PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri UNP in Zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oj,

Ker se priblizuje cas, ko bo treba novogradnjo tudi opremiti s centralno, me zanima nekaj detajlov okrog plina. Tam kjer stoji hisa je predviden plinovod, sicer ne vem tocno kdaj ampak naj bi bil ampak v nekem spodobnem casu.

Ko sem gledal hise, ki imajo zunanje plinohrame, sem studiral, da bi bila to najbrz najcenejsa varianta, prehodno, dokler ne pride do hise plinovod, bi si omislil plinohram v najemu, potem, ko bi pa bilo mozno preklopiti na zemeljski plin, bi odpovedal plinohoram. A vendar. Plin v plinohramu je UNP, propan/butan, zemeljski plin je pa zemeljski plin.

Sedaj me pa zanima, kako je s plinskimi pecmi. Je mozen enostaven preklop iz enega tipa plina na drugega? So peci sploh iste in kaksni so stroski predelave peci. UNP je sicer drazji od ELKO in precej drazji od zemeljskega plina pa me zanimajo tudi izkoristki, je od UNPja kaj vec toplote? Smile

Se splaca kuriti eno sezono na UNP in potem preklopiti na zemeljski plin? Je ta preklop sploh financno smiselen (da mi ne bo potem potrebno kupovati nove peci za 300.000 SIT recimo) ali pa naj grem kar na ELKO? Na eno tako 'ziher' varianto? Kurilnico z dimnikom za ELKO imam predvideno, tudi dimnik je, tako da si lahko premislim, vendar bi sel raje na plin, ker je plinska pec in razvod centralne kar pod stopniscem, pri kurilnem olju, pa je tukaj se notranja cisterna z lovilnim bazenom in tako naprej, cesar pa ne morem spraviti pod stopnisce. Wink
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lubica.net/bigwhale/blog/">http://www.lubica.net/bigwhale/blog/</a><!-- m -->
Nimam sicer odgovora na tvoje vprašanje, zanima pa tudi mene, ker imamo enak problem. Moram pa napisat tole: UNP se je s 1. majem pocenil, tako da je celo cenejši od kurilnega olja. Če se bo cena še malo spustila, bo cena zelo blizu zemeljskem plinu. Juhej! :lol: :lol: :lol: In potem dodatnih stroškov sploh ne bo, ker ne bomo nič menjali.
BigWhale Napisal:Oj,
Sedaj me pa zanima, kako je s plinskimi pecmi. Je mozen enostaven preklop iz enega tipa plina na drugega? So peci sploh iste in kaksni so stroski predelave peci.

Pri prehodu UNP <--> zemeljski plin se v peci menjajo nekaksne (izgorevalne) sobe oz. nekaj podobnega. Baje ne prevelik strosek oz. pri nekaterih peceh menda dobis oboje zraven (npr. ze vgrajene za zemeljski plin, za UNP pa prilozene).
Vsekakor pa bo za strosek menjave potrebno povprasat uvoznika/prodajalca ene izmed tovrstnih peci. Morda ve, koliko to stane pri stenskih Vaillantih?

Olja se vsekakor izogibaj, ce imas oz. bos imel moznost zemeljskega plina. S plinom se izognes umazani oljni cisterni in nerodnim distributerjem, ki pri polnenju praviloma vedno kaj zamazejo, smradu po olju, "mastnemu" dimniku...

lpG
Pri prehodu iz UNP na zemeljski plin ne bi smelo biti nekih velikih stroškov, čeprav, ko pride serviser je pa hitro 20kSIT.
Pa še to pri UNP je kurilnost kar nekaj manjša (se mi zdi da okrog 6,9, ne me držat za besedo) pri zem.plinu je okrog 9.5 in pri ELKO je 10. To pomeni, da dobiš iz 1l ELKO 10kWh energije pri zem.plinu iz 1m3 9.5 kWh in pri UNP 6,9 kWh iz 1m3. Torej ne samo da je UNP dražji, tudi manj energije ti da, zdaj si pa izračunaj.
Po mojem mnenju, če boš res dobil zem.plin v nekem doglednem času si nabavi plinsko peč.
Mimogrede mi smo bili tik pred priklopom plina pred 10 leti pa ga še danes nimamo. Menda bo letos. So se spremenili že trije koncesionarji.
LP
Iskanje po temi