PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin Altherma LT - vklaplanje grelcev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

Zmontirali so mi TČ Daikin Altherma LT model 2013 (EHVH08S26C9W) z vgrajenim bojlerjem 260l.
Zadeva špila, tank za toplo vodo imam nastavljen konstantno na 50 stopinj, ko pade na 40 se vklopi TČ in dogreje vodo nazaj na 50.
Sem pa opazil da se enkrat vklopi TČ (zunanja enota), drugič pa samo grelci (zunanja enota ne dela nič).
Kar mi je čudno je, da se oba grelca vklopita pri zunanji temperaturi 26 stopinj in grejeta vodo. TČ je nastavljena, da se grelci vklopijo pri 0 stopinj, tako da mi je čudno, zakaj bi se dejansko grelci sploh vklapljali pri tako visoki zunanji temperaturi, razen če računalnik v TČ zračuna da bo manj porabil z grelci kot z vklopom kompresorja ?
Zanima me vaše mnenje, je to normalno ali ne deluje OK, da potem kličem mojstre, ki so mi zmontirali zadevo.

Priložene datoteke
.jpg   20130503_175011.jpg (Velikost: 117,69 KB / Prenosi: 5635)
.jpg   20130503_175021.jpg (Velikost: 137,71 KB / Prenosi: 5626)
Sicer je verjetno štos v nastavitvah...a načeloma kompresor deluje tja do 45 stopinj..najprej pa zna (Preventivno) vklapljat grelce.

Tako da za začetek spusti temp. vode na 45 stopinj pa boš videl če se bo 'problem' še pojavljal (Spodnjo temp. lahko pustiš kot je).
Štos je res v nastavitvah. Za grelce moraš nastaviti, da so izklopljeni in da se vklopijo samo pri določeni zunanji temperaturi. Mi imamo nastavljeno pri -15 stopinjah. Potem, se ti to ne bo dogajalo. Segrevamo pa vodo na 43 stopinj, kar je čisto dovolj.
Sivka, prosim ne dajaj nasvetov, kako imate pri vas nastavljeno, imate kot imate, kar ne pomeni, da morajo tudi drugi imeti tako:

1. ne veš zakaj, čemu kaj služi
2. bojler nima veze z vašimi -15°C
3. inženirji pri Daikinu so to "vašo" nastavitev "default" nastavili drugače Z NAMENOM!
4. grelci se morajo vklopiti in se vklapljajo pri vseh TČ (ne glede na proizvajalca)
bernikm Napisal:Zanima me vaše mnenje, je to normalno ali ne deluje OK, da potem kličem mojstre, ki so mi zmontirali zadevo.

Pokličite mojstre, da vam naložijo slovenski menu :wink:

Če tega še niso storili, po vsej verjetnosti ne poznajo mašine, tako, kot bi jo morali in je mogoče, da tudi "osnovnih" nastavitev niso spreminjali ter jih prenastavili - "vašemu" objektu primerno.
pa menda ne pri +25C in za ogrevanje sanitarne vode..
@prasuvse
Citat:4. grelci se morajo vklopiti in se vklapljajo pri vseh TČ (ne glede na proizvajalca)
To je mogoče za Filozofsko temo ....
Prasuvse vem, da zelo rad provociraš. Včasih imaš sicer prav, a v tem primeru zagotovo ne. Namen grelcev je, da dogrevajo v primeru, da TČ ne zmore, sredi poletja pa jih zagotovo ne potrebuješ.
Očitno imajo LT-ke težave pri gretju nad 45 C, tudi če je zunaj +30.
Najverjetneje gre za varnostno nastavitev. Ne poznam točno Daikin, a podobno varnostno funkcijo ima Fujitsu. Fujitsu pripravlja toplo vodo s kompresorjem dokler zunanja T ne doseže 35 °C (Toshiba ima to T še višjo). Če je zunanja T nad 35 °C, se topla voda pripravi z grelci. Mogoče je pri Daikinu možno to temperaturo nastaviti (pri Fujitsu se ne da).
Zato je priporočljivo toplo vodo ogrevati v jutranjem času, ko je poceni tok. Jaz segrevam vodo ob 4:00 do 5:00 na 48 °C, pa mi 300 litrov zadostuje za celi dan. Ob povečani porabi, pa se mi vklopi ko mi temperatura pade na 43°C.
Najprej poizkušaj izvedeti, če se pri Daikinu da nastaviti najvišjo zunanjo T, pri kateri kompresor še deluje. Drugače pa ti svetujem, da nastaviš urnike ogrevanja in ne 24/7.
Hmm meni je tudi čudno, da pri 26 stopinjah greje vodo z grelci namesto s kompresorjem, ker po neki logiki bi kompresor sigurno porabil manj elektrike kot grelci. Bom preveril pri serviserju, če je možno dvigniti na max temperaturo, ko se vklopijo grelci.

