Objave: 42
Teme: 15
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Smo v fazi gradnje nove hise velikosti cca 180m2. Zidano porotherm 30 z termo malto. Fasada bo cca 18cm, navdusujem se nad avstrijskimi IR paneli ki so najucinkovitejsi v primerjavi z konkurenco. Ali imate izkusnje. Razmisljam celo da bi za vsak slucaj naredil tudi talno gretje da lahko v prihodnosti kdaj prestavim na TČ. Hvala
Lp j
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Verjetno misliš na električno napajane IR grelce.
Glede na sestavo zidu, stropa, oken, .... boš imel toplotne izgube za vso bajto, ki jih moraš nadomestiti.
- IR paneli ti iz 1 kWh elektrike naredijo 1 kWh toplote v prostoru, katera gre skozi zid, okna, .... navzven.
- Talno gretje s TČ ti naredi iz 1 kWh elektrike vsaj 2,5 (do 3,5) kWh toplote v prostoru.
Tu je potrebna ekonomska računica: ali nižja investicija za IR panele in vsako leto višji strošek porabe elektrike, ali obratno.
Bistvena razlika je v investiciji. Pri TČ ne računati estriha in toplotne izolacije pod njim, ampak le napeljavo cevi na sistemske plošče. Odločiti se za predvideno življensko dobo. Je bistveno tudi, ali si v KR ali KP.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Eden te je fino nategnu ( po domače rečeno) za ir.je in ne to kar vsake...za avstrijske!
:lol:
Ampak se bojo itak oglasili navdušenci za el. ogrevanje. Tako da..go for it!...tema bo itak šla v maloro, ti pa vidim da si že odločen.
Objave: 7
Teme: 6
Ocena:
0
Glede panelov sem naredil celo analizo. Podjetje easytherm iz avstrije ima 50% trzni delez prodaje Ir panelov v avstriji. Zascitene imajo tri svoje patente in so sigurno najboljsi. Investicija za te panele je skoraj enaka kot TČ. Cca 16.000eur. Kar se tice pa ugodja bivanja je pa baje to najboljse. Poskusal se bom dogovoriti da jih za 1 mesec dobim na test in vidim kako je. Lp
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Prej se oglasi pri dobrem energetskem svetovalcu, preberi drobni tisk pri reklamah (da so paneli dovoljeni le za dodatno ogrevanje). Naj ti detajlno pojasni delovanje vseh predvidenih sistemov. Strokovnjaki so tudi na Strojni fakulteti v Ljubljani, tam ti bodo natančno razložili vse, kar želiš.
lp K.
Objave: 3158
Teme: 48
Ocena:
1
Energija je kot voda, če jo imaš 1l jo imaš 1l. Ni je steklenice, v katero bi natočil 1l vode in ven dobil več kot 1l.
Bolj preprosto se ne da povedati
Objave: 8660
Ocena:
9
Eni pač ne verjamejo v fiziko, ampak v čudeže.
In če čudodelcu morajo dobro plačati, potem je čudež zagotovljen.....
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Motita se (luk in jure), da so avstrijski ir paneli najbolj ucinkoviti.
Kanadski thermaray je. Imam izkusnje v svoji bajti z obema tehnologijama (eni so visokotemperaturni, drugi pa nizko).
Seveda pa je vprasanje ali si COP (in s tem povezane stroske) pripravljen zamenjati za udobje.
Osebno sicer se vedno trdim, da 1kw ni enako 1kw, ampak teoreticni matematiki trdijo drugace :twisted:
(zanimivo, da pa pri svetilnosti vsi priznavajo razlicne vatle za watte ;-) )
Skoda, da ni na forumu nikogar, ki bi se ogreval samo z IR. Morda bo Sebastjan704 porocal kako se thermaray obnese v hisi, ki jo je kupil. Prejsnji lastnik je porabil (rekla-kazala) manj kot 900€, kar takole "od oka" predstavlja dvojne stroske, kot jih imam jaz s kurjenjem na drva (ima pa vecjo hiso kot jaz); pri cemer je bila investicija v mojo lonceno pec cca 10k€, za IR panele pa sem dal 7k...
Objave: 8660
Ocena:
9
Res je, obstoja neka nova fizika ki pozna različne wate.
Nekateri celo trdijo, da TČ narejene v EU proizvajajo drugačne wate kot japonske
Baje je "menjalno razmerje" KWeu: KWjp 1:1,5
Čakamo samo še na potrditev novih ISO standardov in s tem kot enoto "Weu" (evropski wat)
Menda se nekaj takega uvaja tudi za IR panele. Tam bo nova enota "Wir" (panelski wat). Ni še definirano "menjalno razmerje", ampak delajo na tem. Za sedaj se ne morejo zmeniti za ime nove enote.......
Ocena:
0
:lol: najbrz imajo,probleme s konverzijo med japonskimi, kitajskimi, kanadskimi in avstrijskimi wir-i ;-)
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Razvod talnega, montaža kurilnice in ena solidna 6 kw TČ ga ne more prit 16 jurjev.
PS
Vsi, ki navajajo porabo za ogrevanje z IR paneli pozabijo dodati še strošek za porabo tople vode, kakršen koli že je.
Ocena:
0
Vsekakor.
Zato pa je STC. Jaz ugotavljam cca 400€ letnega prihranka (prej 2 bojlerja), kar pomeni, da bom imel po petih letih povrnjeno investicijo v STC. ce bi vzel pa najcenejso Gorenje v akciji Merkur, bi pa ze bil "na nuli".
Objave: 423
Teme: 27
Ocena:
0
Adijo pamet 16000€ investicije pa kaj je z vami.
Moj primer 160m2 talnega.
160 m2 sistemske plošče fragmat silent 3+2. Položil sam. 1150€
2x omarice in 2x razdelilci za talno 9 in 8 vej 700€
1,7 km cevi za talno 1200€
delo polaganja 100 € Z mojstrom sva bila konec v 1 dnevu.
TČ Estia 6500 € z odbito subvencijo.
Skupaj okroglo 10000 €. Torej če imaš željo lahko nabaviš vrhunsko "EU" TČ pa nisi niti približno na 16000€.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Si9cer pa uzalud debata - za novo hišo elektrika direktno (kar ir je) ni dovoljena kot edini vir ogrevanja. Lahko dodatni, edini na štrom pa samo TČ.
LP,
Samojed