PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zemeljski plin ali kurilno olje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav vsem skupaj, sem nov na forumu in se že v naprej opravičujem za verjetno že 1000x premleto temo, vendar mislim, da je vsak primer problem zase, pa tudi po iskalniku nisem našel nobenega pametnega odgovora.

Zadeva je sledeča... 2 leti nazaj sva s partnerico kupila cca 20 let staro hišo, ki je leta 2004 dobila sicer komplet novo streho in okna, fasada pa je še vedno prvotna. Se pravi, gledano na današnje razmere in možnosti izolacij, je obstoječa bolj slaba oz. neka srednja žalost.

Peč je stara kot hiša, torej nekje 20 let in je na kurilno olje. Do sedaj je služila dobro, počasi pa je žal napočil čas za menjavo, v prejšnjem tednu mi je namreč spustila spodaj na členih - pod njo nastaja lužica in izgublja vodo tudi sodeč po števcu tlaka. Serviser mi je odsvetoval popravilo glede na starost peči in s tem povezane stroške.

Na hiši so pred leti, ko so na našem območju Brežic napeljevali zemeljski plin, potegnili tudi plinski priključek. Sedaj pa razmišljam kaj se mi finančno - dolgoročno, bolj izplača... ali kupiti le novo peč in nadaljevati na kurilno olje, kar mi vsi odsvetujejo, saj naj bi cene le še rastle glede na evropske trende ekološkega ozaveščanja in naj bi ga s tem poskušali popolnoma izkoreniniti... ali preiti na zemeljski plin?

Tu pa zopet sledi vprašanje kaj kupiti, npr. plinsko peč, ki je le za plin ali kombinirano, kjer imaš možnost ob menjavi gorilca še vedno uporabljati nazaj kurilno olje? Naj poudarim, da sem v teh stvareh praktično popolni laik, zato je vsak nasvet zelo dobrodošel.

Hiša ima slabih 150 kvadratov, v dveh etažah, s tem, da so spodnji prostori bolj odprtega tipa, večja dnevna soba povezana s kuhinjo in iz dnevne sobe gre stopnišče v zgornje nadstropje. Posledično gre dosti toplote od spodaj gor in smo s tem namenom pred to sezono kupili tudi klimo, da dogrevamo dnevno sobo.

Poraba kurilnega olja je bila v lanski sezoni cca 2.300L, s tem, da smo imeli pokvarjen bojler za vodo in smo to ogrevali tudi s centralno, letos pa sanitarno vodo ogrevamo le z električnim bojlerjem in gre kurilno olje izključno za ogrevanje hiše. Tako je iz tega razloga in s pomočjo nove klime, poraba v tej sezoni, do tega trenutka "le" cca 1.400L, računam pa, da bo šlo do konca sezone še kakšnih 200-300L.

Zanima me kakšna je procentualno razlika v vložku pri plinski, kurilni ali kombinirani varianti... gledal pa sem npr. po mojih podatkih, boljše peči znamke Buderus... in pa kakšni stroški cca me potem čakajo, v kolikor se odločim za zemeljski plin? Gen-i je res kar pocenil cene in s prihodom južnega toka naj bi šle te še dol... kaj to pomeni na položnici v kurilni sezoni in kaj poleti, ko plina praktično ne bi uporabljali, saj bi sanitarno vodo še naprej ogrevali z električnim bojlerjem, ker se mi zdi, da je mesečni strošek pri elektriki na račun tega, zanemarljiv.

Hval za nasvete že v naprej! Big Grin
Če imaš priključek za zemeljski plin, potem nimaš kaj razmišljat. Prestopi samo k Golobu. Kombinirane peči so vedno slab kompromis na račun možnosti uporabe več energentov. Nabavi namensko plinsko kondenzacijsko peč. Izkoristki, predvsem pa komfort takšne peči so še vedno konkurenčnih vsem ostalim energentom (peleti, drva, tudi TČ, zadnja predvsem zaradi višine cene invensticije). Tudi segrevanje sanitarne vode je bolj ekonomično, kot na elektriko, če deluje na principu pretoka.
Kakšna pa je razlika v ceni pri primerljivo zmoglivih peči - enako kW, plinska ali na kurilno?

