PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na polena Kwb

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Namen imam nabaviti peč na polena KWB z hranilnikom in bojlerjem. Ima morda kdo kakšno izkušnjo? Je sistem vreden svojega denarja ali je precenjen?
precenjen. Peč stane koliko? Predvidevam, da je to peč z prislinim vlekom. Izkoristek kwb peči je 92% (če imajo drva ustrezno vlažnost).

Jaz osebno grem v to, da bo peč na naravni vlek od buderusa logano g201. Buderus se mi dopade zaradi dobre livarne (imajo kvalitetno litino). No taka peč ima izkoristek 80% do 85%, stane pa 1300€ (brez ddv).

Hranilnik toplote je pa itak neodvisen od znamke peči... važno je samo, da je pravilno dimenzioniran.

btw... velik minus teh ventilatorskih peči se mi zdi to, da lahko v njih kuriš izključno samo čisti les. Šamot se mora vsakih nekaj let menjat, ipd...
ola. mislim da če ni finančnih ovir si ga privošči. Jodlarji znajo z biomaso in mislim da so trenutno No.1!!! Kot bi gledal S klaso (meca)!

kolikšne pa so kaj cene (polena- KWB)??? si se kaj pozanimal!
Kolikor sem jaz gledal nazadnje, so bili sistemi ala KWB in Fröling okoli 2 milijona SIT oziroma 8000 EUR. Wink

Še vedno misliš, da se splača?

Navaden sistem (naravni vlek) stane 4000 EUR manj. Pri današnji ceni trdih drv (55 EUR/m3) to pomeni približno 70 kubikov drv.

Mi doma imamo toplotne izgube okoli 25 kW in pokurimo z navadno pečjo (brez zalogovnika) okoli 20 m3 bukve. Recimo, da me stane nov sistem (peč, naravni vlek + zalogovnik) 4000 EUR in bom pokuril malce manj... 15 m3.

No, če bi šel po tvoji poti in bi si naredil KWB sistem, bi zanj odštel 8000 EUR, bi imel celih 7% - 10% boljši izkoristek in bi na leto pokuril maksimalno 1,5 m3 drv manj. To pomeni, da bi se mi KWB sistem splačal v roku (70 / 1,5) 46 let oziroma več, saj nisem štel cene menjave šamota, menjave ventilatorja, servisa ipd... Skratka, sistem se ne splača nikoli!

Pa ne mi govorit, da je sistem ala KWB komot, ker ni... še vedno moraš drva nosit, še vedno moraš nalagat... samo namesto 3-krat naložiš 2-krat... jaka muda!
Živjo!
Hvala za mnenje, vendar imamo drva doma. Prava rekreacija je da jih napravim, saj bi drugače lečala in gnila v hosti. Mojstri pravijo, da se investicija povrne v 6 letih. A mi lahko kdo pove kako računate izgube in potreber po toploti.
Moj izračun za potrebo po toploti je čisto stohastičen (po občutku). Sedaj imamo peč, ki ima 40kW (prava prasica od peči Tongue). Če jo kurim maksimalno, temperatura raste zelo hitro in hiša se pregreva.

Jaz sem rekel, da imamo mi potrebe po toploti 25kW. To je zelo zaokroženo navzgor! Realno bi rekel, da je okoli 17 - 19 kW. Kako se to izračuna, je na forumu tem malo morje... Skratka, kaj hočem reči... Manjše so potrebe po toploti, kasneje se ti bo investicija izplačala. Je pa še ena stvar, na katero sem malce pozabil. Ta KWB-jeva peč je upravičena subvencije, peč na naravni vlek pa ne. Kljub subvenciji je peč na prisilni vlek veliko dražja od te navadne, na naravni vlek.

Verjemi mi, da se sistem ne more izplačat v 6 letih... jaz ne vem kak strokovnjak je to? Trgovec? Smile Mogoče je le, če je primerjal 20 let star sistem (ko se je vse delalo brez zalogovnikov in po 5 krat predimenzionirane peči) in te "ta-nove" sisteme kot so KWB z zalogovnikom. Takrat se pa definitivno izplača v 6 letih, če ne celo prej. Big Grin Ampak pustimo to, ti takega sistema (ta-starega) ne boš delala... Smile

Kaka vprašalnica? Smile
Kaj pa kakšen buderus logano S 121 ? Ti so dokaj ugodni, so uplinjevalni kotli, stanejo cca 1700-1900 evrov brez ddv.
Ne, ne, zadeva bo z hranilikom 1500litrov in bojlerjerm 300 litrov z dvema kačama (ena za naknadno sončno). KWB mi je všeč, saj sem jo videl v Celju na semi in ima kurišče 56 cm ostale pa le 50 cm. Tako lahko metrco le z motorko na pol rukneš.
LP
austin Napisal:Kaj pa kakšen buderus logano S 121 ? Ti so dokaj ugodni, so uplinjevalni kotli, stanejo cca 1700-1900 evrov brez ddv.

