Kolega me je prosil, ce lahko povprasam na forumu, katero klimo (predvsem moc) naj izbere za spodnje stanovanje velikosti 55 m2 (tloris sva na hitro skicirala, postavitev klime je tudi vidna). Notranje stene so le te na levi strani tlorisa oz. stanovanje ima 3 zunanje izolirane stene (5 cm stiropor). Odloca se med modeloma Fujitsuja (Fujitsu AWYZ 14LBC Nocria ali Fujitsu AOYR 12LEC Nordic). Model 14LBC je seveda vecji in nekoliko drazji ter deklarirano greje do -15. 12LEC pa je manjsi in greje do -25.
Predvsem ena enota ne bo dovolj, če ni drugega vira ogravanja
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img] JOHN COOPER WORKS evolucija
Točno tako!
Ena klima v tako razvejanih prostorih ne bo dovolj.
In to predvsem ker ne bo dovolj cirkulacije.
To je približno tako, kot bi z enim kaloriferjem grel 6 prostorov
Moje izkušnje z ogrevanjem na klimo so takšne, da tam kjer je klima hitro postane savna, drugje pa srednja žalost oz. je potrebno precej časa da toplota vsaj malo pride do drugih prostorov, še posebej če imaš tako razgiban tloris. Poleg tega se zelo hitro, ko klimo ugasneš tempertura spusti. Meni ni da bi se celo zimo ogreval na klimo, veliko boljše je klasično ogrevanje na radiatorje.
Kolega pravi, da je edini prostor, kjer bi lahko dal notranjo enoto tisti, ki je na sliki. Ce bi dal v hodnik, je problem z napeljavami (elektrika in odvod kondenza). Jaz sem mu itak svetoval se en elektricni radiator za sobo 1 in kopalniski grelec.
Kaj pa je sicer boljse? Mocnejsa (predimenzionirana) klima ali sibkejsa? Kako je pa, ce imas klimo nonstop vklopljeno? V tem primeru se, predvidevam, razlike v temp. med prostori manj opazijo.
"Rukni dol" tisto steno med kuhinjo in dnevno sobo, ter med hodnikom in dnevno sobo. Naj bo to en prostor. Tam daj klimo, v kopalnico električni cevni radiator (za sušenje brisač), ter po potrebi še kako dodatno IR pečko, v spalnice pa pa še kaloriferske radiatorje (za morebitno dogrevanje).
Večino časa bo verjetno dovolj klima z izjemo kopalnice, ki jo je treba ogrevati po potrebi. Dodatna izjema je lahko otroška soba, vkolikor ta ni namenjena zgolj spanju.
No. tako bi jaz naredil, seveda če je zadeva izvedljiva (na skici ni razvidno kaj so nosilni zidovi).
Opozoril bi, da klima nikakor ne sme biti nameščena tako da piha v osebe (se pravi smer sedežna garnitura in miza ni zaželena)
Mislim, da bi res največ naredil z talno enoto v hodniku, da lepo zacirkulira hladen zrak iz tal. Seveda morajo biti vsa vrata odprta. Sam sem malo goljufal in dal navadno notranjo enoto nordic fujitsu 35cm od tal in se lepo obnese. Seveda hlajenja ne potrebujemo. Odvod kondenza se da urediti z namenskimi črpalkami.
Tukaj pri kolegu bi morali posteno obnoviti kotlovnico (dotrajana in se na kurilno olje). Ker se ne morejo dogovoriti in ker skupnega denarja ni, jim ostane le individualno ogrevanje.
Najbolje je potem, da poskusi s klimo ter doda se kaksen elektricni radiator.
Tu bi bilo treba steno med kuhinjo in dnevno podret in narediti en večji bivalni prostor, kjer bi bila ena notranja enota. V sobi št. 1 bi bila druga notranja enota, v sobo št. 2 pa bi jaz dal tretjo notranjo enoto. V kopalnico daš en kalorifer in ga vključiš pred tuširanjem. Predsobe ne rabi ogrevati, če ima dobra vhodna stanovanjska vrata, tj.dovolj izolirana in zatesnjena, da ne vdira hladen zrak iz hodnika bloka v stanovanje. Samo s tremi enotami bo takšno stanovanje kvalitetno ogreto brez prepiha, hkrati bo možno za vsako sobo posebej regulirati temperaturo in v nobenem prostoru ne bo pretiranega hrupa niti velikega pretoka zraka, ker bodo vse notranje enote večino časa delovale z najnižjo stopnjo ventilacije. Karkoli drugega je kompromis in bo trpelo udobje, če nič drugega bo bistveno več hrupa, ker bo ena enota morala ves čas močneje pihati, da bodo vsi prostori vsaj približno ogreti. Čeprav v primeru tvojega kolega ne bojo v nobenem primeru z eno notranjo enoto vsi prostori ok ogreti.
Sredi januarja smo montirali klimo (Mitsubishi 3,5kW) za dogrevanje stanovanja v hiši. Res je hiša neizolirana,vendar ena klima brez težav segreje prostor 35 m2 (kuhinja in dnevna soba), podobna namestitev klime kot na skici, tudi prostora sta povezana z prehodom, brez vrat. Poskusili smo odpreti vrata na hodnik, ter ogreti ostale prostore, pa se to ne bi izšlo, zaradi hodnika, ki je odprt od kleti do podstrešja, bi preveč toplote šlo v nič. Tako, da klimo uporabljamo za dogrevanje, zjutraj, kadar smo cele dneve doma... Zvečer še vklopimo centralno za gretje vode in gretje spalnice. Prihranek olja bo viden po kurilni sezoni, povprečna poraba v tem mesecu je 10 kWh na dan (malo več kot 1 €).
Glede na izkušnje, raje kupite dve klimi ali tri, za manjši prostor manj zmogljivo, ker dvomim, da bo zrak krožil po tako razgibanem stanovanju. Sama klima že ogreje takšno prostornino zraka, problem je kroženje le tega. Sama sem tukaj spraševala o klimi, bile so pripombe na glasnost zunanje enote, prve dni sem slišala vse, sploh če živiš v mirnem okolju, po enem tednu pa ničesar več.
Še moj skromen prispevek,,,
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/yoldi/ogrevanje-z-inverter-klimo-na-gorenjskem/3211">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... jskem/3211</a><!-- m -->
Jast ogrevam že drugo zimo z talno klimo 80 m2 brez problema. Prostore imam podobno razen sobe2, ki pa ti jo sigurno nebo segrelo. Imam pa tudi stensko v dnevni in ti iz izkušen povem, da se ti ne bo obneslo. Obvezno talno pa na hodnik in ne bo nobene savne.Na hodniku jo imam naštimano na 24 stopinj tako da imam v ostalih prostorih 22. Tudi pri meni je bilo veliko skleptikov, da mi ena enota ne bo segrelo vseh prostorov. Ampak odlično opravlja svojo nalogo.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.