PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vročevod čez dvorišče?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurilnica bo ob delavnici. Peč naj bi grela delavnico in hišo ki je oddaljena cca 15m.
Vročevod bi najraje potegnili v zemlji pod dovozom.
Kakšne cevi so primerne za tako početje. Kakšen je okvirni strošek na m1 take cevi (izolirane) brez zemeljskih del.
Kako globoko mora biti v zemlji?
ali morajo biti vkakšnih zaščitnih ceveh (kakšnih?)
Ali so te ceve "gibljive" (kot napramire alkaten) ali so ravne in se zadeva potem rešuje s koleni?
Tudi sam imam podoben sistem, ko z eno pečjo ogrevam dva objekta. Sicer sem jaz naredil toplovod kar po zraku med obema objektoma, saj ni velike razdalje in ni mi bilo do tega da razkopavam asfalt. Uporabili smo kar izolirane aluplast cevi, jih še dodatno izolirali z tervolom in oblekli v alu pločevino. zadeva deluje zelo dobro, le treba je pazit, da v aluplast cevi ne pride voda več kot 90 stopinj. Pri meni to zaradi samega sistema z uplinjevalno pečjo praktično ni mogoče. Pri navadni peči na drva pa se to kaj hitro lahko zgodi.
Sicer pa sem se takrat zanimal tudi za specialne cevi za ta namen, ki jih lahko tudi vkoplješ. Imenujejo se predizolirane cevi, dobijo pa se v trgovini Ika Žiri in pa pri Titan Kamnik (UPONOR cevi). So pa to gibljive cevi.
Poglej si malo njihove spletne strani in povprašaj za ceno in podrobnosti kar direktno njih.
phlox: za tebe vem, imam staro temo o TR 30 na lagerju .
če ne drugače bi se mogoče kdaj na kavo "povabil" seveda še sprejemaš tujce na obisk.
bi mal pogledal kurilnico in mogoče enkrat dobiš ZS.
varianta po luftu je tudi pri nas načeloma izvedljiva, čeprav bi raje po tleh, sploh ker še ni asflata in podobnih zadev. najvežja težava bi bila v vogalu hiše, kjer bi imel vstop v hišo (preboj stene, škarpe, izkop ob kanalizaciji- križanje itd)
hvala za info o proizvajalcih cevi
Brez težav se lehko kdaj povabiš na kavo, ne boš prvi.
Tudi sam imam v načrtu podoben projekt, najcenejše cevi sem našel v podjetju ETIKS Štore. Malo povprašaj.
Sem imel isti problem z oddaljenostjo kurilnice od hiše. Rešil sem ga tako, da sem kupil predizolirano cev pri IKA, tekoči meter 35 eur. Izkopal sem kanal globine 60cm, širine 40 in dolžine cca 8m. Uporabil sem polavtomatski stroj kramp in lopato, delujeta na pir in sendvič. Na dno kanala 10 cm peska, potem daš noter cev, okoli in malo nad cev nasuješ pesek in vse skupaj prekriješ nazaj z zemljo.
Ko je bil sneg, se ni nad cevjo nič topilo, torej sem naredil kot je treba.
Pa ne pozabi dati dve ali tri prazne cevi noter, ker ti bodo še prav prišle.
Obvezno se cevi zraven, najraje bi kar vse skupaj v neko betonsko cev fi 30- 40 cm -kineto brez pokrova spravil. Tnx za iko
Pozdrav vsem!

Ali bi z vstavitvijo predizolirane cevi v večjo betonsko cev izboljšal ali poslabšal izolativnost?
(16 cm predizolirana v 20 cm betonska)
Hvala,lp
Ne bi izboljšal, ampak bi brez betonske zaščite zemljina stisnila izolacijo in bi bilo slabše.

Za daljše vode je taka cev s 5 cm izolacije preslabo izolirana, bodo velike izgube. Predlagam, da vstaviš 30 cm betonske cevi - v naklonu, da bo voda lahko iztekala. Predizolirano cev pa obdaš z 10 cm mehke steklene volne, z mrežastim (platnenim) ovojem jo stisneš k cevi na minimalni premer. Mrežo spajaš samo z vzdolžno žico, ki jo po vstavitvi v betonsko cev izvlečeš in s tem sprostiš volno - dobiš vsaj 12 cm (skupno) izolacije.
Nimam časa - sem v penziji!
Hvala za predlog. Cevi bo v zemlji kakih 11 m, v večjo cev bi jo vstavil pod cesto, za primer okvare-menjave toplovoda... da ne bi rezal asfalta.

Ali sama namenska microflex cev res ne bi zadoščala glede izolativnosti?

lp
Citat:Ali sama namenska microflex cev res ne bi zadoščala glede izolativnosti?
Ali zadošča ali ne se boš sam odločil.
Povej skupno dolžino (vroča in povratna) (koliko pod zemljo, koliko v zunanjem zraku) in temperaturo vode, pa ti izračunam izgube.

Podaj tudi povezavo na proizvajalčevo stran, da si poiščem tehnične podatke cevi.
Nimam časa - sem v penziji!
Glede na to:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.keaneenvironmental.ie/microflexcal.html">http://www.keaneenvironmental.ie/microflexcal.html</a><!-- m -->
lahko v hudem mrazu računaš na 21 W/m izgub
Hvala za podatke...Zanima me še kakšen premer cevi v toplovodu bi zadoščal za ogrevanje cca 10 kom radiatorjev (cca 150 m2 ogrevane površine) + ogrevanje sanitarne vode? Cevi na peči so 5/4 cole. Ista peč bo grela tudi delavnico.
Moč peči 40kw, sekanci.

Mnenja?
Prosim za nasvet, -ali mora biti toplovod 5/4 cole ali je lahko manjši premer tokokroga?

Hvala
Živjo, jaz imam toplovod 2x40m CALPEX cev 2x 1 colo

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pipesystems.com/site/index.cfm?id_art=24951&vsprache=EN">http://www.pipesystems.com/site/index.c ... sprache=EN</a><!-- m -->
najceneje boš dobil cev če jo boš kupil preko kakšne ferme ki se ukvarja z izkopi oz. gradbenimi deli in ti lahko računa samo 8,5% davka.. kao da so ti jo oni vgradili.

Jaz ogrevam 2 hiše po 200m2 pa ni nobenega problema z 1 colo cevjo...tako da kar se debeline tiče se ne boj...
1 2 3 4
Iskanje po temi