Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni!
*sem prebrskal forum, vendar ne najdem odgovorov...
Živim v zgornji etaži, 3 nadstropnega bloka s 24 stanovanji. Ogrevanje je skupno centralno, po celem bloku. Stanovanje ima v dnevni sobi priklop na rezervni dimnik. Dimnik-vertikala (Schiedel fi-20cm, priključek za peč fi-15) je skupna za vse tri etaže. Vratca za čiščenje so v kleti, dostopna iz skupnih prostorov. Ker imam malce večje stanovanje, katero je precej hladno, bi si rad montiral še kamin na drva.
Govoril sem z upravnikom, in me je poslal na dimnikarsko službo. Oni so mi rekli, da rabim za priklop naslednje stvari:
-preračun dimnika. (iz tega se vidi kako močno peč lahko montiram)
-projekt (predviden priklop hladnega zraka, CO-senzor,...)
-strokovno montažo...
-prvi pregled...
Kako naj se lotim tega? Preračun dimnika? Peč imam že ogledano... Priporoča kdo kakšnega mojstra, na katerega se lahko obrnem za projekt in številke...?
Hvala za odgovore!
PS: Domžalski konec Slovenije
Lp, Peter
Objave: 142
Teme: 0
Ocena:
0
Za preračun se obrni na schiedel g. Sandi Plaskan 031 673 560
Posebnega projekta ne potrebuješ plačevati, zadostuje le tehnični list izdelka, da omogoča priklop zunanjega zraka in dodatno kupiš še zunanji senzor monoksida.
strokovno montažo mora zagotoviti prodajalec, prvi pregled pa opravi pristojna dimnikarska sluižba.
Mislim, da na pomožni dimnik večstanovanjskega objekta lahko priklopiš kurilno napravo do 5Kw nominalne moči.
Sam sem postavil že nekaj akumulacijskih kaminskih peči z močjo do 40KWh , z nominalno močjo do 3 KW / h in je šlo pri pregledu gladko skozi...
l.p.
David
Objave: 9
Ocena:
0
Pozdravljeni.
Zanima me, če morda obstaja rešitev za moj problem. S fantom urejava mansardo, in sva ugotovila da je priklop na dimniku za kamin prenizko narejen. Trenutno je na višini 1m; ko odštejem še tlake, bo višina 90cm oz manj. Dimnik ima vgrajeno tuljavo. Je možno na tak dimnik narediti nov priklop višje in kako?
Objave: 5764
Ocena:
32
Prvo moraš obstoječo luknjo zablindirat, potem pa višje naredit novo, kar je kar precejšen poseg. Šidel ima posebna navodila, kako se naredi novi priključek. Sam bi na tvojem mestu poiskal kamin, ki bi odgovarjal obstoječi višini priklopa na steni.
Objave: 142
Ocena:
0
Prestavitev priklopa ni noben problem, vse se naredi, če se hoče in mora... drugače, pa je seveda tudi alternativa kamnitikamin z priklopom na dimnik cca 30 cm od tal, vendar glede na to, da gre za mansardo je prej potrebna preverba nosilnosti podlage, da ne bi sčasoma pristal v prvem nadstropju ali pritličju saj se teža le teh prične pri cca 1000kg.
Objave: 121
Teme: 3
Ocena:
0
Zdravo,
Namen imam kupiti kaminski vložek. Trenutno sem ogreval 130m2 z kurilnim oljem...cca 1500l, pa sem bil v mrzlem.(star gorilc, ni izolacije, stara okna...sicer obnovljena in na novo zatesnjena).
Kamin bi dal v dnevno cca 40m2, naredil razvod za v spalnico + kuhinjo...tako da bi s kaminom lahko ogreval 3 glavne prostore v stanovanju...potem mi ostanejo še kopalnica in dve sobi...katere bi zaenkrat dogreval z kurlicem.
Vprašanje...kakšen oziroma kateri kamin kupiti...imam nekaj predračunov...cene med posameznimi podjetji se pa močno razlikujejo....(kaminski vložki so povsod približno enako) sama vgradnja in obdelava kamina z šamotom se razlikuje tudi do 2000 evrou....v čem je lahko razlika (šamot) je več vrst oziroma kvalitet šamota?
