PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri bojler, TČ in višina tipala za temperaturo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nisem še zasledil podobne teme, pa odpiram novo.

Situacija:
Doma imam za sanitarno vodo 300 l bojler, z eno "kačo", ki ga ogreva TČ zrak voda (ki ogreva tudi talno gretje). Na ta bojler sta priključena dva senzorja. Kot verjetno pri večini bojlerjev je dovod hladne vode spodaj , odvzem tople na na vrhu.

1) tipalo1,z analognim prikazom se nahaja nekje na sredini višine bojlerja in kaže trenutno temperaturo vode in ta dokaj ustreza temperaturi vode ki priteče iz pipe.
Ni povezan do TČ.

2) tipalo 2 se nahaja na dnu bojlerja, povezano s kablom do TČ in rezultat meritve viden na zaslonu regulatorja TČ.

Vrednost tipala 1 niha relativno malo, ko voda pade pod 40 stopinj jo dogrejemo vsaj do 50.

Medtem pa tipalo 2 precej niha, od 50 stopinj takoj po gretju dokaj hitro pade tudi tja do 15 stopinj. LAhko se zgodi, da ima tipalo1 vodo pri 50, TČ pa se na podlagi tipala 2 dozdeva, da ima voda le 15 in da je treba dogrevati. A po tem dejansko ni potrebe kajti v takem primeru imamo tople vode še več kot dovolj.

No takšno obnašanje sem sicer preprečil in raje sam odločim, kdaj naj TČ greje bojler.
Zaenkrat zadostuje 1x dnevno dogrevanje sanitarne vode iz cca 40 na 50 stopinj.

Vseeno pa bi rad da bi TČ dobila bolj pravi podatek o tem, kakšna temperatura vode je višje v bojlerju.

Malce se do to programsko izboljšati s spreminjanjem OFFSETA na regulatorju, ki je lahko največ 15 stopinj. V praksi to pomeni da če tipalo2 kaže 15 stopinj, se na zaslonu TČ prikaže vrednost 30 (15 plus 15 offseta).

Lahko da ni nič narobe s tako postavitvijo senzorjev. Čeprav se mi zdi boljša rešitev, da se tipalo 2 premakne višje po bojlerju, morda celo na mesto tipala 1. Potem bi lahko
prepustil odločanje o gretju vode spet TČ, saj ima ta vgrajeno prednost sanitarne vode, ko ta pade 10 stopinj pod ciljno vrednost.

VPRŠANJE za lastnike TČ za ogrevanje in toplo vodo:

Na kakšni višini bojlerja pa so pri vas tipala in kakšen podatek pošiljajo črpalki ?
Točno to temo sem hotel odpreti, ker imam enak problem in sem prav jezen.
Tipalo temperature 300l litrskega bojlerja je tudi pri meni prenizko in se dogrevanje vode vklopi, že če se eden malo bolj dolgo tušira.
Problem se odpravi tako, da se tipalo pozicionira višje. Pri mojem bojlerju Austria email HR300 to gre(v navodilih sem videl, da je višina nastavljiva) , narediti pa vseeno tega sam ne znam.
Začasno sem problemček ublažil tako, da sem parameter temperature dogrevanja spremenil na najnižjo mogočo vrednost 35 stopinj, ter dodatno vpisal kompenzacijsko vrednost bojlerja, tako, da sedaj dogreva pri 30 stopinjah.

Daikin HT
parametra B-00 ter 9-01
Zadevo smo popravili s serviserjem tako, da smo tipalo 2 premaknili precej višje, pod vrh bojlerja in sedaj ima TČ bolj točen podatek o trenutni izhodni temperaturi vode.
sam imam Austria Email 300 l, 1m2 izmenjevalec zgoraj in 1,5 m2 izmenjevalec spodaj

sanitarna TČ ima tipalo malo nad izhodom ohlajene vode na spodnjem izmenjevalcu

ta tip bojlerja: ima izolacijo, katero lahko odpreš z zadrgo in slečeš, in nastaviš višino, lahko tudi testiraš različne višine.
Citat:Austria email HR300
Hehe, to je kot bi se hvalil "pri mojem Renault Loganu" :mrgreen:

HR300 je HavelTherm. Ta je z AE v žlahti toliko kot Dacia z Renaultom...
Tipalo temperature SV. mora bit v spodnji tretjini hranilnika SV. V kolikor ga premaknemo proti vrhu se zmanjša volumen ogrete vode. Efekt je enak manjšemu bojlerju.

