PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TC (zemlja/voda) in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam par vprasanj in sicer nikjer na forumu nisem zasledil konkretnega odgovora na temo zalogovnik da ali ne.

Imam oz. bo talno gretje in crpalka katero bom vzel je tipa ON/OFF, izvajalec mi zraven ponuja tudi 300 L zalogovnik. Crpalka NIBE F1245...

Nekateri pravite, da ce imas talno ne potrebujes zalogovnika itd. Crpalka katere imajo dobro krmiljenje naj ne bi potrebovale zalogovnika, tudi ta od NIBE-ta , naj bi imela najboljse krmiljenje.

Proizvajalec mi je rekel, da s tem podaljsam zivljensko dobo TC saj se ne bi vklapljala tako pogosto in zaradi tega je zivljenska doba daljsa.
Ta crpalka ima tudi lasten bojler 180 L , za sanitarno vodo. (combo)
Trenutno imava z zeno enega otroka , tako da smo trije v bodoce pa nas bo vecSmile.

Koliko vode porabi druzina (4 osebe ali 5), ce gledamo neko normalno porabo , bi bilo 180 L dovolj , kateri je sedaj ze v crpalki.
Malce me bega ta zalogovnik (300 L), saj koliko zastopim toplotna crpalka mora ta zalogovnik zagreti do cca 50-55 stopinj in ne samo 30-32 , katera bi sla direkt v talno gretje. Tukaj so potem se mesalni ventili in spet mesa mrzlo vodo z segreto, potem pa so tu se izgube in seveda drazja montaza.

Mi lahko nekdo malce razlozi kako deluje toplotna crpalka z zalogovnikom(300), kako je lahko vse zvezana na zalogovnik, prednosti,slabosti ?
Kako vse lahko zvezemo zalogovnik , TC, funkcionalnost.

hvala
Citat:ce imas talno ne potrebujes zalogovnika
...
toplotna crpalka mora ta zalogovnik zagreti do cca 50-55 stopinj in ne samo 30-32 , katera bi sla direkt v talno gretje.
!00 m2 betonskega estriha je 12 ton. Če dovoliš v prostoru nihanje temperature za 1 stopinjo, je ta estrih v stanju shraniti in sprostiti 3,4 kWh toplotne energije.
Enako energijo lahko shraniš in sprostiš z zalogovnikom: pri 20 stopinj temp. razlike z 150 litri vode, pri 10 stopinj razlike pa z 300 l.

Ali ti je sprejemljivo nihanje notranje temperature za 1 stopinjo? Če ti je sprejemljivo še več, bo čas izklopa TČ daljši). Če ti ni sprejemljivo nihanje notranje temperature je zalogovnik potreben.

Koliko časa bo TČ lahko izklopljena (gretje iz zalogovnika ali iz estriha) je odvisno od dejanskih toplotnih izgub.
Nimam časa - sem v penziji!
Idealno bi bilo, da v nočnem toku akumuliraš toliko toplote, da to zdrži do naslednjega ciklusa ogrevanja. Kaj to pomeni v praksi ali je za to potrebna dodatna akumulacija v obliki zalogovnika težko rečem. Mogoče izkušnje nekoga, ki ogreva z sistemom zemlja - voda talno gretje.
Citat:Idealno bi bilo, da v nočnem toku akumuliraš toliko toplote, da to zdrži do naslednjega ciklusa ogrevanja.
Izračunati je treba potrebno velikost zalogovnika. Na potrebno velikost vpliva: moč TČ in toplotne izgube stavbe.
Žerjavar Napisal:
Citat: 100 m2 betonskega estriha je 12 ton. Če dovoliš v prostoru nihanje temperature za 1 stopinjo, je ta estrih v stanju shraniti in sprostiti 3,4 kWh toplotne energije.
.

Verjetno je količina energije odvisna od debeline estriha. Na kakšno debelino estriha se ta podatek nanaša?
Citat: Na kakšno debelino estriha se ta podatek nanaša?
Kot sem napisal = 12 ton. Če je beton (pesek + cement) zadošča 5 cm, če pa ima še kake lažje (izolativne) dodatke pa nekaj večja debelina.
Pozdravljeni,

seveda je sam estrih akumolator toplote , samo se vedno nisem dobil konkretnega odgovora, ali res lahko pri tem podaljsam zivljensko dobo crpalke ali ne, kajti ne moram vedeti ali se bo vklapljala pogosteje ali ne...