Ja, ta bi se pa že skoraj splačal... Wink
dedalus:
No, če bi šel po tvoji poti in bi si naredil KWB sistem, bi zanj odštel 8000 EUR, bi imel celih 7% - 10% boljši izkoristek in bi na leto pokuril maksimalno 1,5 m3 drv manj. To pomeni, da bi se mi KWB sistem splačal v roku (70 / 1,5) 46 let oziroma več, saj nisem štel cene menjave šamota, menjave ventilatorja, servisa ipd... Skratka, sistem se ne splača nikoli!

zakwa pa pol k se po lublan vozm same mece pa bavarci!!! a so oni tut računal kdaj se jim bo INVESTICIJA povrnla? jst pravm kdor ma nj si prvoš! vsakič ko boš vstopil v kurilnico boš dobil rahel nasmeh na usta ko boš vedu da maš meco u kurilnc!

Za hranilnik se pa posvetuj s strokovnjaki. Če imaš termostatske ventile po celi hiši, potem bo šla toplota zjutraj maksimalno za dve uri v radiatorje nato pa skoraj samo še v hranilnik! Škoda bi bilo če bi ti peč nakoncu morilo ker bi bila v hranilniku že zadostna temperatura vode, v peči pa še kar nekaj drv ostalo. Škoda bi bilo da bo potem moral samo 3/4 drv notr dajat :? pomoje bo zadosti samo 1x na dan gor nalagat???
evo neki neumesnga....sm mal brskou in najdu kar nekj dobrih slikc za tiste ki morte na roke notr metat k sekance delateSmile

prave mrcine: <!-- m --><a class="postlink" href="http://traktor.mojforum.si/traktor-about391-0-asc-40.html">http://traktor.mojforum.si/traktor-abou ... sc-40.html</a><!-- m -->

LP
No ja, saj Buderus kotli niso slabi. Imaš buderusa uplinjevalni kotel tudi za 1 mio SIT... Konec koncev pa še vedno les zgoreva po enakem principu.

Ne vem jaz se bi odločil za Buderus Logano, ki sem ga omenil zgoraj, zraven en zalogovnik + 800 evrov maksimalno in bojler 300l 600 evrov, ter regulacijo, pa definitivno ne prideš nad 3500 evrov...

Sicer pa, če imaš v garaži vsaj novega E60/Audi A6/Mercedes CLS ali podobne avte, potem pa vzami Fhröhling ali KWB, tisti miljon ali 2 ti ne bo predstavljalo kakšnega velikega stroška... Toplo ti bo v vsakem primeru.
drazen..tisti ki ima za meco mi verjemi da se nebo grel na drva, ki jih bo sam nalagal.
Zanimivo!
Mecke nimam in si je niti ne želim. Drva so mi všeč saj mi rastejo za hišo, nafto pa treba pumpat, pa še v kurilnici ti smrdi. Buderus mi ni všeč, vsaj kar so pokazali na sejmu. Konstrukcijsko me ne prepriča. V hiši imamo sistem talno + radiatorji, hiša pa ima 112 m2, vsaj tlakarji so mi tolk namerli. Po moje je neki m2 več. Moram izmerit, a ne najdem pravega časa. No glede kurjenja pa pravijo, da res naložiš enkrat na dan, razen pri -20 do 2x dnevno.
LP
Pozdrav,

tud men je bil všeč sistem na polena in zato sem se zanj tud odločil. Povpraševal sem za Froeling in Kwb, ker so lepi in zmogljivi, ampak sem se ob ceni kar malo zamislil. Ne rečem da niso dobri, ampak vsekakor pa precej dragi. Mislim pa da niso slabi tudi ostali ponudniki in da je bistveno bolj pomembno kdo in kako ti zadevo proda, montira in ti nudi suport.
V končni fazi jim gre tudi pri KWB-ju oziroma Froelingu le za dobiček.

Ogledal sem si sistem Froelinga pri enem starejšem gospodu, ki je bil cele dneve doma in je vsak dan zakuril peč, pa so mu modeli trgovci "za vsak slučaj" prodali še bojler s toplotno črpalko, da bo imel zagotovo dosti sanitarne vode. Ampak sam se ni razumel preveč in so ga prepričali. So mu to ponudili, ker je to potreboval? Ne, ponudili so mu zato, ker so videli da ga lahko nat**nejo.

Sam imam sistem Viessman ki se mi kot sistem zdi povsem dober, ampak zavoljo "strokovnjakov" ki so ga montirali še vedno ne deluje povsem 100%. Ampak se ne dam kar tako Smile

Skratka, ne glede na to za kakšen sistem se odločite, poskrbite da bo pravilno dimenzioniran in montiran. Aja, sam imam cca 100 m2, pa imam 18 kw peč in 900 l hranilnika (če je mraz zakurim vsak dan, v letošnji zimi običajno vsak drugi dan), bistvena je tudi lega hiše/stanovanja, pa izolacija pa vse ostale stvari ki jih seveda že vsi veste

DEDALUS: kako pa pri klasični peči uravnavaš temperaturo v kotlu (da ti ne pride premrzla voda v peč? ali uporabiš ladomat, kot je pri ventilatorskih pečeh ali kaj drugega?) sam vprašam, če bom ugotovil, da je investicija v šamot in beton ki je v peči predraga in se bom čez nekaj let odločil zamejati ventilatorsko peč na klasično na drva Smile

Lp,

Tine
1 2 3
Iskanje po temi