Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Zanimajo me infra rdeči grelni paneli. Lahko tudi proizvajalca redwell.
Ali ima kdo to več let v uporabi? Zanimajo me izkušnja bivanja in kakšna je poraba električne energije?
Objave: 1767
Teme: 20
Ocena:
0
Moje izkušnje, ni problema, greje kot vsako drugo grelno telo, je pa vseeno če kupiš oljni električni radiator.
Ni takih problemov kot jih opisuje Bohinc, ki ima infra roštilj za kebab v savni (drug spekter).
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Pogled kake stare teme ...
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Redwell ne poznam.
Jaz imam kanadski Thermaray.
Deluje b.p. že od jeseni 2009 in sem zelo zadovoljen.
S tem ogrevam kopalnico; v prehodnem obdobju pa tudi bivalni prostor.
Ocena:
-13
Na splošno medo9 , imaš dobre poste.
Sva pa imela že en zaplet..., okoli Ir panelov, kar tvoje ogrevanje ni...!
Verjamem da ti uspešno deluje..., kot nekomu stara termoakumulacijska, drugemu nov elektro radiator, lahko konvekcijski..., tretjemu navadni kalorifer, lahko s termostatom...
Edinole, kar me zmoti je to, da o porabi ne govoriš !
Ali se ji spretno ogneš?!
Lp
P.s. Za Redwell mi je bilo pred leti rečeno, da ga jih lahko uporabim, kot grelce savne...
Mimogrede...Vermont nas nič ne razveseli s svojim javljanjem, ter objavo kot uporabnik Ir panela?!
Ocena:
0
Lej, na tem forumu so/ste me prepričali, da imam IR panele.
Jaz nisem vedel, da so to IR, zato sem vprašal direkt proizvajalca, ki je potrdil: to so IR paneli.
Glede porabe pa: ne morem je izmeriti, ker nimam možnosti, da bi kakšen merilec vtaknil, ker je to vse direkt zvezano, v posebni elektro omarici so varovalke, itd..
OK, lahko bi meril zimske mesece posebej, pa poletne posebej, ko paneli ne delujejo nič. Ampak tega še nisem storil.
Lahko pa ti povem, da recimo odkar sem vrgel ven dva bojlerja (po 80L) in grejem vodo s TČ, da se mi je mesečni obrok zmanjšal za več kot polovico (prej sem imel okrog 120€, zdaj 50€). To velja za obdobje marec-september letos.
Na sploh je treba vedeti, da smo pri nas bolj potratni :oops: ... imava dva hladilnika, zmrzovalno omaro, kuhamo čez leto v glavnem na elektriko; pozimi se recimo 3x tedensko zalaufa štedilnik na drva... najbrž svoje prinese tudi veliko luči po bajti, itd...
Nikoli pa nisem trdil, da imam thermaray zaradi tega, ker je to poceni.
Imam ga zato, ker je udobno in ker nisva želela imeti talnega gretja.
Potem pa imaš v brunarici že bolj malo na izbiro za ogrevanje tistih prostorov, ki niso neposredno povezani z bivalnim (midva imava eno kopalnico posebej, dostop je samo iz spalnice in potem je še savna)... kot pa sem že večkrat napisal pa celo bajto sicer ogrevam s toplozračno lončeno pečjo.
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Mene prepričujejo, da so IR paneli na področju porabe primerljivi s toplotno črpalko. Po občutku bi to težko verjel, zato sprašujem če kje je kakšen uporabnik, ki to tudi lahko z meritvami potrdi ali ovrže.
Bi IR panel uporabil, kot dodatno grejte v dveh hladnejših prostorih, ki se uporabljata za dejavnost, ki potrebuje toplejše prostore.
Ocena:
0
Ne more biti IR enak TČ.
Ni nobene logike v tem.
Čeprav poznam primer, ko so celo brunarico ogrevali s thermaray (več kot 200m2 bivalnih površin).
In letni strošek za komplet porabo elektrike je bil 1200€, če se prav spomnim...
Ocena:
-13
Medo 9
Gotovo poznaš letne (neogrevalne) dele mesečne porabe, ter ogrevalne ....
Na podlagi le tega pridemo na približno oceno , ki ti pove kolko rabiš za ogrevanje...ne more nikakor extremno odstopati, razen če imaš v tem obdobju še kakega večjega odjemalca el. en. ?!
Komaj čakam da zahladi ...da dobimo podatke Vermonta.
Sicer je tvoje ogrevanje , za moje pojme drugače, kot so dejansko IR paneli kot se prodajajo na tržišču, kot konkretno npr. Redwell-ov.
Odpri si njihovo stran, poglej dimenzije, oblike...., ter nas obvesti v razlikah...?!
Lp
P.s. brunarica sama kot taka je že topla, mogoče veš še kolko dodatne izolacije, ali pa debelina brun..., ter ali teh 200m2 v celoti ogrevajo, ali je kje klet- neogrevani prostor, ki je ali ni v tej m2?!
Tko da ni ali je veliko teh 1200.....
Ocena:
0
Govoril sem samo o brunarici, nič o podkletitvi.
Bruna so pravokotna, 20cm, brez dodatne izolacije v pritličju.
V nadstropju pa, če se prav spomnim 16cm+10cm tervol+2cm letve.
Kar se pa moje porabe tiče: sem bolj "jebivetrski", zato ne spremljam porabe.
Ko sem na začetku marca nabavil TČ, me je firbec matral, zato sem kupil še tisti odštevalni števec...
Julija sem potem pred uvedbo DDV poslal na elektro popis števcev in septembra sem videl na obračunu bistveno zmanjšan pavšal, pa je praktično minilo samo pol leta od eliminacije bojlerjev.
(OK, mi je pa jasno, da bo poraba TČ pozimi višja, kot je bila poleti, čeprav tudi poleti v kleti nimam nikoli več kot 20 stopinj... pozimi pa je 10.)
Kot rečeno: vse ostalo je enako, edina sprememba je bila eliminacija obeh bojlerjev.
V kopalnici imam vgrajenih 600W. Zdaj lahko špekuliram koliko ur dnevno deluje, ampak vseeno ne bom kaj konkretnega ugotovil.
Zelo čez palec razmišljam takole: v stanovanju smo imeli okrog 60€/mesec, tukaj pa je bilo pred TČ okrog 120€. Ampak v stanovanju je bil en sam bojler, en sam hladilnik in precej manj luči in seveda brez thermaray.
Sedaj je tam samo hči in je okrog 45€... midva sva pa spet nazaj na cca €60...
(pa od 2009 do danes se je elektrika podražila)
Ocena:
-13
Poraba brunarice glede na podatke je zame kar visoka.
Verjamem da ne spremljaš porabe...plačuješ pa račune, le ti se v dolocenih obdobjih razlikujejo, razen če maš pavšal, ter nato obračun...
STČ pozimi...veš mogoče do katere temp.deluje, je v dovolj velikem prostoru, da ti ne bo padlo pod temp. delovanja?!
Če ti gre delovanje nižje od +7...poraba ne bo občutno večja.
Lp
Ocena:
0
Hladen zrak od TČ sem speljal v sosednji prostor, bo krompir bolj na mrzlem.
Do katere temperature deluje TČ se ne spomnim... imam deDietrich, ampak pod 10 v kleti ni bilo nikoli. Prostora pa ima dovolj, so v kletnih prostorih vrata odprta, tako da lahko "diha" na kakšnih 120m2.
Računi so pavšal in enkrat letno obračun in potem temu prilagodijo nov pavšal.
Aja, pa še savna tudi nekaj požre... zdajle se je že začela sezona, torej v povprečju 2x tedensko po 4 ure*8kwh = 256kwh mesečno * 5-6 mesecev je tudi nekaj (kar v stanovanju ni bilo...)
Glede porabe v ne moji brunarici: gre za komplet porabo elektrike 5-članske družine, ne samo za ogrevanje.
Objave: 88
Teme: 18
Ocena:
0
Tudi mene zanima ogrevanje z IR paneli pa sem sedaj v dilemi. Sorodnica jih ima na vikendu in pravi da delujejo top in učinkovito kolega pa je ravno jeseni nabavil za celotno stanovanje in pravi da jih stalno boli glava?? Kakor sem sam razumel to ne ogreva človeka temveč prostor oz stvari (stene itd) in od tam prihaja toplota zakaj bi jih zaradi tega potem bolela glava??
Objave: 13287
Ocena:
-503
Toliko kot je že bilo napisanega o teh panelih, pa se še vedno najdejo naivneži ki nasedejo reklami brez vsakršnega dokaza , da to kar se reklamira vsaj približno drži!
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->