Objave: 646
Teme: 160
Ocena:
-1
lp
Zanima me ali se splača dat na ploščo 30cm volne ker imam ploščo izolirano od spodaj kjer so leseni stropi (3cm deske) in med ploščo in stropom 5cm tervol...
Sedaja se spravlam k fasadi ki bo zaprla podstrešje od strani,pod ceglom pa mam 1,6cm agepan plošče...
Kar drago pride ta izolacija da se nardi po normativih eko sklada...
Res pa je da je hiša atrijska in ima ploščo 160m2 tolko kot je bivalne površine pod njo...
Bi investicija odtehtala ali ne?(nekje 3000€)
Ali kaka druga idea?
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
3k je s sredstvi ali brez?
drgač pa po vrsti:
-pritlična hiše, potem verjetno neogrevana mansarda oz podstrešje, ne?
-obstoječe in končne sestava streh, zunanje stene in vmesen plošče (za res polni izračun bi treba še marsikaj zraven)?
potem pa izračun z ali brez izolacije da dobiš razliko izgubljene energije na letni ravni pa deliš z 3k evrov (za kakšen lokalni izračun ti bo hitro kdo tukaj naredil).
sigurno se ti ne "povrne" v letu ali dveh, kot pri vseh teh zadevah, zato so ta vprašanj ali se splača ali ne (razen če si misli na to, ali se splača dat debelino po napotkih sklada), bolj tako.
Ocena:
-1
Ja neogrevano podstrešje.Streha je kot sem napisal špirovci,agepan,štafli za most,late,strešnik.
Ja razmišlam da bi me ceneje stalo če zadevo nardim sam z paropropustno folijo in volno...Kot pa če mi eden dela +eko sklad povratek...
Ne vem pa si predstavlat kolk bi bil prihranek na letni ravni,kurim z toplotno zrak voda in talno po celi bajti...
Aja stene so 40cm gradnja 80-tega leta se pravi verjetno opeka polnjena z mordom, tak kot se je to takrat delalo(kolko vem danes se da mord na straneh in je to to)
Prevodnost se pozimi kar čuti na dotik...
Eni pravijo da se do 4 stopinje pozna izolirana plošča od zgoraj ampak ne vem kolko bi jaz profitiral ker je že od spodaj izolirana...Res pa je da če se plošča ohladi hladi zide navzdol in maš toplotni most...
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
je, malo si spet odgovoril na vsak konc posebej, pa vendar:
v vsakem primeru boš z dodatno izolacijo nekaj prihranil na porabi energije. čez streho gre reci piši tam nekje 20-30% izgub, ostalo tla, sten, okna. torej je streha en prvih zadev, ki jo je smiselno izolirat, tist 5 cm ne naredi kaj dosti, vprašanje sploh, v kakšnem stanja je še tista izolacija (poškodovana/strgan/namočena je enaka kot da je ni).
razliko v ceni koliko pride, če delaš sam ali pa komu plačaš verjetno lahko sam izračunaš iz ponudbe ipd.
pa če rečemo, da bo recimo prihranek zaradi izolacije kaj pa vem, 200€ na letni ravni (tako čisto na pamet) se pravi amortizacije bo po kmečko v 15 letih. ali potem rajš investiraš v bajto ali greš za tisti denar na en pacifiški otok za dva tedna, je pa stvar percepcije, hehe..
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Zame je osnovno vprašanje nekoliko nerazumljivo. Želel bi dodati izolacijo stropa proti hladnemi podstrešju in ne veš kakšno debelino?
Citat: ker imam ploščo izolirano od spodaj kjer so leseni stropi (3cm deske) in med ploščo in stropom 5cm tervol...
Bolj natančno opiši trenutno sestavo stropa (vse plasti: debelina in materjal = 1,2 cm deske, folija parne zapore - kakšna, kamena volna 5 cm, stropniki 18 cm vmes zrak, deske 2,5 cm, beton 15 cm , ...????)?
Kaj zate pomeni cenovno, če nad ploščo dodaš 15 ali 30 cm izolacije ( evrov / m2)? Pa morda ločeno za lastno izdelavo in najetim podjetjem + EKO sklad.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
1
Citat:plošča 20cm z polnili takoj za tem (strop ni nič spušen)....
To je vse...višina plošče je 250cm,strop je 242cm.
- Ali je to armirano betonska plošča?
- Opiši polnila v tej plošči. Morda je to monta plošča = armirani nosilci + opečna polnila + 6 (?) cm betona.
