8.8.2014 ob 10:22
Na začetku se opravičujem, če se morebiti ponavljam. Prebral sem goro odgovorov na podobno temo, a si pri nečem nisem čisto na jasnem. Prosim za vašo mnenje in vsako pomoč. Že v naprej se zahvaljujem in opravičujem, če se ponavljam.
Vprašanje je sledeče: imam starejšo hišo (>40 let) z ogrevanjem na olje. Rad bi popolnoma nadomestil ogrevanje na olje z ogrevanjem na toplotno črpalko zrak-voda. Kontaktiral sem nekaj ponudnikov (izvajalcev) in ob omembi, da gre za starejšo hišo ter specifikacij, mi je takoj ponujen HT toplotna črpalka. Pa res ne bi šla tudi NT toplotna črpalka? Npr. modeli s temp. predtoka 60/65°C?
Specifikacije hiše:
• Samostojna hiša, 45 let, osrednja SLO, okolica LJ
• Neto površina 120m2
• Klet neogrevana, podstrešje neogravano
• 5cm izolacije na tleh podstrehe
• Debelina stene cca. 30cm, zunanji ovoj teranova fasada
• Trenutna poraba: 1000-12000l olja + 6m3 drv, občasno pa tudi ogrevanje s klimo
• Radiatorsko ogrevanje, starejši, 8 kosov
• Trenutno imam nastavljen termostat na kotl na 80°C in v zimskih dneh je temp. na dvižnem vodu okoli 60°C
• Bojler za sanitarno vodo 200l, električno ogrevan
V kolikor sem še kaj izpustil, pa prosim javite in bom dodal.
Za vaša menja se vam že v naprej zahvaljujem.
Lep sončen vikend.
Vprašanje je sledeče: imam starejšo hišo (>40 let) z ogrevanjem na olje. Rad bi popolnoma nadomestil ogrevanje na olje z ogrevanjem na toplotno črpalko zrak-voda. Kontaktiral sem nekaj ponudnikov (izvajalcev) in ob omembi, da gre za starejšo hišo ter specifikacij, mi je takoj ponujen HT toplotna črpalka. Pa res ne bi šla tudi NT toplotna črpalka? Npr. modeli s temp. predtoka 60/65°C?
Specifikacije hiše:
• Samostojna hiša, 45 let, osrednja SLO, okolica LJ
• Neto površina 120m2
• Klet neogrevana, podstrešje neogravano
• 5cm izolacije na tleh podstrehe
• Debelina stene cca. 30cm, zunanji ovoj teranova fasada
• Trenutna poraba: 1000-12000l olja + 6m3 drv, občasno pa tudi ogrevanje s klimo
• Radiatorsko ogrevanje, starejši, 8 kosov
• Trenutno imam nastavljen termostat na kotl na 80°C in v zimskih dneh je temp. na dvižnem vodu okoli 60°C
• Bojler za sanitarno vodo 200l, električno ogrevan
V kolikor sem še kaj izpustil, pa prosim javite in bom dodal.
Za vaša menja se vam že v naprej zahvaljujem.
Lep sončen vikend.