PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električno talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobro jutro. Pri sosedu gradijo na sosednjem hribu (manjšo) novogradnjo, neke vrste vikend, lahko tudi za stalno bivanje. Okolica Ljubljane, cca. 600 m n.v. Dve etaži, vsaka 60 m2. 30 cm zidak in 10 cm izolacije (grafitni stiropor). Več podatkov ne vem.

Za ogrevanje se odloča med dvema tipoma: TČ za talno gretje (tu so stvari več ali manj jasne) ali električno talno gretje. Cena slednjega je 4000 €, prodajalec trdi, da bi na sezono porabil 5000 kW. Sosed laično ocenjuje, da je to premalo, ker v sedanji hiši porabi za isti tip ogrevanja 15k kW na dan v sobi 20 m2 pri teh temperaturah.

Ker jaz o tem vem še manj, sem mu obljubil, da bom vprašal na forumu, saj ima sosed do računalnika podoben odnos kot ljubljanski župan. Ima mogoče kdo izkušnje s tem tipom ogrevanja, kakšen nasvet/mnenje?.

Hvala in lp
Hm...če bo 'lahko' za stalno bivanje naj ima pamet v roki in naj vsaj naredi klasično talno...greje še vedno lahko z el. Grelcem...vsaj toliko da se prepriča da je tovrstno ogrvanje res tako drago kot pravijo in nato kupi tč....oz. Jo kuoi takrat če in ko kdo stalno naseljen...ali katero koli drugo peč...ima popolnoma vse opcije odprte.

Da ne bo štemal par let starih estrihov ven...
Kakorkoli obrneš je razlika vsaj v COP
Če tega vzameš minimalistično 2, pomeni da bi za enak objekt strošek ogrevanja bil dvojni.
Ker je COP bolj realen 2,5 ali več bo pač električno ogrevanje vsaj 2.5 x dražje.

Od tu naprej je samo vprašanje zneska.
V nizkoenergijskih hišah bo strošek ogrevanja itak majhen in 2,5 x dražje ogrevanje v absolutnem smislu ne pomeni veliko.

V bolj potratnih hišah so to stotine € ali celo tisoč in več

Koliko je realna številka 5000 KWh težko sodim.
Mislim pa da je vseeno krepko "zaokrožena" navzdol.
Poraba 500kWh za ogrevanje objekta zna biti 100% večja, razen če bo v hiši <20 stopinj.
Vendar praviloma ogrevalna TČ ogreva tudi sanitarno vodo.
In za ogrevanje s.vode se ponavadi porabi letno od 1.500 kWh dalje.
Skupaj cca 2.500 kWh letno -kar je za 300€ elektrike, z ogrevalno TČ pa cca 120€.
TČ ni zastonj, talno gretje še manj, če si želiš električne kable v estrihih je spet drugo vprašanje,
obstajajo pa tudi rekuperatorji s katerimi lahko hišo prek ogrevalne TČ ogrevaš in tudi hladiš Idea
v kopalnico pa daš še talno ali pa samo talni električni kabel :wink: -tako bi jaz naredil zase.

Pri nas je fama, da mora vsaka hiša imeti talno gretje, drugje pač ni tako.
Brez zamere, ampak nevem zakaj bi neke študije "na pamet" delali za ta primer.

Kot prvo, glede na to da gre za novogradnjo, ima tvoj sosed sigurno izračunane toplotne izgube za bodoči objekt. Ko imaš ta podatek, je vse veliko bolj enostavno.

Naredi se približno predračun prve investicije (TČ) in predračun druge investicije. Kot že vemo, bo druga investicija sigurno veliko cenejša (predvidevam ob seveda približno istem rangu kvalitete). Nato pa približno določi letna poraba energije in vidimo, koliko časa se katera zadeva odplačuje investicija.

Glede na to, da bo to po vsej verjetnosti vikend in ne bo koriščen vsak dan (predvidevam glede na opisano), je sigurno zanimivo vsaj razmisliti o električnem talnem ogrevanju (kljub višjemu strošku ogrevanja je investicija mnogo cenejša, vzdrževanja ni, odzivnost je večja, grejemo lahko posamezne prostore,...). Če pa misli že sedaj uporabljati za stalno bivanje ali pa v bližnji prihodnosti, pa seveda raje vodno talno ogrevanje.

Lp
Vprasa naj prodajalca ce mu da garancijo na porabo :-)

Osebno sem sicer pristas elektricnega gretja, ker je enostavno, nic dela, nic hrupa, nobenega servisiranja,... Pac udobje, ki se placa nekoliko vec.
In za vikend dvomim, da se splaca imeti TC...po drugi strani pa: kaj pa je narobe z drvmi?
verjetno lahko kar preko daljinca vklopiš ogrevanje z drvami? - da ne boš prišel v mrzel vikend :oops:

php izračun je že v redu, ampak kaj pa če želiš 23 stopinj in ne 20?
-pomeni to +18% ali +36% čez celo sezono za ogrevanje pri takih varčnih hišah?
ker če želiš >23 je tudi v takih hišah občasno potrebno ogrevat že oktobra in ne šele decembra.
Primerjaj z podatki od Čojkota, ki ogreva na ta način.
Čojko ni primerljiv ker je na primorskem...je pa toliko za vzet da ti je jasno da ima 3 x višjo porabo...

Kar pa že vemo.
Hvala za trud in odgovore. Tudi jaz sem mu rekel, da naj pogleda izračunane toplonte izgube, a je še stare šole. V tem smislu zanimivo, da sploh razmišlja o TČ. Kot sem razumel, ga zanima najnižja možna investicija, saj razmišlja tudi o prodaji ter o možnem projektu 4 enakih hiš za nadaljnjo prodajo, ali nekaj podobnega.

Še enkrat hvala in lp
In potem čez dobri dve leti, v prvi polovici januarja 2016 beremo:
V okolici Ljubljane smo na cca 600m n.v. kupili manjšo hiško (iz niza štirih). Sicer je vse super in fino, le ogrevanje je le talno in to na elektriko z neko folijo pod parketom in keramiko. Po polovici prve zime, odkar tu živimo, smo samo za elektriko za ogrevanje plačali 1300€. Svetujte nam, kaj naj storimo, saj bi morali odstraniti ves nov parket in estrih, da bi lahko napeljali cevi za talno ogrevanje in zmontirali primerno TČ......
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Takšne hiše je bolje narest do 3.faze, tolk, da je hiša zaprta, potem pa se finišira po željah kupca, ko se nekdo odločiti in objekt kupi.
Seveda pa je dandanes to zelo riskanten biznis, saj je nepremičninski trg praktično mrtev.
Potegne se cevi za talno, s čim pa potem vodo ogrevaš je vseeno. Če želi električno talno, pač vodo ogreva (s poceni) električno pečjo. Lahko pa peleti, drva, TČ, NEK ali pa oglje (TEŠ).
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
+1
Pozdravljeni,

Prenavljam stanovanje v bloku katerega sem pred kratkim kupil. Za kopalnico sem predvidel dodatno električno talno gretje, ki bo pomagalo obstoječi lojtri. Zanimajo me vaše izkušnje s to vrsto ogrevanja, kako se obnese, katerega proizvajalca izbrati za montažo itd.

hvala

LP
1 2 3
Iskanje po temi