PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kamin kam?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smo v dilemi pa prosimo za mnenja za sledeči problem.
Prvotno je bil lamin predviden na steni med kuhinjo in dnevno potem pa je padla ideja da bi kamin postavili v kot dnevne. Šefica (beri: soproga) želi nabrati čim več mnenj kam in zakaj bi ga postavili vi. Ona pravi da ji je všeč sredinska postavitev ker naj bi povezoval prostora in bi bil večji izkoristek pri toploti ni pa ji všeč zato ker je težja všečna postavitev dnevne (sedežna TV ....) kotna postavitev pa je idealna za postavitev pohištva ampak se boji da bo prikrajšana za toploto (če crkne talno). Dimnik še ne stoji.
Kam bi postavili vi in zakaj?
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2j/Dq/spEA1uV/kaminunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2j/Dq/spEA1uV/kaminunichr("46")jpg[/img][/url]
jaz bi ga dal na nasprotno stran-dnevne,tam kjer imata sedaj predvideno, imate drsna vrata-na teraso,dnevna pa naj bi bila na drugi strani-?, tako da kamina ne boste gledali,če vam to kaj pomeni,je pa sredina boljša zaradi porazdelitve toplote
Bolj kot je sredinsko umeščen, bolj enakomerno bo segrel oba prostora.
V sredino kot prvotno predvideno ampak nevem kakšno imate streho.Če imate klasično dvokapnico in je to zunanja stena ni ravno idealno za dimnik.Potem je bolj smiselno dat na nasprotno steno ampak je potem vprašanje kako se prilega v mansardi če ne seka kak prostor.
@matteo - v nobenem primeru dimnik ni problem (če zanemarim daljšo cev pri sredinjski postavitvi)
@csamo001 - koliko pa mislite da bi slabše grelo v kotu? (laično razmišljam kolikor "toplote" vložim, tolko jo dobim mogoče malo kasneje ampak toplo bi moralo biti povsod?)
@slepec - postavitev klasičnega pohištva ni predvidena, bi bile samo sedežne, mizica in TV na steni poleg okna - tako da bi edina vitrina prišla na prostor tja kjer nebo kamina, sedežna pa se vedno obrne proti kaminu.
mi imamo na notranji steni in vzidanega med zidom, tako da je na zadnji steni še reža, ki greje predsobo in tiste prostore zadaj.
Alea iacta est
Definitivno na sredino. Lepse in bolj prakticno- vsaj po mojem mnenju. Se najbolje bi bilo, spet po mojem, na notranji steni, zraven vrat.
most0028 - dejstvo je, da nimam kamina, tako da gre zgolj za sklepanje. Ampak nekako logično mi je, in izkušnje uporabnikov kolkor vem to potrjujejo, da bolj kot je kamin centralno umeščen, bolj enakomerno se razporedi toplota po stanovanju. Naravna pot toplega zraka je navzgor, ne na stran...
Kamin bi moral biti točno na drugi strani pozicije "kamin sredina" , to je nekje v sredini zgradbe, in je še blizu spopnic, tako da se da topel zrak dviga v zgornje prostore. Obe predlagani poziciji sta slabi. Kamin se ne daje na zunanjo steno, ker se izgublja preveč energije, temveč, kot že povedano v center zgradbe. Uporabite Rostrai domnik , premera 130-180 mm , če je dimnik visok caa več kot 9 m , potem je dovolj 130... Ne pozabite na dovod svežega zraka.... ! ro je obvezno!
Pozicija kamin sredina se mi zdi bolj primerna ker je bolj centralno postavljen v prostoru. Kamin se lahko postavi na zunanjo steno, saj se zadnja hrbtna stran izolira z izolacijskimi ploščami in izgube so praktično nične. Je res, da je centralna lega kamina za ogrevanje primernejša ampak s to pozicijo, ko imamo močan vir toplote pa dobimo boljše toplotno ugodje v prostoru saj imamo vir toplote na zunanji steni, ki preprečuje ohlajanje zaradi stene in oken. Vsekakor bi predlagal sredinsko varianto, samo preden nabavite dimnik si poglejte kakšni kamini vam ustrezajo in kakšne premere tuljav zahtevajo. 130 se mi zdi odločno premalo, večina kaminskih vložkov potrebuje tuljavo premera 180 ali 200, nekateri pa celo več.
Točno kontra "kamin sredina".
Tudi jaz se strinjam nasproti sredinske verzije, morda z diagonalnim zasukom proti dnevni.Dimnik absolutno fi 20,odvisno od vložka tudi več,nikakor pa ne manj kot vložek.
l.p.
Odpiram staro temo :-)
Koliko vstran od kamina je lahko tv ?
Če ne boš kuril čist blizu :-), drugače pa jaz bližje kot 2 metra ne bi šel. Pri naših je v radiusu 1.5 metra kar vroče.
Med tv in kamin bi postavil se eno visoko omarico. Bi kaj ublazilo udar vrocine na tv ? Prostora zmes pa imam ravno nekje 1,4m
1 2
Iskanje po temi