Doma imam kombinirano ogrevanje drva-nafta. Pozimi in zdaj vse normalno deluje, če ogrevam sistem in sanitarno vodo skupaj. Če pa ogrevam samo sanitarno vodo, se mi ta zelo malo ogreje. Voda, ki bi morala ogreti bojler, udari po povratnem vodu v sistem in ogreva radiatorje od spodaj.
V tem času je bila zamenjana ekspanzijska posoda. Nič se ni spremenilo. Tlak v posodi je 1.5 bar, v sistemu pa 1.2 bar. ki naraste ob segrevanju na 2 bara.
Ima. In tudi deluje. Cudno je ker to zdej po 3 letih zajebava. Prej je bila samo nafta 10 let. Nato smo dodali se drva. Ekspanzijsko sem menjal pred mesecem dni, ko se je tezava pojavila. Menjana je bila iz preventive, ker je se prva.
Citat:Tlak v posodi je 1.5 bar, v sistemu pa 1.2 bar. ki naraste ob segrevanju na 2 bara.
To nima zveze z ogrevanjem bojlerja. Tlak v sistemu mora biti večji od tlaka plina v raztezni posodi. Znižaj tlak plina glede na tvoje potrebe.
Citat: Če pa ogrevam samo sanitarno vodo, se mi ta zelo malo ogreje. Voda, ki bi morala ogreti bojler, udari po povratnem vodu v sistem in ogreva radiatorje od spodaj
Ne vem točno, kaj vse imaš inštalirano (zapirni ventili, povratni ventili, ....). Črpalka v krogu ogrevanja bojlerja ustvarja določeno razliko pritiska med priključkoma na instalacijo centralnega ogrevanja. Če ni dodanih ovir (preprečitev), bo nekaj vode teklo skozi peč na olje, nekaj skozi peč na drva in nekaj skozi radiatorje (od spodaj navzgor).
Citat:Pa še to- REGULACIJA je ventil, ki se odpira, ko ena od peči dela.
Ali je takrat druga peč zaprta, pretok skozi njo ni možen v nobeno smer?
Pa saj si že dobil odgovor na svoje vprašanje
Citat:V čem je problem ?
Pretok vode ne samo skozi trenutno toplo peč, pač pa tudi skozi mešalni ventil in radiatorje. V bojler se vrača le nekaj ogrete vode, ostala je še bolj ohlajena.
Če je 4potni nebo ogrevalo vode zato ker je običajno upor skozi ventil manjši kot skozi peč.
za prvo pomoč preizkusite takole:
4potni ventil ročno uravnajte na popolno odprt 4potni ventil. (centralna bi ogrevala max)
Zaprite vtok ali iztok v ogrevanje. Običajno je vgrajen vsaj ventil pod in nad obtočno črpalko ogrevanja. Zaprite oba ali enega.
Če sedaj ogreva SV normalno bo potrebno 4potni MV ventil zamenjat z 3potnim .
Kotel je 25kw, 4 potni mešalni, kotlovski razdelilec ter dva direktna kroga (SV in radiatorji-vsako svoja črpalka)). Čudi me, da ko zakuri peč doseže temp v kotlu 80-90°C dvižni vod pa nikoli ne preseže 65°C (tudi ko je povratek enak dvižnemu). Za ogret 200l bojler iz 30°C na 60° rabi celo večnost (beri > 3h) kljub temu da ni nobenega drugega odvzema.
Sistem smo odzračili, raztezna posoda je ok...ve kdo kje je razlog za to, namreč ni mi jasno kako ima lahko ogrevalna voda 20-25°C manj kot je temp. v kotlu.
kaj se torej zgodi-mešalni ventil je odprt do konca, tako da se nič ne meša v povratek-torej bi morala vseeno priti voda do razdelilca podobno ogreta kot je v kotlu. Kje se ohladi za tistih 20-25°C? povratek iz bojlerja ima enako temp kot dvižni vod v bojler.
Poskusi meriti temperaturo cevi tople vode: pred mešalnim ventilom, za njim in pred vstopom v bojler. Če ne boš zaznal razlike, meri še za hladno (povratno) vodo. Predvidevam, da bo krivda v razdelilcu. Za ta element mi funkcija ni bila nikoli jasna. Čemu je dobro, če nekontrolirano mešamo toplo in hladno vodo. Za tovrstno mešanje služijo mešalni ventili, ki stvar opravijo kontrolirano.
Tudi vezava se mi ne dopade. Čemu se temperatura vode za ogrevanje bojlerja spreminja glede na zunanjo temperaturo. V hudi zimi mešamo za radiatorje bolj toplo vodo, kot pa v prehodnem obdobju. Enaka temperatura, kot v radiatorje gre tudi v bojler.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.