Kako pa imate ostali nastavljeno vodo? Jaz imam trenutno na 50, po moje bi bilo 45 dovolj? Nimam pa vklopljene funkcije za antilegioneli, mojster mi je rekel da je bolje da je voda konstantno na 50 stopinj in ni potrebe po vklapljanju funkcije anti-legionela ?
Pa če bi nastavil npr na 45 stopinj in dal da greje vodo samo 1x na dan (npr med 4 in 6 uro zjutraj) bi bilo to smiselno oziroma se pozna kaj na porabi elektrike?
Ne vem koliko hitro se shladi in 50 na 40 stopinj, imam pa občutek da cel dan to ne bo zdržalo ?
Ta tvoj mojster pojma nima. Legionela se lahko razvije tudi pri 65 C. Seveda pa je v sistemih, kjer obtok vode dovolj velik, malo možnosti za razvoj legionel. Znižaj temp. na 45 C, pa boš videl, kako se bo črpalka obnašala. Dogrevanje enkrat na dan bo sigurno premalo.
bernikm Napisal:Hmm meni je tudi čudno, da pri 26 stopinjah greje vodo z grelci namesto s kompresorjem, ker po neki logiki bi kompresor sigurno porabil manj elektrike kot grelci.
Predstavljaj si, da ti kompresor ogreje vodo pri -15 ZT na 50°C (pritisk, temperatura plina), pri ZT +25°C pa je pritisk še večji, in zato, da kompresor ne trpi, si TČ pomagajo z grelci.
bernikm Napisal:Kako pa imate ostali nastavljeno vodo? Jaz imam trenutno na 50, po moje bi bilo 45 dovolj? Nimam pa vklopljene funkcije za antilegioneli, mojster mi je rekel da je bolje da je voda konstantno na 50 stopinj in ni potrebe po vklapljanju funkcije anti-legionela ?
Pa če bi nastavil npr na 45 stopinj in dal da greje vodo samo 1x na dan (npr med 4 in 6 uro zjutraj) bi bilo to smiselno oziroma se pozna kaj na porabi elektrike?
Ne vem koliko hitro se shladi in 50 na 40 stopinj, imam pa občutek da cel dan to ne bo zdržalo ?
Kot sem že v eni izmed tem povedal, sem pri sebi testiral ogrevanje na 45°C in ogrevanje na 50°C. Izkazalo se je, da je ogrevanje vode na 50°C bolj ekonomično kot na 45°C (pa naj se sliši še tako čudno Smile ).
Če sem ogrel le do 45°C, sem nujno potreboval še dodatno večerno gretje. Če pa sem ogreval na 50°C, pa mi je količina vode zadoščala. Porabljena energija za dvojno gretje do 45°C je bila večja, kot enojno na 50°C. Pri 50°C pride do manjšega mešanja vode (večje razslojevanje). Ta izkušnja lahko pomaga pri vas privarčevati kakšno kWh (vse je odvisno od količine porabljene tople vode).
Saj se še spomnite 80 litrski el. bojler, ki je bil ogret na 70-80°C, pa je bilo vode za vse dovolj...
Taprvič mi je bilo smešno........

Berg
Se pravi je zaključek da je najbolje tako kot so mi že mojstri nastavili konstantno na 50 stopinj temperature ?
Ko pade voda v tanku na 40 jo zopet segreje na 50 itd ne glede na to ali je dan ali noč...
Sem mislil da bi kaj prišparal, če bi dal recimo na 45, pa da jo segreje na 60 ob ene 4-6 zjutraj pa da vidim če bo zdržalo cel dan...

Čeprav zna biti to ista finta kot pri starih pečeh (kotli) ko sem na začetku mislil da je bolje da je kotel na 30 pa se potem ko rabiš segreje na 60 kot da je konstantno na 50-60 stopinj. Na koncu se je izkazalo da porabi manj če vzdržuje neko konstantno temperaturo kot če mu temp. zmanjšaš in potem zopet nabiješ.
1 2 3 4 5 ... 16 Pojdi na stran 
Iskanje po temi