PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema: toplotna črpalka ali peč na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej stanje hiše:
-stara hiša 50l
-zidana 30cm
-polpodkletena (neogrevana klet; ni potrebe)
-med pritličjem in mansardo neizoliran montažni strop (tramovi)
-streha izolirana 30 cm na ravnem delu (60%) in 15 cm na poševnini (40%)
-pred 15 leti narejena (5cm) fasada "teranova"
-pred 15 leti zamenjana vsas okna (lesena termopan; dvojna zasteklitev)
-ogreva se 75 m2 pritličja in 70m2 mansarde
-Elektrika: 3x25A
-20 l stara peč na "kurilca"
-v radiatorje se spušča voda ogreta na 50 stopinj; sanitarna na 45 stopinj
-letna poraba "kurilca" (letošnja zima NI merilo) je cca.: 1900-2100 L
Lokacija okolica ljubljane (Barje)

Sedaj pa dilema ali
Varianta 1:
- Centrometal Pel-Tec 18kW z lamdo sondo (cca: 3400€)
- TČ za sanitarno vodo (270l) Vaillant (cca.: 2100€)
- Sanacija dimnika (cca.: 2000€)
- delo in material (1500€)
- zamenjava predimenzoniranih radiatotej (4 radiatorji+termostatske glave) (cca:1000€)
SUMA: 10.000€

Varianta 2:
-TČ Zubadan-Ecodan +200l zalogovnik za Sanitarno vodo (11kW ; 3Fazni priklop) (cca: 7300€)
- delo in material (1500€)
- zamenjava predimenzoniranih radiatotej (4 radiatorji+termostatske glave) (cca:1000€)
SUMA: 9.800€
:oops: :oops: Cene sem nekako podal približno, glede na cene na spletnih straneh. Imam samo tri predračune za sanacijo dimnika. Čakam, pa že na en predračun za prenovo "centralne" :oops: :oops:
Toraj prosil bi vas za mnenja, ker sam poznam samo iz prebiraranjem na forumih in na "netu".....
Hvala vam že vnaprej.....
Varianta ena - subvencija, cena na pol (cca).
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Če je to v MOL, v obeh primerih subvencije odpadejo.
Pozdravljen,

Pojasni prosim:
-pred 15 leti narejena (5cm) fasada "teranova"

Je (5cm) mišljeno za stiropor?

- zamenjava predimenzoniranih radiatotej (4 radiatorji+termostatske glave)
(cca:1000€)
Pri ogrevanju z TČ ni prevelikih radijatorjev.Kvečjemu so prednost!
Kaj vse je potrebno pri sanaciji dimnika? Mi smo vstavili inox tuljavo, višina ca. 9m, 2 vratca, dimniški priključek in kapo, vse skupaj z delom pod 1000€ z računom (Schiedel material).
Moč kotla se mi zdi velika za 140m2. Mi smo dali 25kW za 350m2 podobno slabo oz. še slabše izolirane hiše.
Predimenzioniranih radiatorjev nebi menjal, to je prednost, ne slabost. Edino če obstaja kak drug razlog.

Drugače pa sam dajem prednost peletom, ampak razumem, da ima TČ nekatere izrazite prednosti (predvsem nič dela ni z njo). Odločitev je bolj filozofska (biomasa proti elektriki), ali pa na podlagi osebne predikcije, kako se bodo energenti v prihodnje gibali. Ogrevalni sistem je ponavadi namreč dolgoročna investicija.
Koliko so pa preveliki radiatorji da bi bili potrbni zamenjave in kakšen tip imaš.Sanacija dimnika? STČ so tudi cenejše in prav tako dobre.To porabo si imel z sanitarno vodo?Teranova je najbrž mišljen navadni omet.
Tč in modra energija in stari kotel na kurilca naj ostane .
Ko ti v nedeljo ali za praznik crkne Peltec in ne moreš odpravit napake in ne dobiš servisera pa zunaj -15 ?
Razmislek + in - za vsak sistem pol pa horuk.
Pa hitro ker ecosklad hitro ostane brez sredstev

