PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperator in hrup

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tisti, ki imate centralno prezračevanje - kakšen je hrup samega rekuperatorja in koliko se prenaša zvok med prostori po ceveh? Kakšne cevi imate? Dušilci zvoka?
v sloveniji in tudi sicer se uporabljata dva načina izvedbe
- spiro kovinske cevi, ki gredo od prostora do prostora z večjimi preseki cevi
- plastične flex cevi z antistatičnim nanosom, ki se pripeljejo za vsak prostor posebej iz centralnega distributorja ( 1 do 2 na prostor )

prva ima povsod dušilce, ker je velika nevarnost za tkim "telefonski" efekt
druga ima dušilec samo pri rekuperatorju in izveden razdelilec z dušenjem

sam si v svoji pasivni hiši ravno delam drugo varianto, ker je daleč boljša; tako po ceni materiala, po ceni izvedbe kot glede nevarnosti telefonskega efekta
je pa potrebna pazljivost pri projektu; le ta mora biti narejen kot je treba, sicer lahko pride do večjih problemov pri uravnoteženosti sistema

pomanlkjivost druge variante je samo v primeru, če se izbere toplozračno ogrevanju
v tem primeru se potrebujejo večji preseki zaradi potrebe po večjih pretokih zaradi ogrevanja

to pa je že druga zgodba...
hoj

mam te plasticne cevi z nanosom.
rekuperator je v kleti. se nic ne slisi v stanovanje, ce dam uho na izpuh v dnevni, potem "mogoce" nekaj slisim. sicer pa nic.

in zrak je res super.

laufam pa na ene 20% od 300m3/h, je dovolj, ker sva dva v hisi.

lp

hudirudi

pasivko Napisal:Tisti, ki imate centralno prezračevanje - kakšen je hrup samega rekuperatorja in koliko se prenaša zvok med prostori po ceveh? Kakšne cevi imate? Dušilci zvoka?
pasivko Napisal:Tisti, ki imate centralno prezračevanje - kakšen je hrup samega rekuperatorja in koliko se prenaša zvok med prostori po ceveh? Kakšne cevi imate? Dušilci zvoka?
Praktično neslišen; zvok se ne prenaša med prostori; kovinske cevi; dušilca fi 160 sta samo pri rekuperatorju.

Čim večji preseki kanalov so pomembni tudi zato, da so hitrosti zraka (in s tem šumnost) majhne. Jaz začnem pri dovodu s presekom 200 x 250 in končam s presekom 100 x 200 oz. fi 150.

Rekuperator se sliši samo v kotlovnici. Že za naslednjimi vrati ne veš več da ga imaš, kar se tiče hrupa.
Mi imamo orig. plastične cevi z antistatično prevleko, dušilca pa med zbirnimi boxi v kotlovnici.
Kot rečeno ga v prezračevanih prostorih ne slišiš, le svež, ogret zrak...
Arrow Priporočam
no pain, no gain!
Super, to sem želel slišati Big Grin
Še to - ali imate okrogle cevi do prostorov? So montirane v AB plato ali nad njo - med stiropor...?
In še to: kako regulirati pretok zraka med različno velikimi prostori (v malem WC-ju ne rabim takšnega pretoka kot v večji in bolj smrdljivi kuhinji)?
pasivko Napisal:Super, to sem želel slišati Big Grin
Še to - ali imate okrogle cevi do prostorov? So montirane v AB plato [/b]ali nad njo - med stiropor...?
In še to: kako regulirati pretok zraka med različno velikimi prostori (v malem WC-ju ne rabim takšnega pretoka kot v večji in bolj smrdljivi kuhinji)?

=Okrogle, nameščene med izolacijo na AB plošči,
=Pretok reguliraš z ventili v stropu. Bolj zapreš manjši pretok in obratno.
Če hočeš kakšen prostor izpustit, čisto pripreš ventil.
no pain, no gain!
Eno vprašanje. Če imaš v hiši rekuperator, ali potem vseeno potrebuješ kuhinjsko napo?
Yeager Napisal:Eno vprašanje. Če imaš v hiši rekuperator, ali potem vseeno potrebuješ kuhinjsko napo?

Odkrito povedano, mi jo imamo bolj za okras.
Tomice, hočeš reči, da z rekuperatorjem poberete smrad po cvrtju..? Kaj pa maščoba, za katero pravijo, da se lahko nabere v ceveh prezračevanja - imate kakšne filtre na krajiščih prezračevanja oz. koliko je oddaljen zajem zraka v kuhinji od nape?
pasivko Napisal:Tomice, hočeš reči, da z rekuperatorjem poberete smrad po cvrtju..? Kaj pa maščoba, za katero pravijo, da se lahko nabere v ceveh prezračevanja - imate kakšne filtre na krajiščih prezračevanja oz. koliko je oddaljen zajem zraka v kuhinji od nape?

Saj jo vklopimo (ima filtre z ogljem), ampak kljub temu gre veliko pare in smradu mimo.

Napa bi morala biti takšna, kot jo imajo v javnih kuhinjah, da bi bila res učinkovita. Pa bi imeli takšno v svoji kuhinji? Confusedhock:
Jaz imam pa vprašanje v zvezi s hrupom pri zajemu zunanjega zraka in izpustu. Koliko se to sliši?
Hvala in lp.
Vsak rekuperator ima to napisano v specifikaciji, kolikor sem jaz gledal od 40 do 55 decibelov.
tomice Napisal:
pasivko Napisal:Tomice, hočeš reči, da z rekuperatorjem poberete smrad po cvrtju..? Kaj pa maščoba, za katero pravijo, da se lahko nabere v ceveh prezračevanja - imate kakšne filtre na krajiščih prezračevanja oz. koliko je oddaljen zajem zraka v kuhinji od nape?

Saj jo vklopimo (ima filtre z ogljem), ampak kljub temu gre veliko pare in smradu mimo.

Napa bi morala biti takšna, kot jo imajo v javnih kuhinjah, da bi bila res učinkovita. Pa bi imeli takšno v svoji kuhinji? Confusedhock:
Ogljeni filtri poberejo mast/olje.

Hrup rekuperatorja je veliko nižji kot hrup TČ. Tudi pri zajemu zunanjega zraka in izpustu. Se ga skoraj ne sliši.
Specifikacije sem gledal, vrednosti se mi niso zdele zanemarljive, ampak to je najbrž vredost pri napravi, pri samem zajemu se najbrž sliši nekaj manj. Oziroma, kot je napisal videc, da se ga skoraj ne sliši.
Hvala.
1 2 3
Iskanje po temi