Rešitev omenjenega problema je samo v delovanju z dvema tipaloma seveda če TČ podpira takšno delovanje. :wink:
Res je, če temperaturno tipalo SV dvignemo, bomo imeli na razpolago manjši volumen ogrete vode, kar pri 300l bojlerju niti ne bi bilo tako narobe, saj se po drugi strani ogrevanje sanitarne vode ne bi vklapljalo po skoraj vsakem tuširanju in COP ogrevanja SV bi bil zaradi daljših ciklov večji. Uporabno predvsem poleti (čeprav ocena prihranka: -1 EUR/mesečno).
Bi pa bil še en večji negativni efekt pozimi: eventuuelno izvajanje defrostov med ogrevanjem SV bi bilo oteženo in podaljšano, ker bi se med defrostom iz kače bojlerja vračala hladna voda.
Časi obratovanja bi bili krajši in Cop nižji, če je tipalo višje od optimalnega. Drži :?:
na tvoje vprašanje, če je kakšna nastavitev boljša od optimalne :oops: nima smisla odgovarjati.
Lahko pa poizkusim odgovoriti na vprašanje:
Časi obratovanja bi bili krajši in COP nižji, če bi tipalo dvignili na sredino 300l bojlerja, ki ima kačo po celi višini. DRŽI :?:
NE DRŽI, časi bodo daljši in COP bo višji iz večih razlogov. :wink:
V povprečju bo hitrejši prehod energije iz vroče kače na večjo količino mrzle vode.
Čim večji delež mrzle vode grejemo, boljši bo izkoristek, ob upoštevanju pozicionirananja grelne kače. :oops:
Povprečna momentalna razpložljiva kapaciteta vroče vode pa bi se res zmanjšala iz 250 na 200l.

PS
če bi bilo T tipalo čisto spodaj, bi greli cca 25 litrov mrzle in 275l tople vode, kar bi bil zelo jalov posel.
8)
Šit, zjebal ste mi znanje.........

Ok, Fery, zdaj sem v Migajevo tabelo vnesel podatke:

kapac.bojlerja 500 litrov
T1 (zač.temp.) 25 stopinj
T2 (konč.temp.) 47 stopinj
t (čas gretja) 25 min
E INPUT 2,2 kWh
P INPUT 5,3 kW
E (energija) 12,8 kWh
P (moč) 30,7 kW
COP 5,8

Jaz se vdam.........

Prejle se je šla moja kopat. Nimam fotk, če misli kdo vprašat.......

Odfrčal sem v kurilnico, zajahal štoparico in takoj, ko je TČ dosegla največjo moč, pričel štopati porabo po elektro števcu. TČ naj bi SV ogrevala z največjo močjo, torej 11 kilowatov. Trenutna poraba je bila 3,65 kWh. Če 11 delim s 3,65, mi ven pride 3,01. Mar ni to ene vrste trenutni COP? Zunaj je bilo 0,5 stopinje.

Mi to kaj pove, če sploh?

Jebemti špricanje matke in fizike v srednji........
Pa kaj ti imaš 500 litrski sanitarni bojler?
Nemogoče, da bi ti TČ 500l vode segrela v 25 minutah za 22 stopinj.

PS
Seveda z enim senzorjem nikoli ne vemo koliko je povprečna temperatura v bojlerju
Če bi hotel narediti pravi test, bi moral začasno preprečiti ogrevanje SV, vseh 500 l iztočiti in nato
zaštartati ogrevanje. Pa še vedno bi bila meritev približek.
ampak vseeno sta vidva blizje skupaj nekako v polurnih obmocjih gretja bojlrja kot pa jaz z eno uro in več . Pri meni je v bojlerju samo ena kača za ogrevanje. Deluje pa tako da na začetku "grelno vodo skozi TČ" v VL našpona na 60 stopinj in potem to vzdrzuje, dokler se voda v bojlerju ne segreje dovolj.

Imam pa kot rečeno tipalo čisto pod vrhom bojlerja.
Itak, da nimaš prav.
Po tvoji računici, rabiš za segretje tvojih količin 12,7 kWh energije.
Da bi to dobil v 25 minutah, bi morala biti nazivna moč tvoje TČ pri danih temperaturah 30,5 kW.
V tem primeru pa je očitno prisotno razslojevanje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Migaj Napisal:Pa kaj ti imaš 500 litrski sanitarni bojler?
Nemogoče, da bi ti TČ 500l vode segrela v 25 minutah za 22 stopinj.

Ne, seveda ne. Naš je v bistvu 500 litrški zalogovnik s potopljenim 29 litrškim bojlerjem.

Tole čudo (povezave ne gledati, samo prerez zalogovnika):

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ecofuturaunichr("46")si/Portals/0/rotex/zalogovniki/rotex-zalogovnik2unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")aquilantiunichr("46")it/idrobox/RTX/ROTEX%20SANICUBE_Bunichr("46")JPG[/img]

Zdaj me zeza ta tvoja tabela........

Kaj je z uno mojo pogruntavščino "trenutnega COP-a"? Kak komentar?Razen"dej zgin že spat".
1 2 3 4
Iskanje po temi