- Strop ne more imeti višine je le ploskev nad prostorom. Lahko govorimo o višini (debelini) stropne konstrukcije (plošče) in o debelini stropne obloge (izpod nosilne konstrukcije).
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Ne vem, kako si prišel do cifre 3000. Malo sem pogledal po katalogih, kjer prodajajo izolacijo. 10 cm te pride približno 3 eure m2, (debelejši še ceneje )oz. za 160 m2 480 eurov. Vsakih dodatnih 10 cm je 480 eurov zraven. Pri tem računam, da so stroški izdelava nula, ker lahko to sam položiš. Drugo je, če hočeš imet ploščo kasneje pohodno, v tem primeru so stroški zaradi pohodne konstrukcije lahko bistveno višji.
PS
Knaufinslulation 15 cm cca.4,4 euro m2, oz. 672 eurov za 160 m2.
Vprašanje je če rabiš 30 cm, glede na to, da tistih 5 cm iz notranje strani ni zanemarljivih.
Jaz bi v prvi fazi razkiral teh 670 eurov in položil 15 cm in opazoval kakšno zimo,kakšni so prihranki.
Ocena:
-1
Višina stropa se govoril od tal merjeno enako plošče...
Ja plošča pa je takot si rekel armirana z opečnimi polnili in zalita z betonom na vrhu kjer je še 5mm mreža not verjetno zato da ne poka si mislim...
Ocena:
1
Imaš možnost, da položiš mehko stekleno volno na tla podstrešja, pokriješ z ... in ostane nepohodno zaprto prezračevano podstrešje.
- Morda bi želel imeti pohodno?
- Koliko pa je zidov na podstrešju, ki bi gledali iz tako položene volne (debelina x dolžina). Prav gotovo oba čelna zidova. Morda tudi oba vzdolžna, ki nosita kapno lego. Morda še kakšen vmesni nosilni zid, ki podpira vmesni (slemensko) legi. Vsi ti zidovi ostanejo kot toplotni mostovi, toplota gre iz prostora po zidu navzgor v hladno podstrešje.
Je možnost, da položiš stekleno volno med špirovce do agepana, da je ta izolacija podaljšek fasadne izolacije, ki sega do slemena. V tem primeru ni toplotnih mostov. Dobiš toplo neprezračevano podstrešje.
- Koliko je višina podstrešja v sredini, kjer je največ?
Citat: od spodaj navzgor gledano je 3cm furnirane deske,5cm tervola,plošča 20cm
Si prepričan, da ni parne zapore (folije) med deskami in volno? V tem primeru imaš v volni sigurno kondenz.
Ocena:
-1
Zid ki gleda ven je okrog hiše to sta dve šari oz 50cm ter dve čeli visoki 1.7m.
Špirovci so 15cm...
Vmesnih zidov ni ven ker je ena sama plata in gor na plato narjeni stoli ki nosijo streho...
Je pa res vprašanje ali bi več profitiral z volnmo na tleh ali da jo dam pod agepan 15cm...
Ker pri izolaciji se bojo zunanji zidovi zaprli do vrha se pravi do agepana...
Z tem pa je še podstrešje pohodno...
Kar se tiče volne po stropom pa do sedaj ni blo opazit kondenza tudi tervol še je videt zdrav,isto les...
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Izolacija se ne sme dotikat agepana.Bolje je če izoliraš ploščo.Sleme mora bit prezračevano.Poglej navodila za vgradnjo agepana.
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Dvakrtat po 10 cm trdega tervola čez pa colarce in imaš pohodno zračeno (ne sma biti preveč zračeno, ravno prav??) podstrešje in velik prihranek pri energiji. Pozimi mora sneg ostati na strehi- še dodatna izolacija- se mora stopiti zaradi sonca ne pa zaradi prehajanja toplote skozi izolacijo, razen okoli dimnika je ponavadi malo kopnega.
Ocena:
1
Citat:- Kaj zate pomeni cenovno, če nad ploščo dodaš 15 ali 30 cm izolacije ( evrov / m2)? Pa morda ločeno za lastno izdelavo in najetim podjetjem + EKO sklad. Sem mislil konkretne številke
- Koliko pa je zidov na podstrešju, ki bi gledali iz tako položene volne (debelina x dolžina). Konkretne številke!
- Kar se tiče volne po stropom pa do sedaj ni blo opazit kondenza tudi tervol še je videt zdrav,isto les. Ali si odprl kako desko in pogledal - potipal volno?
Kako bi ocenil ostrino zime pri tebi? Nekaj povprečnega za Slo, bližje Blokam, bližje obali, ...?