PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včeraj popoldne smo prvič v tej kurilni sezoni začeli uporabljati TČ zrak voda (Daikin-Altherma) za potrebe ogrevanja (prej je delala samo za ogrevanje sanitarne vode). Temperatura vode v ceveh pri startu je bila med 20 in 21 C, setpoint pa je nastavljen na 25C, danes zjutraj je imela voda v ceveh (povratek) 24C. Sistem ima samo hranilnik sanitarne vode (300l), za ogrevanje pa posebnega zalogovnika ni (inverter) - pravzaprav je sistem zasnovan tako, kot je predvideno s strani Daikina. Do tukaj je vse v redu, TČ dela in segreva vodo za talno, sanitarna voda je topla, skratka s stališča uporabe vse ok.

Kar me je zmotilo je, da sem opazil, da se kompresor za potrebe ogrevanja precej na pogosto vklaplja in izklaplja. Vse skupaj zgleda približno takole:

Vklopi se obtočna črpalka, temperatura predtoka (merjeno na TČ) pade na 24C, vklopi se kompresor, ki hitro dvigne t predtoka med 27 in 28C, potem vse skupaj dela kakšnih 5 min, nato pa se izklopi tako kompresor kot črpalka. Temperatura predtoka seveda ostane med 27 in 28 C, vse dokler se čez kakšnih 5 min spet ne vklopi obtočna črpalka in se celoten cikel ponovi. Pri vsem skupaj je t povratka (merjeno na TČ) seveda stalna in se dviguje zvezno in počasi (od včerajšnjih 20 do 21 C do današnjih 24 C).

Naj še omenim, da so potrebe hiše minimalne cca. 12 W/m2 pri najslabših projektnih pogojih.

Zdaj pa k vprašanjem:

1. Zanima me ali je tako pogosto vklapljanje normalno, ali je možno, da gre za kakšno težavo v sistemu?
2. Ali bi se to dalo regulirati z overshoot setting, ki ga ima daikin? Ideja je, da ta parameter dvignem in s tem dosežem da se kompresor ne izklaplja tako pogosto.
3. Ali bi bilo potrebno povečati hitrost obtočne črpalke (trenutno je na srednji nastavitvi)?
Pravilno zasnovan in narejen sistem z invertersko TČ deluje skoraj non stop preko celotne ogrevalne sezone, sodobne inverterske naprave delujejo že s tako majhno močjo, da je popolna zaustavitev sistema med ogrevalno sezono precej redka. Vseskozi procesor izračunava potrebno moč in prilagaja obrate kompresorju in ventilatorjem. Sploh mi pa ni jasno kako imaš vezano obtočno črpalko, da se ti med ogrevanjem ciklično izklaplja :?:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Veste zakaj je Daikin kupil Rotex. Zaradi zalogovnikov :wink:.

@sassapo vprašanje je čisto na mestu! Če ni kakšnega hidravlične kretnice ali hranilnika zakaj se sekundarna črpalka izklaplaja?
Črpalka je zvezana tako, kot je predvidel proizvajalec, sicer je vse tako enostavno, da se kaj dosti faliti niti ne da (obtočna črpalka je itak integrirana). Montiral pa jo je Termoshop. Gre za Daikin Althermo: EKHBH008BA (hydrobox) z zunanjo enoto ERHQ006ADV in hranilnikom sanitarne vode EKHWE300A3. Vmes je tripotni ventil, ki prestavlja iz enega porabnika na drugega, vendar naj poudarim, da se tisti cikli dogajajo brez da bi se porabnika preklapljala (voda v zalogovniku in dovolj visoko temperaturo).

Vprašanje pa ostaja. Morda je kaj narobe z nastavitvami? Kaj drugega? Ima še kdo podobno izkušnjo? Sicer nameravam v ponedeljek poklicat Termoshop ali pa našega zastopnika za Daikin, bi pa prej rad še kakšno dodatno informacijo, če je kdo imel podobne izkušnje.
nekaj je narobe s sistemom, saj se obtočna črpalka ne sme izključiti
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
sassapo Napisal:Pravilno zasnovan in narejen sistem z invertersko TČ deluje skoraj non stop preko celotne ogrevalne sezone

Zunaj je 15 stopinj in več, bajta pa 12W/m2 potreb........Dosti TČ je tu že na robu default nastavitev za izklop ogrevanja.
berghaus Napisal:
sassapo Napisal:Pravilno zasnovan in narejen sistem z invertersko TČ deluje skoraj non stop preko celotne ogrevalne sezone

Zunaj je 15 stopinj in več, bajta pa 12W/m2 potreb........Dosti TČ je tu že na robu default nastavitev za izklop ogrevanja.

jasno, da se pri takšnih pogojih tč povsem izklopi, saj je hiša segreta na zahtevano temperaturo in toplotne izgube dosti manjše kot minimalna moč ogrevanja. TČ bi morala v takem primeru mirovati vsaj nekaj ur, oz. preko celotnega dneva.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Update:

Zdaj so se stvari malenkost spremenile - sicer se še vedno tako kot prej prižigata obtočna črpalka in nato kompresor, vendar pa se občasno zgodi da se prižge le obtočna črpalka, ki se po nekaj min spet ugasne brez da bi se prižgal kompresor...

Mimogrede - ogrevanje sanitarne vode sicer deluje povsem normalno...

