PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje - ponovno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav

malo sem iskal, a odgovora nisem našel...

glede talnega gretja oz. cevi. Kje se vse cevi položijo. Ok, sobe, dnevna soba, kuhinja hodnik, kopalnica...a postavljate cevi tudi v veže oz. vetrolove, pa v kak utiliti, v shrambe najbrž ne...

kakšna je praksa?

Smile
Talno se položi povsod kjer imaš tla, izjema je morda res samo shramba
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Naj se ga ne bi položilo tudi tam, kjer veš da boš imel kakšne "nepremične" zadeve, pohištvo itd, ki ga ne boš nikoli premikal / odstranil. Recimo pod kuhinjske elemente ne, ali pod tuš kabino (nekateri sicer položijo tudi tam).
ja, o tem da ga ne položim tam kjer bodo recimo kuh. omarice ali pa tuš kabina mi je že bilo jasno.

Bolj me je zanimalo okoli vetrolova (veže) in pa recimo shrambe.

Ogrevalni krogi pa so max 100m?
Položi se ga tudi v veži in shrambi, če je priključena bivalnim prostorom (če ni recimo v kleti).
Očitno ne znate brati!
sassapo Napisal:Talno se položi povsod kjer imaš tla, izjema je morda res samo shramba
Tudi pod kuhinjskimi (kot da bo kuhinja večno), tudi pod banjo in tuš.
Povsod!

Lahko pa tudi nikjer. Ampak če se že lotite...
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Mi smo ga postavili tudi pod vse elemente in v vse prostore, ob zunanjih stenah pa še bolj na gosto.
Pozdravljeni!

Ko sva midva polagala talno gretje naju je bilo na smrt strah kam ja in kam ne in kaj vse to lahko potegne za sabo, kolk mojstrov, forumov in lastnikov TG sva povprašala za nasvet...
Kar se stanovanja tiče sva talno gretje položila povsod, tudi pod "nepremičnine", in na podest pred vrati. PAZI pod kaminom ga ne smeš dati, tudi toplotne izolacije ne BAJE prevelika obremenitev na majhnem prostoru, za razliko od vodne postelje. Ja pa preblizu 2-3cm od sifona tud ne ker povzroča hitrejše izhlapevanje vode v sifonu. my mistake
Kljub zelo dobri izoliranosti hiše sva ga ob zunanjih stenah položila za odtenek bolj na gosto, sploh tam kjer se plata nadaljuje v balkon.
Nama je pa FEST ŽAL, ker ga zaradi arhitekturnih ovir v pritličju (veliko prenizke preklade) nisva mogla položit v vetrolov in v prostor za druženje. Tam imava pa radiatorje.

moj nasvet, če imaš skrambo dovolj veliko in z oknom (se jo da izkoristiti kot majhno sobo, kaj pa če se družina nepričakvano poveča ali posel začneš doma v shrambi-beri pisarna) tudi tja potegni svoj krog cevi, če ne rabiš zapreš ventil.
Ne združuj prostorov, da dobiš tistih 100m, rajši v vsak prostor svoj krog. Rada sem v topli devni sobi, vendar tudi pozimi spim v mrzli spalnici.

Men osebno je žal, ker nimava talnega povsod kjer so tla.

lep pozdrav
Kakšna obremenitev, toplotna?
Komot ga daš tudi pod kaminom, čeprav ne vem, čemu naj bi tam služil.
Plus tam je ponavadi napeljava, cevi za zrak, vodo, štrom...
Jaz ga imam pod štedilnikom na drva.
Itak, mi imamo talno že par let in še danes ne vemo, kje, kako, kakšna bo kuhinja. Da o ostalem sploh ne govorim!
Mi ga nismo dali v shrambo. Je pa estrih shrambe ločen od ostalega s 3cm stirodurom pod vrati, stene so iz plinobetona in upamo, da bo notri kakšna stopinja manj.
Tu ni nobene dileme.
Talno povsod kjer je možno in nobenega izogibanja predvidenemu pohištvu
Vsak prostor svoj ogrevalni krog, velike prostore pa razbiti na več ogrevalnih krogov.
Ob zunanji steni dati cevi bolj na gosto.
Hodnik običajno ne zahteva posebej ogrevalni krog, ker po njem že itak vlečemo povezave.

S talnim se je treba ogniti mestom, kjer pride kaj vijačeno v tla. Npr kopalnica WC in bide (danes so že večinoma stenski), kakšni omejevalniki za vrata in podobno.
Jaz bi dal talno tudi v kake prostore, ki jih danes želimo neogrevane (npr shramba). Nikoli namreč ne veš če morda "jutri" ne bo spremenjena namembnost. Odpreti ali zapreti ventil pa je zelo enostavno.
Naša shramba ima 3m2, oken nima, meji pa na kuhinjo in strojnico, v obeh stenah so inštalacije, ena od teh sten je nosilna (torej je ne moreš podirati).
Zelo dvomim, da bo kdaj kaj drugega kot shramba, ki jo itak nujno rabiš v hiši (bolj kot kakšne druge prostore).
1 2 3
Iskanje po temi