Kaj oz. kdo pa je Golob?
Kurilno sploh ne primerjaj. Na Bolhi rabljene Buderuse prodajajo za 500 eurov. Drugače pa poglej na internetu cene (Vissman, Imergas, Vailant, Junkers itd), imaš tega kolikor hočeš. Seveda pa moraš še zraven upoštevat montažo in material. Rober Golob je pa šef Gen I.
Še en primer cene, če se boš potrudil boš naše še druge vrste peči in cenovno primerjavo. Material kolikor hočeš, tvoja odločitev zaradi priključka zemeljskega plina pa bi morala biti zelo enostavna.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/index.php?mod=products&cat=725&prodid=5830">http://www.seltron.si/index.php?mod=pro ... rodid=5830</a><!-- m -->
Pozdrav!
Če boš vlagal v obnovo kotlovnice potem se odločaj med plinom ( kondenzacija) cca 4500,- ojrv in peleti ravno v taki vrednosti kompl. z montažo in projekti za plin.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.avir.si">www.avir.si</a><!-- w -->
Peter
Avir d.o.o.
Ah, 4.500 eur je pa oreng zasoljena cena, vsaj glede na moja povpraševanja do sedaj.

Zanima me še koliko kW peč mi priporočate za 150 kvadratno 2 etažno hišo?

Pa kaj je pri plinski peči razlika, če je kondenzacijska ali ne? :?
Kondenzacijske imajo izkoristek 105% (temp. dimnih plinov 50 C), navadne okrog 95%. Mislim, da navadnih tako ne prodajajo več. Ne vem, kako ti lahko nekdo svetuje peč na pelete, če imaš priključek za zemeljski plin. To pomeni v praksi, da nimaš cisterne za kurilno olje, nimaš zalogovnika za pelete, ne obremenjuješ sosedov z hrupom zunanje enote TČ, na steni imaš zgolj obešen kotel velikosti 1/2 m2, regulacija, avtomatika je bistveno lažja in bolj natačna kot pri peletnem ogrevanju.
Tisti, ki sem ti ga zalepil, je prek dovolj za tvojo hišo. Sicer pa ti bodo v trgovini vse povedali, samo ustrezne podatke jim moraš posredovati (kvaDRATURA, IZOLACIJA, TEM. PROSTOROV, DOSEDANJA PORABA ITD.)
Hvala xavi za vse informacije! Smile

Bo res zgleda treba it na plin... pa, če sem prav razumel Avir-ja, rabiš pri priključnini na plin še kakšen projekt - papirje kot pri gradbenem ali kaj... čeprav se mi to zdi smešno... kakšen pa je strošek še tega? Sad
brežičan Napisal:Ah, 4.500 eur je pa oreng zasoljena cena, vsaj glede na moja povpraševanja do sedaj.

Meni se tudi zdi, da je 4500 eur veliko.

Glej. Pri nas smo tudi v fazi zamenjave stare peči na plin z novo kondenzacijsko, kvadratura je enaka tvoji, letno porabimo 1500 m3 plina za ogrevanje in SV.

Dosedaj sem prejel tri predračune, kateri vključujejo plinsko kond. peč, zamenjavo dimnika (6m), montažo in DDV. Cene se gibljejo:
- 3.400 eur za Buderus GB072 14kw (obstoječi bojler 67lit obdržim)
- 4.067 eur za DeDietrich MCA 25/28 BIC (40 lit bojler za SV je integriran)
- 4.740 eur Weishaupt WTC 15a W (obstoječi bojler 67lit obdržim)

Malo povprašaj okoli in pridobi še kak predračun.

Če pa imaš kurilnico, kjer je možen dotok svežega zraka, pa kupi rabljeno atmosfersko na bolhi, kot ti predlaga Xavi.

P.S Kar se tiče porabe plina za SV - smo 4 članska družina in porabimo cca 350m3 plina za ogrevanje SV.
vprašanje če ti dimnik odgovarja za plinsko peč?