Pa naj kdo potem napise prednosti ali slabosti zalogovnika ?

lp
Doba se poveča zato ko ona obratuje ,obratuje dalj časa ko ogreva zalogovnik. Pogosti vklopi in izklopi negativno vlivajo na TČ. Zalogovnik 300l je čisto v redu ,za ogrevana stanovanja si moraš omislit še regulacijo za talno gretje ki deluje od zalogovnika naprej. Tudi če vas bo pet bo 180l san.vode dovolj.
Citat:Pa naj kdo potem napise prednosti ali slabosti zalogovnika
K TČ dodan zalogovnik:
- Prednost. Čas vklopljene črpalke se podaljša (mora še segreti zalogovnik). Tudi čas izklopljene se podaljša, ker se prostori ogrevajo iz zalogovnika. Bistveno manj vklopov na dan.
- Slabost. Višja investicija. Malenkost večja potrošnja elektrike zaradi slabšega COP pri ogrevanju na višjo temperaturo zalogovnika.

Glede na primerjavo akumulacije estriha in zalogovnika, bi svetoval brez zalogovnika vendar z večjo temperaturno razliko v prostoru (vklop črpalke pri 21 C, izklop pri 23 C). Ta temperaturna razlika ti enakovredno nadomešča 300 l zalogovnik. Rabiš termostat z nastavljivo histerezo.
@Zerjavar : Hvala za odgovore.

Mi lahko se malce tole razlozis : Termostat ki ?
"Rabiš termostat z nastavljivo histerezo.".

lp,Matevz
Citat:Rabiš termostat z nastavljivo histerezo."
Histereza je razlika med temperaturo vklopa in temperaturo izklopa.
Termostat z majhno histerezo: Nastaviš na 22 C. Boš ogreval, temperatura se dvigne na 22,1 C, gretje izklopi. Ko se prostor ohladi na 21,9 C se gretje zopet vklopi. Pri takem termostatu rabiš k TČ tudi zalogovnik.

Imeti moraš možnost večje razlike temperature (do 2 stopinji) med vklopom in izklopom. Konkreten tip takega termostata ti bo svetoval kdo drugi, oziroma bo povedal kako vezati dva navadna termostata za to funkcijo.
Znanec ima talno + 1000 l zalogovnik. Ogrevanje samo v nočnem toku. Stroški, pod 300 eurov na leto skupaj z sanitarno vodo. Črpalka TT oz. po novem KT.
F 1245 ima že vgrajen bojler, po mojem je smiselno, da dodaš tudi zalogovnik. Strošek instalacije bo malo višji, gretje bo pa bolj enakomerno in manj vklopov bo imela tč
Mi imamo F1140 in poleg 300l bojler ter zalogovnik 500l.
Grejemo tri plošče po 70m2. Vklopov ni veliko, ko pa je, pa deluje daljši čas (tudi uro in več), da tč poskrbi za zalogovnik. Če so temperature zmerne, ponoči do nule melje večinoma ponoči.
Da nismo vzeli F1245 je bil kriv bojler 180l, za katerega smo mislili, da bo premajhen.
Zdaj vidim, da bi šlo tudi z njim (4 osebe).
Pri tako nizki moči TČ je zalogovnik na talnem gretju popolnoma nepotreben balast.
Nihanj temperatur ne bo, oz. bodo neopazna, je pa seveda obvezno notranje tipalo. Sama TČ ima toliko pametno krmilje, da izračuna toplotne potrebe hiše, hitrost padanja in dvigovanja temperature in na podlagi tega prilagodi število vklopov.
PS. Edini pogoj je namestitev notranjega tipala na takšno mesto, kjer ni motečih temperaturnih vplivov. Kompresor zaradi zalogovnika ne bo nič dlje živel :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Definitivno je 3C histereza za talno ogrevanje prevelika. Že 1/2 C se čuti.
Zalogovnik bi bil vsekakor dobrodošel. Nujen pa ni, ker vse malo pametnejše regulacije Tč optimirajo vklope in izklope tako, da zagoni niso pregosti in nihanje prostorske temp, preveliko.
1 2 3 4 5 ... 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi