PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obnova kurilnice, peč na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

na vas se obračam za pomoč, nasvet, pri rahlem ''update-u'' naše centralne kurjave. Ogreva se 2 nadstropji po cca. 100m2, ampak v pritličju zgolj pisarno, sobo in kopalnico. Hiša grajena leta 1977, okna stara "dvoslojna" razstavljiva, fasadne izolacije ni. Smo pa letos na ploščo hladnega podstrešja položili 20cm stiroporja eps70. Izolirali bomo tudi cevi v kurilnici. Drugih energetskih ukrepov nekaj let še ne bo. Grejemo se z radiatorji s termostatskimi ventili.
Kurilnica sestoji iz peči na drva, peči na olje in tvt bojlerja 200l, ki je vezan tudi na sončne kolektorje(vklopljeno zgolj poleti). Letos(konec tedna) bo staro Radijator Zrenjanin peč(pušča) zamenjala WVterm Stadler EKOs 25. Drva imamo svoja, tako da je to edini logičen energent.
Sedaj, ko je situcija približno znana, prilagam hidravlično vezavo in sliki kurilnice. Bojler ima svoj senzor na cevi(bele barve), oranžni termostat pa služi za zagon črpalke za ogrevanje. Termostata se ročno prelaga, če se kuri na olje.

Največji problem je, da se bojler segreje le delno, samo zgornja tretjina, spodnji 2/3 sta mrzli. Tako da po večernem izklopu ogrevanja, zjutraj ni več tople vode...
Kaj mi je narediti? Predelati vezavo in dati peč na spodnjo tuljavo bojlerja, sončno na zgornjo? Ideje...?

Bi se kako "splačalo" posodobiti hidravlično vezavo ogrevanja, ogrevanje povratka v peč, kakšen mešalni ventil,...?

Hvala in lep pozdrav.

Priložene datoteke
.jpg   20131005_173224.jpg (Velikost: 211,88 KB / Prenosi: 4010)
.jpg   20131005_173514.jpg (Velikost: 193,31 KB / Prenosi: 4010)
.jpg   kurilnica.jpg (Velikost: 67,75 KB / Prenosi: 4011)
Kaj mi je narediti? Predelati vezavo in dati peč na spodnjo tuljavo bojlerja, sončno na zgornjo? Ideje...?
Ne sedaj ko boš kuril bo tako topla voda, poleti pa ti bodo kolektorji pregrevali.
prosim lepo kdo pa še termostate ročno prelaga? No malo mi je smešno. Le najdi nekoga da ti to uredi.
Bi se kako "splačalo" posodobiti hidravlično vezavo ogrevanja, ogrevanje povratka v peč, kakšen mešalni ventil,...?
Tu si si sam odgovoril, sigurno je treba to urediti.

Seveda še pa rabiš zalogovnik tople vode to so le drva.
V obstoječi konfiguraciji ne moreš narediti nič-
Če boš prestavil gretje na spodnjo spiralo, ti solarno ne bo delalo.
Preklapljanje z ventili tudi ni opcija, ker v solarnem ogrevanju imaš glikol
Edina pametna rešitev bi bil zalogovnik za peč na drva, ki bi ti ohranjal toploto dlje časa.
Druga alternativa bi bila dogrevanje sanitarne vode s pečjo na kurilno olje. A to je najbrž enak strošek kot bi dogreval z elekričnim grelcem. Če je možna montaža v bojler,je to tudi ena od opcij.
@jokovot: Razumem, idealno bi bil kotel na pirolizo, zalogovnik, regulacija in ostalo. Žal to potegne večji finančni vložek, ki ga sedaj ne moremo vložiti. Hkrati pa sem mnenja da je najprej potrebna energetska sanacija, nato pa primerna kurilnica. Tudi če bi želeli, zalogovnika trenutno nismo spraviti v kurilnico ali sosednjo shrambo brez razbijanja vrat ali oken(manjši 500l bi šel,ampak bi bil premajhen?).

@homer: Za glikol mi je jasno. Nisem mislil preklapljanja, ampak zamenjavo. V poletni sezoni imamo vklopljeno tudi elektriko, kolektorji so stari. Pozimi pa se kuri vsak dan, in je meni "neumno" da segrejem le 60l vode, namesto 200l, kar bi zagotovo zdržalo en dan. Električni grelec je :wink:

