PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Gorilnik na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
imam peč na olje Eurofire.(bertone design Smile
razmišljam, da bi zamenjal obstoječ gorilnik za gorilnik na pelete.
Zanima me, če je že kdo predelal to peč na pelete in če obstajajo original vratca za gorilnik za pelete.
kako je s sajami pri tej peči? čiščenje saj je komplicirano?

druga stvar, kateri gorilnik priporočate? niti še ne poznam ponudbe teh gorilnikov. Vem le za centrometal...

hvala
Nisi napisal koliko členska je. Nekako velja da bi naj bila vsaj 4-členska glede na to da je primarno mišljena za olje (čeprav bi tudi na 3 členski šlo, odvisno od površine hiše). Vratca ti bo moral verjetno prilagodit kakšen ''šlosar''. Doma smo preizkušali gorilnik na peči sime. Smo morali malo ražirit par lukenj, ampak zadeva deluje. Moraš pa vedeti da boš čistil pepel vsakie 3 dni, ker se peč zabaše. V kolikor imaš finančno opcijo vzami neko poceni peč na drva pa gorilnik za pelete gor. V kolikor si do sedaj zraven olja imel še peč na drva pol je to idelano, ker se nebi vsak dan oz. nonstop kurilo in s tem bi se seveda obdobje med čiščenji podaljšalo. Javi nam še kako površino ogrevaš, kaka fasada, koli členov ima peč, kateri gorilnik,...
Oj.

Si bom kar to temo sposodil, ker ima tak naslov, kot bi ga dal jaz. Upam, da me bo kdo videl in odgovoril.
Ogromno je bilo napisanega o gorilcih na pelete, vendar nisem še dobil odgovora. Gledam namreč tegale nizkocenovnega italijanskega LAMBORGINIJA ECO 3.4P. V merkurju, kjer ga prodajajo, mi je rekel, da je zato tolk poceni (cca 500€) ker nima lambda sonde. Uni dražji imajo to sondo in so zato tudi do jurja dražji.
Kaj pa vi pravite na gorilec brez lambda sonde. Kaj sploh je funkcija lambda sonde pri gorilcih na pelete?

Hvala za odgovor.

LP Jure
Lambda sondo ima samo nekaj gorilcev, pa še ti so bili v osnovi narejeni za kurjenje žit, pešk, peletov iz slame in podobne zadeve. Pri uporabi lesnih peletov bi lambda sonda pomagala, če bi imel vsako vrečo peletov od drugega proizvajalca oz. drugačnim razmerjem listavci:iglavci. Če se motim, me popravite.
Gorilnik lamborgini je v bistvu isti kot gorilnik ferroli. Nevem če je lamborgini predhodnik ali kak je bil vrstni red v glavnem poceni gorilnik ki opravi svoje delo. Poglej malo po forumu o ferroli gorilnikih in pol boš imel vse informacije. Če si kje blizu Ptuja ga lahko prideš tudi pogledat. Velje pa res nekako tako da lambda sonda koristi takrat ko kuriš pelete različnih kakovosti. Nevem pa kako je s tem. Jaz sem zaenkrat zadovoljen. Sem pa kuril samo pol sezone, tak da pravi test bo letos. Ima pa gorilnik 2 leti garancije, če ti ga priklopi uradni serviser (cca 120 €). Torej 250€ na leto če ti po dveh letih crkne, kar pa verjetno nebo.

Lp,Tomi
Aha, če vaju prav razumem lambda sonda pomaga regulirati izgorevanje, da je pri vseh vrstah peletov čimbolj optimalno.

Še eno vprašanje. Naredil bi nek mini zalogovnik za nekje 300 - 400kg. Ker bi imel gorilec montiran zelo nizko na peči, nebi uporabil polža, ampak kar prosti pad iz zalogovnika v gorilec. Ali je to smotrno oz ali se to sploh sme zaradi kakršnih koli varnostnih razlogov' ( ogenj iz gorilca v zalogovnik ipd.) Hvala in lep pozdrav

Hvala za odgovor.

LP
polž je obvezen, gorilniki s številom obratov polža in/ali intervalom regulirajo doziranje peletov.
Hvala Aleks!
Kot je napisal ze aleks. Za zalogovnik bi ti pa predlagal malo iznajdlivosti z 200 litrskim kovinskim sodom. Predvidevam, da ima lamborgini isto elektroniko kot moj fer, zato bo potrebnega nekaj zacetniskega igranja z nastavitvami gorilnika. Predlagam, da ti gorilnik prikljuci pooblascen monter.
Sicer stara tema, ampak se pridružujem avtorju teme - je že kdo uspešno namestil gorilec na pelete na oljno peč Eurofire in da mu zadeva normalno funkcionira?

Imam mislim da 3 člensko. Bi pa dal gorilec manjše moči; od koliko naprej se sploh začnejo?
Prostora v kurišču mora biti 45 cm,če ni rešiš z distančnikom,najdeš ga na Bolhi ali ga sam narediš po svoji zamisli.
Iskanje po temi