tukaj je tabela kjer vidiš razliko v cenah različnih energentov <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ogrevanja.si/">http://www.ogrevanja.si/</a><!-- m -->
Zato, da ti vodovodar spasa obstoječo napeljavo na novo peč, res ne rabiš nobenega projekta oz. načrtov. Sanirati moraš obstoječi dimnik z namensko plastično tuljavo za kondenzacijske peči, pa plinarna ti mora še prej verjetno števec montirat, priklop pa mislim, da ti tudi lahko vodovodar naredi. Pa to bodo bolje majstri vedeli. Ne daj se samo napizdit, če bo pa kaj nejasno ali nelogično samo vprašaj. Na tem forumu marsikdo kaj ve, če pa boš bolj natačno spremlajl še druge debate, pa boš ugotovil, kdo se tudi ukvarja z montažo.
Pri priglasitvi za plin mora biti dimnikarski pregled. V primeru da ni kondenzacijska peč ni dovoljenja.
Pa ne jemati pretočne v hišo. Razlog 24kW segreje samo 8litrov vode v minuti delta 40st.C.
Na zahodu so vse tako deklarirane. Ne uporabljti Bojlerjev iz pred leta2000, špirala ima premali odvzem oz. premalo kvadraturo.
In v čem je problem, če je "samo" 8 litrov na minuto? To je dobrega 1,3 litra vsakih 10 sekund. Ja kolko pa steče skozi pipo pri tuširanju ali pa polnjenju kadi?!?

Poleg tega pri tem odpade namenski bojler z vezavo (dodatni stroški), ki je že po defaultu večji. Večji bojler (površina) pa pomeni tudi večje izgube.

Kar se mene tiče je pretočni sistem za normalnega porabnika (če ni v bajti ravno avtopralnice ali česa podobnega) popolno zadosten. Pa še preprostejši je, cenejši in zavzame manj prostora.

In konec koncev: če 30 let stari plinski kotli s pretočnim bojlerjem lahko zadovoljivo opravijo svojo nalogo, potem ne vidim problema.

Kar se pa tiče dileme okoli plina: če je priklop v hiši, ne bi kaj dosti razmišljal. Cene so se spustile proti evropskemu povprečju, investicija pa je sploh med najnižjimi, ko gre za prenovo kurilnice.

Pa ob priliki fasado porihtat - potem je tako ali tako skoraj vseeno, na kaj se ogreva.
FikiCa Napisal:
brežičan Napisal:Ah, 4.500 eur je pa oreng zasoljena cena, vsaj glede na moja povpraševanja do sedaj.

Meni se tudi zdi, da je 4500 eur veliko.

Glej. Pri nas smo tudi v fazi zamenjave stare peči na plin z novo kondenzacijsko, kvadratura je enaka tvoji, letno porabimo 1500 m3 plina za ogrevanje in SV.

Dosedaj sem prejel tri predračune, kateri vključujejo plinsko kond. peč, zamenjavo dimnika (6m), montažo in DDV. Cene se gibljejo:
- 3.400 eur za Buderus GB072 14kw (obstoječi bojler 67lit obdržim)
- 4.067 eur za DeDietrich MCA 25/28 BIC (40 lit bojler za SV je integriran)
- 4.740 eur Weishaupt WTC 15a W (obstoječi bojler 67lit obdržim)

Malo povprašaj okoli in pridobi še kak predračun.

Če pa imaš kurilnico, kjer je možen dotok svežega zraka, pa kupi rabljeno atmosfersko na bolhi, kot ti predlaga Xavi.

P.S Kar se tiče porabe plina za SV - smo 4 članska družina in porabimo cca 350m3 plina za ogrevanje SV.

Če sem prav zastopil, imaš potem ti mesečni strošek za ogrevanje + SV, slabih 60 eur mesečno? Skoraj ne morem verjeti... računal sem po ceniku GEN-I in ceno 0,474 eur/m3 x 1.500 m3 = 711 eur/leto : 12 = 59,25 eur/mesec. To se mi zdi fuuul ugodno in če to res drži glede na mojo kvadraturo, nimam kaj veliko za razmišljati. :wink:

Kurilnico imam z oknom in je dotok svežega zraka... to je pomembno zakaj... kaj pa je spet to atmosferska peč? :? Je to star model, pred kondenzacijskimi... sorry! :lol:

A to je samo bojler recimo? Ga jst rabim ali lahko tega starega (cca 20 let, lani menjan termostat) obdržim?
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")bolhaunichr("46")com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/grelniki-vode/plinski-bojler-pretocni-buderus-gb022-1279054913unichr("46")html?aclct=1361020454[/url]

Kakšna je pa ta peč, je to kaj starejšega ali je to kombinirana... ker te nove plinske so bele, se mi zdi.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")bolhaunichr("46")com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/peci-kamini/plinska-pec-1280254721unichr("46")html?aclct=1359975558[/url]
1 2 3
Iskanje po temi