14.5.2006 ob 21:33
Moj oče razmišlja da bi za ogrevanje sanitarne vode zmanjšal stroške in ne ve kako. Zanima me kaj priporočate ali toplotno črpalko ali kolektorje ali mogoče kaj tretjega?
potrebuješ vsaj 25m3 volumna), zadeva ni tako tiha kot hladilnik - (ni pa tudi obupno glasna a sliši se :!: ), bi ti "pridobljeni "mraz ( cca.5st. manj ) koristil :?: , bi ti TČ hladila prostor, ki ti ga "nekaj neželjeno" greje....Citat:Kolektorji, poleti tople vode preveč. Nastopijo tudi dnevi ko je ni, ok, vzameš v zakup in držiš pesti za sonce. Letos v oktobru za toplo vodo še nismo zakurili. Naložba se BO povrnila oz. se že vrača. V desetih letih – ok pa takrat, s tem da imam v zavesti to da sem nekaj malega naredil proti onesnaženju – ne veliko, ampak minimalno pa, in da sem kljub temu da je vgrajenih kolektorjev res že pohvalno veliko spet oz. še vedno deležen vprašanj Uf kaj pa imate to na strehi? Lahko pokažeš kako deluje? Zmaga! Vam povem!Se ne bo mogel bolj strinjat. Vsi bi samo nekaj kdaj se kaj vrne. Včasih pa mora biti tudi kaj, da ti je pri duši OK. Ko bodo nabili ceno elektriki te bo pa veselo. Verjemite pa, da jo bodo. Ker takšna nizka cena, kot je danes ne bo več prav dolgo.
sluka Napisal:Kolektorji, poleti tople vode preveč. Nastopijo tudi dnevi ko je ni, ok, vzameš v zakup in držiš pesti za sonce. Letos v oktobru za toplo vodo še nismo zakurili. Naložba se BO povrnila oz. se že vrača. V desetih letih – ok pa takrat, s tem da imam v zavesti to da sem nekaj malega naredil proti onesnaženju – ne veliko, ampak minimalno pa, in da sem kljub temu da je vgrajenih kolektorjev res že pohvalno veliko spet oz. še vedno deležen vprašanj Uf kaj pa imate to na strehi? Lahko pokažeš kako deluje? Zmaga! Vam povem!
Zadeva tudi ni tako svinjsko draga, še posebej v primeru, ko moraš popolnoma na novo postaviti sistem gretja sanitarne vode in moraš zalogovnik in inštalacijo ravno tako izvesti oz. kupiti. Tako da se bo investicija obrnila prej kot v desetih letih.
Podatki: 8m2/400L/6 oseb
Rajko Napisal:Maksimalno ti odsvetujem kolektorje. Pri nas doma so jih postavili, ker starši na noben način niso hoteli narediti nobenega izračuna na papir (izgovor, vsi so zadovoljni). Imamo vakumske kolektorje, ki so čisti modni hit. Tipson je prej govoril, kako to fenomenalno funkcionira, tudi ko je oblačno. Zdaj ko imamo to sranje, je rekel, ja pri tem ogrevanju boste morali biti malo bolj ekonomični (zdaj, ko imamo ekonomsko rešitev).Naj povem, da je dovolj, da so na nebu že rahle bele meglice in izkoristek drastično pade. V določenih obdobjih, ko na višinah ni vetrov, ko se za avionom meglica le razprši po nebu in vztraja 10 minut, opaziš padec temperature.
Skratka, če se že odločite za kaj alternativnega, bi rekel TČ. Pri TČ ne bo problemov z vremenom. Vreme opazujem že od otroštva. Lahko rečem, da gremo vsako leto težje in kasneje na dopust, da ne bo kislo poletje.
No, preračunajte. Tudi pri TČ, čeprav je verjetno še vedno draga odločitev. Če zadeve ne boste dobili nazaj v 7 letih, je stvar že draga! Plus je tudi, da stvar dela tudi ponoči, ko je cenejši tok. Pozabi pa tuhtanja o subvencijah, ker to je enkrat in nikoli več, prosilcev zanje je vse več, količina denarja v žaklju pa omejeno določena.
Tudi pri TČ se boste soočili s problemom, kakor pri kolektorjih. Bojler bo do nekaterih mest (kuhinje) recimo že dovolj oddaljen, to pa pomeni, izčrpavanje bojlerja, preden na pipo sploh dobiš toplo vodo. Jaz je moram (če vode ne uporabljam pol ure) iztočiti 10 litrov, da si sploh umijem zobe z mlačno vodo. Ne pojdite se pa cirkulacijskega voda, saj boste z njim 24 ur izčrpavali bojler - to rešitev smo tudi že imeli nekoč - katastrofa!
? Sicer pa je elektrika pri nas že sedaj ena najcenejših v ervopi in se bo morala podražiti že zaradi slednjega dejstva.
Jani Napisal:Preprost in pošten odgovor bi znal bit navaden električni 80 litrski bojlar. Zakaj pa ne. Celotna investicija je manjša od 50 jurjev... Pri nas se čisto dobro obnese.Koliko vas pa je, da imate 80l vode dovolj?
Varčevanje, ki se začne z desetkrat višjo investicijo...? ne vem.