PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kamin in toplotna crpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za pomoč z nasveti in tudi z informacijami o izvajalcih...
Imamo običajni kamin (ni toplovodni) in TČ (vrtine) s 1000 l zalogovnikom. Kamin veliko uporabljamo in rad bi ga predelal v toplovodnega in da bi s tem pomagal TČ ter zmanjšal stroške TČ. Laično: ne želim kupit novega kaminskega vložka (preveč razbijanja, stroški), ampak v tega monitorat (po meri narejen) vložek v katerem bi krožila voda. Kurišče bi bilo manjše, a nič zato. Kamin se da povezat s TČ in zalogovnikom.
Potreboval bi:
- nasvete oz. izkušnje, če je to že kdo naredil
- izvajalca (izvajalce) - ta, ki je montiral TRČ pravi, da gre, a je tako neodziven, da ga nimam več živcev klicat in čakat. Zalogovnik ima ustrezne priključke.
Če lahko kdo kaj napiše, bom hvaležen...
lp,
Rajko
To imaš podtalnico ali geosonde? V vsakem primeru, z kurjenjem na drva ne boš kaj prida privarčeval, še posebej z kaminom. Vprašanje je, koliko je tudi racionalna dogradnja vodnega registra v neoriginalni kaminski vložek.
TČ je na geosonde (2x110m). Vem, da je pri neki povprečni uporabi kamina izkoristek tako slab, da o tem ni vredno razmišljati. Ampak, mi kamin resnično veliko uporabljamo vse od okt/nov, pa do konec aprila. Več let že razmišljam o tem in vedno, ko vidim, kako gre toplota skozi dimnik, ne da bi pri tem ogrela še kaj, me prime, da to naredim.
Pred dnevi sem očistil in razstavil kaminski vložek in ugotovil, da ima precej veliko prostora za montažo, cevi itd in bi to res naredil. Vem do bo trajalo leta, preden se investicija povrne, a nič zato.
Pazi samo, da bo zadeva pravilno izvedena, v nasprotnem lahko imaš več škode (kondenz) kot koristi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
RajkoKnez, tudi jaz sem tako razmišljal kot ti, potem sem se pa lotil samoizdelave/predelave toplovodnega kamina.
Sistem odlično deluje.
Res pa je kot pravi sassapo, zadevo treba pravilno izpeljat.
Da ti ne razlagam vse na dolgo kako sem jaz to izvedel, si lahko prebereš moje prispevke, kjer sem vse podrobno opisal. Če se boš odločil za ta sistem ti ne bo žal.
Da pa ne bom izpadel jaz preveč pameten, moram povedat da sem marsikateri dober nasvet dobil prav na tem forumu (urs, sassapo, telmos...).
Super - hvala.

Sem zdaj našel forum "Kako dolga špirala za samoizdelavo toplovodnega kamina?"
To kar tam pišete mi odpira nove poglede... a pod črto, končno nekdo, ki pravi, da so izkušnje pozitivne in da se tudi prihrani. Do zdaj so me vsi odpravili, da se ne splača.

Spirala za dimnik je pri meni problem - dimnik ni raven (poševna vertikala) in ima dva kolena še preden se priključi na steno. Pa tudi kratek je. Mislil sem narediti spirale v posodi in jo montirati na tri stene kurišča. Prostora je kar nekaj. Zdaj pa berem, da je tudi voda v spirali dimnika kaj hitro zelo vroča. Pri kurišču bo torej še prej.

In želel bi priključek na zalogovnik, ne na radiatorje/talno. To bi mi omogočilo ogrevanje vode tudi v prehodnih mesecih, ko ne ogrevamo sob.

Tudi nimam prostora za raztezno posodo ob kaminu, pač pa bi jo imel blizu TČ, ki pa je eno nadstropje nižje (klet). Bojim se, da bi to tudi igralo določeno vlogo.
Sam tega ne bom spravil skupaj-tehnik sem samo priučen skozi življenje. Poznate morda koga, ki bi bil pripravljen pogledat in izdelat? Vidim, da ste scania730 to naredili sami...

Hvala za mnenja...
Glede na tvoj opis, bi rekel da imaš dobre pogoje za predelavo. Probleme, ki jh navajaš, sploh niso problemi, exp. posoda je lahko kjerkoli, 10m višine je 0.1 bar razlike, torej skoraj nič pri tebi.
Poševen dimnik, kolena niso problem.
Važno je le da imaš zadosten vir toplote.
Več o mojem sistemu lahko prebereš tudi tu:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=53748">viewtopic.php?f=7&t=53748</a><!-- l -->

Ne rečem, da sem naredil najbolje, a jaz ti lahko svetujem le iz lastnih izkušenj.
Če ti navitje cevi ne odgovarja oz. nimaš v kurišču dovolj prostora, daš noter komot bakreni 5l kotliček, narejen po meri z 2 priključkoma zgoraj in spodaj, pa ti bo sistem deloval. Lahko mi odg. na linku, ki sem ti ga tu prilepil, da ne bom pisal na 2 koncih, bojo ostali forumaši rekli da me je na vseh straneh dosti :-)
Iskanje po temi