Objave: 104
Teme: 22
Ocena:
0
Trenutno imamo 25 let staro peč katera je do nedavnega služila za ogrevanje na ELKO.
Trenutno se ogrevamo na drva.
V naslednjem letu načrtujemo nakup gorilnika in komplet sistema za kurjenje na lesne pelete.
Trenutno imamo eno leto star zalogovnik (ne vem če se mu tako reče, je namontiran poleg peči in služi za ohranjanje tople vode) v velikosti 120L, uporabljamo ga 3-4 ljudje.
Moje vprašanje:
Ali se da podaljšati čas tople vode za sanitarije v kolikor kupimo nov večji zalogovnik vode? Kakšen zalogovnik bi priporočili glede na to, da bomo drugo leto šli na pelete in bomo verjetno tako ali tako menjali zalogovnik?
Trenutno je tako, da ostane topla voda nekje 1 dan. Kar pomeni, da je treba kuriti vsak dan samo zato, da imamo toplo vodo za tuširanje.
Hvala
Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Ali imaš zalogovnik (v njem je tehnična voda iz peči, radiatorjev) ali bojler (V njem je sanitarna voda, ima pa notri spiralo, da se ogreva s kotlom)?
Objave: 457
Teme: 4
Ocena:
0
zalogovnik o katerem govoris ti je dejansko bojler.
ce bos imel vecji bojler, ti bo tudi drzal dlje casa.
mogoce bi ti se najbolj svetoval toplotno crpalko za sanitarno vodo (200 - 300l)
sicer je investicija cca 2000eur, vendar imas strosek vode 5eur na mesec.
lp
Ocena:
0
Če nimate velike porabe, se TČ ne bo amortizirala. Bolje je potem nabaviti el. grelec za v obstoječi bojler.
Še bolje pa je poleg tega bojlerja dodati zalogovnik (1000l, 2000l), ker bo služil tudi pri ogrevanju hiše pozimi in je pri kotlu na drva skorajda obvezen.
Edit: šele sedaj sem prebral, da greste na palete.
Ocena:
0
za 4 osebe se TČ bo amortizirala.
zalogovnik pri peletih ni potreben.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Le zakaj bo sosed po letošnji zimi k peletom tlačil zalogovnik. In ni nujno da se mi stč izplačala. Poleg optimističnih petih evrov za elektriko, dodaj še nekaj 10 evrov amortizacije. Če pa bo šlo kaj narobe pa lahko še bistveno več.
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
Ker ga je nekdo prepričal v nakup :wink: .
Zalogovnik se uporablja pri gorivih, kjer se pojavlja presežek toplote (drva).
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Smo že dorekli: pozabimo na zalogovnik!!!!!!!!!!!!!!!
Pri štirih osebah je amortizacija STČ vedno vprašljiva. Morali bi imeti res hude zahteve in porabo, da se STČ izplača v normalnem času.
Edit: Naj se montira v bojler (poceni) električni grelec s termostatom, ki bo grel v primeru, da ne kuriš v kotlu.
Ocena:
0
škoda debate o njegovi kotlovnici o kateri ne vemo nič.
peleti lepo delujejo brez zalogovnika z radiatorji če kotel ni predimenzioniran.
lp
Ocena:
0
@dolsina: Nimam izkušenj, a menim, da zagon (razen svečk) ni problematičen. Problem je, ker se peleti ravno razgorijo, pa gorilec ugasne in ni izkoristka, dela se žlindra... (Seveda pa je kratek čas gorenja povezan s pogostimi vklopi gorilca.)
Kakšni časi gorenja in pavze so priporočljivi in kje je meja, ko se reče, da so vklopi prepogosti?
Objave: 104
Teme: 22
Ocena:
0
ojej, pol dneva ne pogledam svoje teme in vidim kreganje, meni pa še manj jasno kaj naj naredim. Razen tega, da mogoče vgradim el. grelec.
Sem se malo pozanimal, na začetku sem dal informacijo da imamo nov 120l bojler, kar ni res. Dejansko smo lani menjali samo ekspanzijsko posodo kar pa nima veze z ničemer.
Skratka, 25let stara peč v kateri je vgrajen 120L pretočni bojler, ki je sicer pozimi v uporabi tudi za ogrevanje radiatorjev.
Sklepam da v ta vgrajeni bojler ne gre vgrajevati el. grelca?
Bi moral vseeno dokupiti večji bojler/shranjevalnik tople vode?
TČ odpade, predraga investicija, ki se težko povrne.
Ideja je nova peč na lesne pelete v naslednjem letu, do takrat bi pa lahko investiral v kak tak bojler, če bi sploh bilo smiselno.
Ocena:
0
Kupis en 120l bojler z izmenjevalcem, kakso pec imas? rabis pumpo da ti greje bojler ali ne? v kolikor je nimas, bos moral poleg bojlerja kupiti se obtočno črpalko, narediti povezave do peči ... kar ti bo kar naneslo vse skupaj ...
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Če postaviš peč nižje od bojlerja zna topla voda sama priti v bojler.
In ja se strinjam. Če bi Stč porabila 5evrov/mesec, potem grelec porabi 15. Razlika 10 evrov, na elektriko bi ogreval pol leta, 60 evrov na leto. Se pravi mora tč delat brezhibno 30 let da bo ceneje kot bojler. In v teh 30 let skoraj ne verjamem, oziroma je zelo malo možnosti.
Za začetek po kurjenju zapri dovod zraka v peč in dimnik. Tako boš preprečil da se bo peč hladila skozi dimnik. Ko sem jaz lani tako kuril 80l bojler v 25kw ferrotermovki se je nekaj poznalo. Marsikdaj sem tudi dva dni pregural, je pa res da je imela peč ob koncu kurjena vedno vsaj kakšnih 80.