PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Slika vezave oljne in peletne peči - rabim vaš nasvet

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da na kratko opišem mojo dilemo, kotlovnica kjer sedaj stanujem je urejena kot na spodnji sliki... peči sta vezani preko 4 polnega mešalnega ventila na radiatorje...

leva peč je oljna desna peletna večino šasa dela peletna peč, ki je bila vgrajena naknadno...

moja dilema.... ko mešalni ventil zapre dotok vode iz peči na radiatorje voda kroži s pomočjo črpalke samo skozi peletni kotel, skozi sistem oz radiatorje pa termosifonsko, saj je sredinska črpalka vezana na regulacijo iz oljne peči in, ko se kuri na pelete ne dela....

moje vprašanje? bi bilo smotrno to črpalko vezat poleg oljne, tudi na regulacijo iz peletne peči, da bo poganjala vodo po sistemu ko je mešalni ventil zaprt?

da pojasnim še naprej, ko je mešalni ventil odprt poganja vodo po sistemu črpalka peletne peči....

rezanje cevi, spreminjajnje lokacij črpalk ne pride v upoštev....

upam, da sem bil razumljiv.... :oops: :oops: :oops:

hvala že v naprej

Priložene datoteke
.jpg   20141027_180149.jpg (Velikost: 76,61 KB / Prenosi: 766)
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Malo komplicirano si povedal in tudi malo komplicirano imaš narejeno. Za kakršno koli pametno spremembo bo treba kaj odrezati in prestaviti. Imam podoben sistem le da je namesto peletne peči, klasika na drva in v sistemu je še hranilnik toplote. Ogrevanje oziroma vodo v radiatorje poganja ena črpalka in vgrajen je en mešalni ventil. V prehodnem obdobju še porabljam nekaj stare zaloge olja in takrat zaprem ventile na peči na drva, ko pa začnem kuriti na drva odprem te ventile in zaprem na peči na olje. To je najenostavnejša rešitev ki jo mora znati narediti vsak monter. Razen če hočeš imeti avtomatičeno ogrevanej za eno ali drugo pečjo brez preklapljanja, kar pa ne vem kako bi bilo treba vezati, po sliki sodeč imaš ventile in tako ali tako preklapljaš
nebo se rezalo.... že imam odgovor.... sredinska pumpa se bo električno vezala zaporedno s tisto v ozadju.... problem rešen.... hvala za nasvete...

če ima kdo boljši predlog..... dobrodošel....
zopet malo osvezujem temo....
tokratna moja dilema.... glede na to da sem laik na tem področju mogoče malo smešna vprašanja... če grejem na oljno peč, lahko s pomočjo ventilov peletno peč zaprem iz tokokroga, če kurim na peletno peč oljne peči ne morem in s peletno pečjo grejem bojler oljne peči, moje prvo vprašanje:

- bi bilo dobro naredit dodatni ventil, da bi lahko oljno peč tudi izključil iz ogrevalnega kroga?

montiral se bo 350-400l zalogovnik. in s tem moje naslednje vprašanje:

- zalogovnik predvidevam, da se priključi na povratni vod, pred mešalnim ventilom, ki spušča toplo vodo v sistem z vodo, ki je že zaokrožila po radiatorjih? (odzivnost sistema, oz. kako hitro se ogreje hiša bi rad obdržal...)

hvala za odgovore...
Iskanje po temi