. A ima kakšno vezo kako je nastavljena hitrost Wilo črpalk? Bilo je na maximum, zdaj sem spustil za eno stopnjo.

Rad bi videl ta izračun.
Meni se zdi, da je bilo to "projektiranje" ziheraštvo majstra stare šole, ki nima izkušenj s tako izoliranimi hišami ali pa nasvet prodajalca, ki ima zaslužek po kW prodane TČ.
Rekuperator pa le vklopi nazaj, zato si ga vgradil in plačal. Kakšno temperaturo pa nastavljaš na njem? Na njem se nastavlja zračni pretok in ne temperatura.
Za začetek daj pretok na neko srednjo vrednost.
Logično je, da vpihuje zrak, ki je malo hladnejši od tistega v prostoru. Da nimaš mogoče nastavljeno na bypass (vodenje mimo rekuperatorja)?
Rezervna moč nikoli ne škodi, mogoče si kasneje omisli pokriti bazen, dvorano za skvoš ali kaj podobnega.
Na rekuperaciji se da nastaviti temperatura. Ima 4 stopnje. Stopnja 1 se uporablja pri hlajenju hiše, stopnja 4 pa pri gretju.
Kakorkoli že, zdaj sem preveril še ventile na razdelilcu in baje nimam pretoka.
Bom poskusil kakšno slikico prilepit.
kateri rekuperator imas?
Systemair je rekuperator.
[img]httpunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/C3aLxwvunichr("46")jpg[/img]

Takole izgleda v razdelilcu. Jutri pride nekdo, da mi odzrači sistem.
Težava odpravljena. Mešalni ventil je bil napačno obrnjen, zato ni bilo pretoka.
Bom naslednje dni sporočil, če je napaka resnično odpravljena.

Hvala za pomoč!
1 2
Iskanje po temi