Kar pa se tiče sedanjega stanja, je tako kot je, lahko je nekomu smešno, zastarelo. Zadnja posodobitev je bila leta 94" z nakupom kotla na olje. Kolektorji, peč so še starejši. Sedaj bomo servisno zamenjali peč na drva z omenjeno 1leto rabljeno pečjo in sem pomislil če bi kakšna preprosta tehnična rešitev kaj pomagala. Kot kaže, nam ni pomoči? :roll:
No ne obupat boš pa pač pustil tako kot je pa boš ložil peč saj imaš svoje drve.
Edino malo več dela bo pa nič zato samo da te ne zebe.
Veš tudi jaz sem tako kuril in sem bil kar zadovoljen pa nisem imel svojih drv.
Pa smo nekaj privarčevali pa je šlo na bolje.
Le veselo naprej, bodi pozdravljen.
Tudi 500 litrski zalogovnik je bistveno bolje kot nič. Sem pa prepričan da čez običajna vrata spraviš vsaj kakšnih 800 litrov. Saj izolacijo pobereš stran ko ga čez vrata spravljaš. Če ne drugega imaš z njim povečano kapiciteto bojlerja, da o bolj polnem gorenju v peči in topli kopalnici zjutraj ne pišem. Če imaš prostor, potem ga nekam zmontiraj. Je pa res da za sabo to potegne še varovanje povratka ki stane recimo slabih 100evrov (črpalko in nepovratno ventil že imaš, rabiš kak esbe pa kak termometer za kontorlo, potem pa še malo večjo ekspanzijo. Če pač ni dovolj financ na razpolago(ali pa ekosklada), si pač privošči toliko kot si lahko. Je pa bolje vzeti jurja kredita za kurilnico,(zate dovolj, zalogovnik, ekspanzija, varovanje povratka,) kot pa 10 za nov avto.
Nič ni tako težko napraviti, kot se na prve odgovore zdi. Na obe spirali vse, za sončno dodatni ploščati izmenjevalec in črpalko - strošek cca 250 eur.
Malček iznajdlivosti ne škodi. Drugače pa en diferencijalni termostat s potopnimi senzorji in avtomatskim preklopom za olje pa bo vse kot mora biti.
Kar pa se zalogovnikov tiče je pa tudi 500 l bolje kot nič čeprav jih še vedno 80% v slo deluje brez. Ni ravno najboljša rešitev ampak...
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Vode ni zato dovolj ker ni vgrajenega diferenčne termostata. Zato vam bojler shladita črpalki za ogrevanje in SV. Vgradite si posebej termostat za OČ sanitarne vode. Električni grelec ne ogreva več vode kot zgornja kača.:wink:
Če bi bila zadeva vezana s pomočjo avtomatike na bojlerju, potem to sploh ne bi bil problem. Je pa pametneje pri kurjenju z drvmi imeti kompletno akumulacijo kot samo zgornji del.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Točno to telmos, neumno se mi zdi da ogrevam z drvmi le tretjino bojlerja, ko pa bi brez problema celega. Vezava ogrevanja bojlerja na zgornjo spiralo je pomoje primerna za kotel na olje, ne pa toliko za kotel na drva. Če ostanemo na takšni vezavi, bomo pač imeli vklopljeni ele. grelec, kar mi je spet neumno.
Naj pa omenim da bojler deluje s svojo avtomatiko, črpalka se ustavi ko je bojler ogret, ele. grelec se vklopi po potrebi,... Lahko bi bojler grel na več kot 60°C, ampak potem se kdo opeče, potrebno vgraditi termostatski mešalni ventil za pitno vodo. Pa dvomim da bi bila opazna razlika pri zgolj 60l uporabnega volumna...

@telmos: kakšen ploščati izmenjevalec imaš v mislih(link,slika)?

Zaenkrat hvala vsem za odgovore!

@jokovot: obupati... niti pod razno Smile
pokliči me kaj pa ti vse obrazložim.
Sej,
omiljeni mojster bo spet razlagal ( in prodal) tistim,ki ga pokličejo,ostali,ki so pomagali in se trudili pri reševanju problema ,pa naj se jeb...

GP Srečo
Confusedhock: A ni bil še včeraj link do ploščatega izmenjevalca, kam je izginil :?: :?:
ssecnik Napisal:Sej,
omiljeni mojster bo spet razlagal ( in prodal) tistim,ki ga pokličejo,ostali,ki so pomagali in se trudili pri reševanju problema ,pa naj se jeb...

GP Srečo
Kaj pa ste pravzaprav rešili? A nisi malo krivičen in zajedljiv? Jaz sem namreč že nekajkrat opisal, kako se to lahko reši, nekaj jih je to že videlo, izprobalo in deluje. O tem so tudi pisali tukaj gor. Enostavneje mu je lepo obrazložiti poi telefonu, kot pa pisati romane tukaj gori, ker učinkujejo le par dni, potem pa tega skorajda nihče več ne opazi, ker se nabere enih brezveznih nakladanj, da glava peče. Vendar pa je vedno važna le tista "slovenceljska fovšija", da ja ne bi tisti, ki podaja zastonj nasvete iz svoje prakse tudi kaj zaslužil. To pa boli za popizdit.
Saj vas lahko tudi pustim, pa teoretizirajte do obnemoglosti z znanjem iz zastarelih slovenskih fakultet. Saj se vse da videt, koliko ste sposobni napravit in svetovat s tem znanjem. Enostavno človeka zmedete, da na koncu ne ve kje se ga glava drži samo, da se počutite pametne obenem pa niičesar ne zaslužite :roll:
:evil:
Pa zakaj tolčete po Telmosu, saj nasvete tala zastonj. So na tem forumu še hujši maherji. Na koncu se sam odločiš a si zmožen sam kaj postoriti ali rabiš tujo pomoč.
Če pa koga zanima naj ju vpraša kaj in kako sta rešila , bosta ziher napisala, ane! :wink:
1 2
Iskanje po temi