PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izvedba priklopa Bojler Buderus - TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monter centralnega ogrevanja mi je priključil toplotno črpalko na bojler od peči Buderus 200l preko izmenjevalca. Se pravi, da toplotna črpalka greje posredno vodo - enako kot peč. Segreva torej vodo v peči, preko nje pa sanitarno vodo.

Zanima me, če ima kdo izkušnje z takšnim priklopom. Oziroma ali menite, da je bolje - učinkoviteje, da toplotna črpalka direktno ogreva sanitarno vodo.
Pri vsakem izmenjevalcu so izgube. Jaz bi, seveda odvisno od TČ, kar direktno brez izmenjevalca, boljši izkoristek. Sedaj imaš izmenjevalec, ki greje vodo v peči, ki preko izmenjevalca segreva dojler, ne preveč posrečen sistem, če pa bo delal, je pa OK.
Tudi sam sem bil tega mnenja, bomo videli naslednje leto ali to deluje drugače bomo prerihtali.
Tole kombinacijo sem čez poletje testiral in dobil odlične rezultate...mislim glede porabe lektrične energije...TČ smo priklopili na na razdelilec (posebna veja ogrevanja bojlerja) in sicer dodali dva krogljična ventila in stikalo za preklop črpalke....potrebno je bilo izklopiti cirkulacijo, saj je voda nenehno krožila in se je TĆ već vključevala ....temperatura sanitarne vode je bila 45 stopinj....poraba električne ne energije pa 2,2 kWh na 24 ur...ogreva 160 literni bojler, seveda ležeči, ki pa ni ravno primeren za TČ....pri dobavitelju sem se pozanimal, da so izgube pri dobri toplotni izolaciji minimaln (5%)....se pa kasneje lahko zadeva preprosto predela in vgradi direktno na prerobnico bojlerja, v kolikor se zamenja bojler...
Iskanje po temi