Pa še en podatek - ko smo marca sušili estrihe je stvar delovala brez ugašanja, seveda pa je bila takrat na maksimumu (hišo smo segreli na cca. 40 C), tako, da lahko rečem, da je vsaj v osnovi cel sistem stestiran.

Glede na to, da gre za standarden hydrobox od Daikina, ali morda kdo ve, če bi lahko bile krive nastavitve?

Po preučitvi navodil nisem nikjer našel kakšnega parametra za nastavljanje premora med zagoni kompresorja za potrebe ogrevanja (nekaj takega sem našel le za sanitarno vodo).

Če je črpalka res na meji delovanja, potem bi pričakoval, da se izklopi za dlje časa. Ena možnost je, da bi pustil, da se voda segreje čez nastavljen setpoint - to je tisti overshoot setting (citiram: Overshoot setting: defines how much the water temperature may rise above the set point before the compressor stops.). Ali je to kdo že nastavljal?
Očitno tole ni osamljen primer...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.refrigeration-engineer.com/forums/showthread.php?t=23689">http://www.refrigeration-engineer.com/f ... hp?t=23689</a><!-- m --> (mimogrede - post je iz Slovenije!)
Yup, tisto zgoraj sem jaz pesnil v dobri veri, da bom našel koga ki je iz Daikina (menda so Altherme zasnovali v Angliji), ki bi povedal kaj se dogaja s temi mašinami.

sassapo Napisal:sodobne inverterske naprave delujejo že s tako majhno močjo, da je popolna zaustavitev sistema med ogrevalno sezono precej redka. Vseskozi procesor izračunava potrebno moč in prilagaja obrate kompresorju in ventilatorjem. Sploh mi pa ni jasno kako imaš vezano obtočno črpalko, da se ti med ogrevanjem ciklično izklaplja

Altherme delujejo minimalno s cca 4kW moči (cca 1kW električne moči), ob zagonu celo z več (da zbere olje ali nekaj takega). Obtočna črpalka pa po nastavitvah iz tovarne deluje točno tako kot je vd napisal, jaz sem mostičil kontakte na katere lahko priključiš termostat in sedaj obtočna črpalka deluje stalno (kaj točno zvežeš je opisano v navodilih, sedaj na pamet se ne spomnem).

Bom poskusil kaj napisat na tehnično pomoč od Daikina v GB...

bye
To force continuous pump operation when no room thermostat is connected do the following:

-set toggle switch SS2-3 to ON
-short circuit the terminal numbers 1-2-4 on the terminal block in the switch box

Imam isto TČ.

Pa še enkrat, zunaj je 15 in več stopinj. Če imate 200 kvadratov, so pri tebi, kot si sam povedal, približne toplotne potrebe 2,5kW. Altherma dela z minimalno močjo 4kW. Ne želi si, da bi nonstop laufala. Obtočno pa prestaviš v nonstop delovanje po zgornjih navodilih.

Ko se bodo zunaj sesule temperature, pa bo vse skupaj laufalo tako kot mora. Kar dokazuje marčevski zagon, ko ste pri nižjih temperaturah, kot so zdaj, greli še konkretno količino vode (mokri estrihi, izparevanje).
Zanimivo...tudi sam sem se spraševal o tem "čudnem" obnašanju Altherme.. imam podoben sistem...Pa sem se nekako pomiril ko sem zasledil naslednje na enem izmed forumov:
"Die Pumpe läuft im Heizbetrieb nicht ständig, wenn die Solltemperatur erreicht bzw. überschritten ist. Die Pumpe stoppt für 10 min, schaltet danach für 3min wieder ein, um zu überprüfen, ob Heizbedarf besteht. Wenn nein, stoppt sie wieder usw."

Sedaj pa me bega, če le ni nekakšna "napaka" sistema...
Ni napaka.

Dejstvo je, da če je sistem brez sobnega termostata in stikalo SS-3 na off, se bo pumpa ustavljala. Če bo ogrevanje zalaufano, se bo pumpa prižigala vsakih 5 minut (in ne 10) za tri minute, da se prečekira temperatura vode. Ko ugotovi, da je pod nastavljeno, se požene v delovanje s TČ.

Preklop SS-3 na ON prestavi pumpo v nonstop delovanje.

In ne gre za napako sistema. Tako je tudi zasnovan. Če pa je to ok, pa je že drugo vprašanje.
Kje pa je stikalo ss-3? Imam namreč enak problem.
Pa saj sploh ni problem obtočna črpalka - tista se naj zaradi mene prižiga na 1/2 minute, če crkne jo zamenjam. Problem je kompresor, ki se prav tako prižiga na nekaj minut...

Kolikor sem uspel ugotoviti je problem v krmiljenju, ko TČ doseže nastavljeno temperaturo predtoka (25 C) in še 1 C več se kompresor enostavno ugasne. Nato čez nekaj minut ponovno požene obtočno črpalko in temperatura predtoka pade pod nastavljeno T, kompresor pa se ponovno zažene. In tako nonstop.... Nenavadno je predvsem to, da TČ meri tudi T povratka, ampak je (kakor kaže) pri temle krmiljenju ne upošteva.

Upam pa, da sem medtem našel rešitev v nastavitvah, ki pa je še nisem uspel dokončno preizkusiti. Ravno ko sem začel testirati se je vklopil antilegionela program, ki ga ne mislim prekinjati. Sporočim, če bo delovalo...
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi