Objave: 44
Teme: 6
Ocena:
0
Zdravo
Imam problem z kapljanjem vode iz varnostnega ventila na Althermi LT – krog za SV.
TČ črpalka je DAIKIN notranja enota EHVX08S26C9W, zunanja enota ERLQ008CV3.
TČ je v obratovanju nekaj mesecev, SV ogrevan na 43C, dezinfekcija je izključena.
Na dovodu hladne vode (za SV) imam nameščen klasični varnostni ventil.
Tale ventil pa mi občasno pušča – kaplja. Ugotovil sem da se to dogaja ko TČ segreva SV. Takrat imam na kontrolerju/aktuatorji sledeče stanje:
Črpalka vklop
Kompresor Rezervoar
Rez.grel IZKL
3-potni ventil Rezervoar
Na dovodu hladne vode v hišo imam nameščen reducirni ventil z manometrom.
Ko se dogaja kapljanje mi manometer pokaže kar 7 barov!!! Jasno da začne ventil puščati.
Če v tem trenutku odprem hladno vodo na umivalniku, pritisk pade na 2 bara(imam zelo nizek tlak dovoda) in neha kapljati – do naslednjič.
Vprašanja:
Zakaj kaplja?
Zakaj se dvigne tlak v dovodu hladne vode – saj je segrevalni tokokrog ločen od sanitarnega tokokroga?
Ali je potrebna raztezna posoda na tokokrogu za SV?
Ali je dovolj samo varnostni ventil?
Znalci – pomoč
Hvala
LP
Objave: 1638
Teme: 3
Ocena:
3
Torej nimaš težav s toplotno črpalko ampak z inštalacijami za sanitarno vodo.
@1) Kaplja zato ker imaš previsok tlak
@2) Hladna voda vstopa v bojler, kjer se ti segreje. Verjetno vmes ni protipovratnega ventila.
@3) Da, raztezna posoda je potrebna prav zaradi takih težav kot jih imaš ti.
@4) Ni dovolj samo varnostni ventil, je pa pomemben člen, da ti ne raznese vsega skupaj.
Moja mnenja. Ostali?
Objave: 8660
Ocena:
9
Potrebna raztezna posoda na dovodu hladne vode.
Kaplja ti zaradi tega, ker imajo sodobni vodni števci povratni ventil, ki onemogoča da bi se voda zaradi segrevanja "raztegnila" v vodovodno omrežje.
Če boš raztezno posodo sam kupoval pa pozor. To ni enaka posoda kot sicer za ogrevanje! Je manjša, za višji tlak in ustreza za pitno vodo. Posoda je sicer bele barve.
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
Ali se ta tlak, ko odpreš hladno vodo takoj vrne nazaj na 7 barov, ali šele potem, ko se zopet segreva sanitarna voda?
Objave: 1675
Teme: 1
Ocena:
-2
Mislim da gre za notranjo enoto z integriranim bojlerjem.
Link:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.e2e.si/wp-content/uploads/EHVX-C_DATABOOK_ANG1.pdf">http://www.e2e.si/wp-content/uploads/EH ... K_ANG1.pdf</a><!-- m -->
Objave: 237
Teme: 0
Ocena:
0
Koliko nepotrebnega pisanja. Namesto da bi nekdo svetoval, da rabi 24L veliko ekspanzijo, ki bo resila opisano tezavo.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Morda pa jo ima, pa ni pravilno napolnjena. Izgleda, da imajo nekateri glavno preokupacijo pisanja povsem na drugo temo, kot pa je njen naslov. Pljuvanje po vsem in vse povprek.
Torej, ali je vgrajena ekspanzijska posoda na dovodu sanitarne vode za tem varnostnim ventilom? Ali sploh imate nepovratni ventil. Če je vgrajen in vam pritisk kot razumem na reducirnem ventilu narašča, potem je vzrok najbrž v smeteh ali pa okvara reducirnega ventila....... Kaka sličica ne bi škodila.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 196
Teme: 4
Ocena:
1
Imel sem podobno težavo, kljub nameščeni ekspanzijski posodi. Zaradi stalnega nihanja pritiska v vodovodu (zvečer si zmeraj slišal "klokotanje"), se je ekspanzija pokvarila, voda je kapljala skozi varnostni ventil po ogrevanju SV. Enkrat ali dvakrat jo lahko napolniš sam, potem jo moraš zamenjati. Po namestitvi reducirnega ventila na vodovodni priključek hiše in menjavi ekspanzije, težav ni več. lp
Ocena:
0
Zdravo
@edid
lahko rečeva da imam težave z inštalacijami za sanitarno vodo, vendar mislim, da je vpletena tudi TČ. Mogoče sem res »amatersko« postavil vprašanje »Zakaj kaplja?« Jasno mi je, da zaradi visokega pritiska. Funkcija raztezne mi je jasna in logična – vendar zakaj je nisem imel v bloku, kjer smo SV segrevali z el. bojlerjem – imel sem samo varnostni ventil.
@Homer
Hvala za nasvet za raztezno posodo. SV segrevan na 43C, ne verjamem, da bi se zato pojavljal tako visok pritisk.
@gape
Ko enkrat odprem vodo na pipi, pritisk pade in se več ne dviguje, ter neha kaljati, vse do naslednjega ogrevanja SV.
@timi
Ja enota z integ. bojlerjem
@Telmos
Ekspanzijske posode nimam. Nepovratnega ventila tudi ne. Na vhodu vode v hišo je reducirni ventil z manometrom.
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1h/13l/KdahUon/20140322200933unichr("46")jpg[/url]
@Unika542
Nihanje pritiska vode ni. Kvečjemu prenizek pritisk.
Kakor sem omenil, po eni strani mi je uporaba ekspanizijske posode jasna.
Sprašujem pa se kako lahko TČ »nabije« pritisk na 7 barov, temperatura SV pa je le 43C. Če bi imel radiatorsko ogrevanje,bi mi raztezna na ogrevalnem tokokrogu bila smiselna,saj bi bile temperature višje. Tu pa?
Lp
adtoso
Objave: 8660
Ocena:
9
Voda se s segrevanjem razteza. Četudi je ta raztezek relativno majhen, se nima kam raztegniti in pritisk v sistemu naraste.
Raztezna posoda reši problem.
Objave: 683
Teme: 2
Ocena:
0
@ adtoso
Sem sumil na podoben problem, kot sem ga imel sam (prerjavela ogrevalna spirala v bojlerju, za ogrevanje iz kotla na polena), ampak po opisanem, pri tebi to ni.....
Bodo več povedali drugi znalci.
Ocena:
4
Manjka ti ekspanzijska posoda. tisti varnostni ventil ima vgrajeno tudi nepovratno loputo. Že mala sprememba temperature vode lahko poviša pritisk na tak nivo, da se odpre varnostni ventil. Voda je namreč nestisljiva.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 1675
Teme: 1
Ocena:
-2
Mislim da bo treba poklicati monterja in naj ti priklopi po predpisih, ki jih ni upošteval.
Ocena:
0
Hvala za odgovore.
Bo se treba z monterjem pogovoriti.
Upam, da se bo zadeva uredila.
Lp
adtoso
Ocena:
4
Drugače ti bo pa kdo drug to napravil. Če ne dobiš nikogar pa pokliči. A slovenski menu imaš naložen?