Najcenejši predračun se se razlikuje za 2000€ od najdražjega..pa če je kaminski vložek cenovno isto....od kje potem taka razlika??
gledal sem:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://kamini.si/prodajni_program/kamini/265/ruegg_pi_ccolo_compact/">http://kamini.si/prodajni_program/kamin ... o_compact/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.imag.si/arte-u-50h">http://www.imag.si/arte-u-50h</a><!-- m -->
Kaj vi predlagate....
P.S. bila je tudi opcija, da bi misel o kaminu opustil in raje kupil toplotno črpalko in tako zamenjal celotno kurjavo in se znebil olja....vendar imam radiatorje....večina mi pravi, dokler nimam oknov in izolacije nima smisla kupovati TČ....zato sem se odločil za kamin.
Lp
Objave: 5764
Ocena:
32
Večje energetske izgube, hitrejša povračilna doba. TČ je samo potrebno prilagoditi potrebam objekta. Vsekakor kamin ni rešitev za pretirano znižanje stroškov. Tu je še poraba tople vode, ki je pri segrevanju z oljem najbolj potratno.
Če že razmišljaš o ogrevanju na drva, potem razmišljal o litoželezni varianti ranga 1-1,5 jurja evrotov in boš ime celo bajto toplo. Je pa delo.
Drugače pa se da kaminske vložke z ventilatorjem dobit za dokaj ugodno ceno, vgradnja pa je lahko tudi ob samoizvedbi relativno poceni.
Za vse navedene predloge je na forumu ogromno napisanega, tudi poslikanega, tudi predelava oljne peči na pelete itd...
Objave: 464
Teme: 2
Ocena:
0
zdravo,
malo obujam temo... zanima me na kakšno višino ste postavili kamin in ali bi kaj popravili (višali, nižali) če bi lahko še enkrat vgrajevali. kakšni so približni standardi glede višin?
Objave: 1629
Teme: 4
Ocena:
0
Čim nižje, da pri tleh zajema čim bolj hladen zrak. Seveda pa ni fajn za čiščenje ... Navadno se postavi na en siporex.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Zajem zraka je najbolje, da je zunanji.
Kot so mene mojstri podučili, je zunanji dovod v bistvu "must have".
Ne samo zaradi vleka, tudi zaradi varnosti. So že tudi zaspali za zmerja, ko je zmanjkalo kisika, ker ga je kamin podihal.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Itak. Če gre lahko zrak iz prostora v kurišče, gre lahko tudi ven iz njega (CO v najslabšem primeru) kar lahko povzroči npr. močna napa ki ima tudi 700m3/h pretoka - podtlaka in ti konkretno vpliva na delo kamina. Torej čimbolj zrakotesno kurišče in zunanji dovod zraka vanj.
Ocena:
0
dovod zraka imam zunanji (v tlaku 150×50 pleh, preko kolena pa iz tlaka pride Fi125 - kot je priklop na kamin), zaradi prezračevanja z rekuperatorjem je tudi vložek zrakotesen, zato zraka iz prostora ne bo porabljalo. Bolj me zanima na kakšno višino se ga postavlja, da ni prenizko/previsoko. Torej cca 50 cm od tal, ali je bolj praktično zaradi nalaganja in čiščenja da je višje?
Objave: 91
Ocena:
0
Men so priporočal, da ga dam na višino potencialne klopi ob kaminu, da je vse v liniji.
Če klop oz podobne linije niso v planu, pol je bolj praktično če je malo višje.
Ocena:
0
ne, klop ni v planu, poleg kamina bo samo vertikalna niša za drva.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Tule so tovarniški podstavki ampak žal pri nobenem ne piše, kako visok je:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ths.si/trgovina/dodatki-za-kamine/dodatki-razni-za-kamine?page=2">http://www.ths.si/trgovina/dodatki-za-k ... ine?page=2</a><!-- m -->
Litvak, kateri vložek pa si nabavil?