Lp
Da, fasada ima 5cm stiripor+zaključni sloj.
Ni občina (MOL) Lj.
Pri obeh variantah prebijem "max" izplačilo. Subvencija je pri varianti 1. 1750€ pri varianti 2, pa 1500€, tako, da ta element nima neke teže pri odločanju.
Radiatorji so še stari jekleni (debeli cca.: 20cm), menjalo se bo iz 2 radiatorja 2000x800 na 2x pločevinast 1400x800. Ostali ostajajo enakih dimenzij (govorim za širina in višina).
Sanacija dimnika je malo bolj obširna, saj bi bilo potrebno urediti in utrditi tudi zunanji del dimnika nad streho in ploščo na vrhu, ter inox kapo....Imam 3 predračune in noben ni pod 1800€ (vsa dela in material, vrtanje,....).
Še vedno se nagibam proti varianti 2 s TČ. Tudi zaradi tega, ker, mi ostane dimnik, če bi želel toplozračni kamin ali kaminsko peč naknadno dati v dnevno sobo. "Kamin" je res velika želja in tudi kot potreba, saj imamo letos slabo izkušnjo (žled), ko smo bili 6 dni brez elektrike.
Morda samo za hitro mnenje: TČ in agregat?
Če si pameten, boš naredil natanko to, kar ti svetuje dkp-25kw. Pozabi na pelete, sami problemi so z njimi. Malo preberi forum.
Pa tudi kamin ne bo tako slaba izbira za hude čase.
Če imaš prostor, ga le imej v mislih.
Pr "sosed" (tašča in tast) imata CM Pelet Set KDP 30 in Vaillant sanitarno TČ. Sicer laufa drugo zimo in brez posebnosti, nobenega problema. :o
Ja, sigurno se bolj nagibam na varianto s TČ, sploh v kombinacijo z kaminsko pečjo ali toplozračnim kaminom...ker hudi časi so bili nedolgo nazaj, ko smo bili 6 dni brez elektrike 8žled)...
Problemov z peleti ni če kupuješ preverjeno robo,je pa res da je TČ bolj kamot Za takšne ekstremne dogodke so peleti bolje ker kotel poganjaš z malim agregatom, kar je pri TČ problem.Je pa TČ v kombinaciji z oljnim kotlom in agregatom za ekstremne pojave dobra rešitev,oziroma je kar nujna.
Imava zelo podobne objekte in porabo olja.Če te zanimajo izkušnje z TČ in poraba lahko na ZS dobiš dodatne info.
Kaj naj rečem, da ne bo izgledalo kot da vsak svojega konja hvali?
Ja, jaz sem ta TČ, imam pa za rezevo kamin. Za mene je to zakon, za druge morda ne. S peleti pa nima izkušenj, razen kar berem na tem forumu.

Isto mislim kot drugi: radijatorji ne morejo biti predimenzionirani, kvečjemu prednost. Razen, če misliš ne neustrezne zunanje dimenzije in moteč izgled. Zna biti, da so lahko stari radijatorji sicer veliki, z večjim volumnom in tudi okorni, vendar poddimenzionirani glede toplotne moči.

Kar se tiče obnova diminika: jaz sem naredil v lastni režiji za 350€ 10m inox cevi (pred leti za olje samo fi 13 cm) + moje delo brez problemov.

Če res nameravaš imeti kamin, je tvoja izbira TČ: TČ, bo najmanjša investicija in najmanj obratovalnih stroškov tudi. Da ne govorim o komoditeti.

Za rezervo imam kamin, pri prenovi kotlovnice nameravam postaviti za rezervo nazaj peč na olje, ki jo bom gnal v primeru izpada elektrike s 1500W/3000W sinusnim razsmernikom priklučenim na avtomobilski akumulator - vse preverjeno.
timi11 Napisal:Imava zelo podobne objekte in porabo olja.Če te zanimajo izkušnje z TČ in poraba lahko na ZS dobiš dodatne info.

Kaj skrivaš izkušnje in porabo ? Če nimaš nič za bregom jih objavi javno ne na ZS !

Lp
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi