PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sušilnica za živila na solarne kolektorje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav
V glavi se mi je porodila nova ideja, da bi višek toplote ujete iz sonca s kolektorji in preusmeril v sušilnico za živila. V prvi fazi iščem.hladilnik omaro ki je nedelujoča potrebujem samo ohisje. Najboljša bi bila omara s steklenimi vrati oz . Hladilnik za pijače. V to omaro bom v spodnji del vgradil hladilnik od avtomobila na vrhu pa ventilator. Vse skupaj povežem preko črpalke in nekaj regulacije na zalogovnik.
To je ideja. Nekaj materiala že imam.
Če je komu slučajno takšna hladilna omaro v napoto se priporočam.
Če bo zadeva zaživela napišem kaj več na tem blogu.
Sam sem podobno rešitev naredil prejšnjo leto. Zadeve sem se lotil skoraj preveč profesionalno. Naredil sem leseno omaro iz opaža in 5cm stiropora vmes kot izolacijo. Omara ima 10 les velikosti 100x60cm. Neredilti smo dali kiler po meri, ki je celo malo predimenzioniran in sedaj deluje odlično. Regulacijo imamo izvedena na predelano regulacijo ND2, ki regulira temp. dotoka vode, da dosega željeno temp. zraka. Regulacija je cca +/- 2°C na željeno temperaturo. Spodaj pod kiler smo namontirali 2 ventilatorja, na vrhu sušilnika pa smo dali izdelat napo, da je izpuh izpeljan preko stenskega ventilatorja ven iz prostora. Na sušilniku smo morali še dodatno narediti luknje za pretok zraka, saj smo imeli na začetku težave s sušenjem paradižnika. Sušili smo še na veliko peteršilj, hruške, jabolka in ostala zelišča. Zadaj je bil zalogovnik 2800l pregret poleti na preko 85°C in smo za v 2-3 dneh shladili brez težav na 60°C. Za već sušenja smo morali kjub poletni vročini še malo zakuriti v centralni peči, ker je potrebno cca 5°C več v zalogovniku, kot je potrebno za temp. zraka v sušilniku.

Zadevo lahko tudi reguliraš čisto enostavno s termostatom, ki samo vklaplja črpalko z direktnim vodom, je ceneje in enostavneje. Tak sistem ima SUŠA 6, ki je ogrevana na električni grelec.
Kakšna je ”željena” (optimalna) temperatura v taki sušilnici?
Mogoče se tudi sam kdaj lotim kaj podobnega, čeprav bolj amatersko saj (še) nimam toliko zadev za posušit
Vse je odvisno od živil, katere boš sušil. Za nekatere je že 40°C preveč, druge pa potrebujejo celo 60°C.

Najhitreje je posušen peteršilj, ki ga predhodno oskubiš, tako da sušiš samo liste. Suho je kot pulfer v enem dnevu in to cela sušilnica.
Iskanje po temi