PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje radijatorsko + talno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav
Imam nekaj vprašanj oz. me zanima kako ste stvari izvedli in zakaj.
Radijatorsko ogrevanje - ali imate klasični dvocevni sistem z registrom ali čisto navaden. Prednosti slabosti oz. kako se vam obnese v praksi.
Talno ogrevanje - imate zanke za vsako sobo ali eno za celotno nadstropje. Vaše izkušnje me zanimajo. Še nekaj ali obstaja kakšen enostaven izračun za talno gretje, ali ste položili cevi po celotni površini.
Z regulacijo se bomo pozabavali kasneje. Sedaj moramo narediti osnovo katero bomo regulirali.
za določitev moči talnega ogrevanja si snemi tabele za aluplast cevi katere dobiš na straneh titan kamnik. vsak prostor ima svojo zanko ali po potrebi več.
Imam dvocevni sistem in register, talno vsaka "soba" svoja zanka, register za talno gretje.
Večina mojstrov, ki sem jih vprašal so mi pritrjevali da je dvocevni sistem boljši... sigurno je odzivnost sistema hitrejša, je pa malce dražja od enocevnega.

lp,

Gold_Horn
Ali ti je mojster kaj računal talno, ali je položil po celi sobi in to je to?
Če gledaš izračune, kar sem jih, imaš toliko različnih faktorjev da je kar joj. Potem ti pa izračun pokaže da razlika v polaganju na 10 ali pa 15 cm še 5% ni. (v W)
iz prakse vem to, da če položiš cevi bolj gosto, to pomeni raster 8-10 cm, potrebuješ na m2 cca 12,5m cevi. seveda v cevi lahko dovajaš nižjo temperaturo in dosežeš isti učinek kot pri polaganju cevi pri rasterju na 16-20 cm z višjo temperaturo. pri ogrevanju s talnim gretjem moramo paziti da vrh tal ne preseže temperature 29°c.
Zato delamo tako da naredimo consko zanko ob zunanjih stenah in stenah ki mejijo na prostore ki niso ogrevanj (klet, garaža ...). conska zanka je cca 0,5m širok pas v katerega položimo bolj goste zanke. ko polagamo zanko naprek pa jo lahko položimo redkeje od 16-20cm.

logično je da imamo izgube toplote vedno od zunanjih sten

Če položimo goste zanke pridemo do problema kajti v razdelilni omarici potem zmanjka prostora. tako svetujem, da računajte na vsako zanko največ 100m cevi max >>>vsak prostor svoja zanka<<< to pomeni da
da je približno v eni zanki pokrito cca 20m2 površine
Danilo
Še jaz bi pristavil lonček.
Koliko je dražje delo talnega gretja od radiatorskega ?
Zanima me cenovno razmerje.
Iskanje po temi