PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moj oče razmišlja da bi za ogrevanje sanitarne vode zmanjšal stroške in ne ve kako. Zanima me kaj priporočate ali toplotno črpalko ali kolektorje ali mogoče kaj tretjega?
midva imava za to vrsto ogrevanja v planu TČ v kombinaciji z bojlerjem.
Jaz bi priporocal kolektorje, Sam imam 300l TC z vodenim zrakom, vendar se mi ce bi se odlocal se enkrat bi vzel kolektorje.
Prvi razlog je to da si neodvisen od el. energije (pri nas deluje kar dosti - ce je zunaj pod 10stopinj pa se sploh ne vzge - termostat) Poraba energije ni zanemarljiva.
Drugi razlog pa je da je investicija primerljiva ce upostevas da za 1m2 kolektorjev drzava subvencionira 30Ksit, za TC pa so letos subvencije ukinili.
Maksimalno ti odsvetujem kolektorje. Pri nas doma so jih postavili, ker starši na noben način niso hoteli narediti nobenega izračuna na papir (izgovor, vsi so zadovoljni). Imamo vakumske kolektorje, ki so čisti modni hit. Tipson je prej govoril, kako to fenomenalno funkcionira, tudi ko je oblačno. Zdaj ko imamo to sranje, je rekel, ja pri tem ogrevanju boste morali biti malo bolj ekonomični (zdaj, ko imamo ekonomsko rešitev).Naj povem, da je dovolj, da so na nebu že rahle bele meglice in izkoristek drastično pade. V določenih obdobjih, ko na višinah ni vetrov, ko se za avionom meglica le razprši po nebu in vztraja 10 minut, opaziš padec temperature.

Skratka, če se že odločite za kaj alternativnega, bi rekel TČ. Pri TČ ne bo problemov z vremenom. Vreme opazujem že od otroštva. Lahko rečem, da gremo vsako leto težje in kasneje na dopust, da ne bo kislo poletje.

No, preračunajte. Tudi pri TČ, čeprav je verjetno še vedno draga odločitev. Če zadeve ne boste dobili nazaj v 7 letih, je stvar že draga! Plus je tudi, da stvar dela tudi ponoči, ko je cenejši tok. Pozabi pa tuhtanja o subvencijah, ker to je enkrat in nikoli več, prosilcev zanje je vse več, količina denarja v žaklju pa omejeno določena.

Tudi pri TČ se boste soočili s problemom, kakor pri kolektorjih. Bojler bo do nekaterih mest (kuhinje) recimo že dovolj oddaljen, to pa pomeni, izčrpavanje bojlerja, preden na pipo sploh dobiš toplo vodo. Jaz je moram (če vode ne uporabljam pol ure) iztočiti 10 litrov, da si sploh umijem zobe z mlačno vodo. Ne pojdite se pa cirkulacijskega voda, saj boste z njim 24 ur izčrpavali bojler - to rešitev smo tudi že imeli nekoč - katastrofa!
Svetujem ti TČ. Mi imamo 300litrsko, vezano preko stikalne ure, da dela le na poceni tok, pa smo dali cca 6-7.000 za elektriko. Uporabljamo jo od nekje aprila pa skoraj do novembra, smo pa 4 članska družina.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
pošten odgovor ni tako preprost....
Prvo preglej kakšno imaš lego za kolektorje - naklon in smer strehe, celoletna insolacija strehe, so pogoji optimalni :?: ( optimalno je smer J "0", naklon od 40-48st. in osončenost od 9-16h ),pazi spomladi jeseni je kot sonca nižji, (drevesa , stavbe), kako je z napeljavo cevi do bojlerja - vsaj 300 literskega. gredo lahko po kratki poti ali ?Ne kompliciraj pa z nekimi groznimi konstrukcijami , ki bi ti nosile kol.Računaj pa, če so pogoji optimalni na cca. 75% pokritostjo z vročo vodo za vsaj 8 mesecev !!! in ostale 4 mesece na cca 30%.
Kako je z lokacijo za TČ imaš prostor :?: imaš "dotok"svežega zraka, da ti ne vrti in hladi obstoječega , KAR TI ZELO SLABŠA IZKORISTEKSadpotrebuješ vsaj 25m3 volumna), zadeva ni tako tiha kot hladilnik - (ni pa tudi obupno glasna a sliši se :!: ), bi ti "pridobljeni "mraz ( cca.5st. manj ) koristil :?: , bi ti TČ hladila prostor, ki ti ga "nekaj neželjeno" greje....
Daj na vago vse skupaj in se odloči - TČ je v startu cenejša a vseeno kuri drago elektriko - ponoči je resda cenejša a je tudi zrak bolj mrzel :wink:
Tako, da zadeva je :oops: Optimalna tepmeratura zraka za TČ je tam od 15-20 st. C pri sponjih tem. ti zelo pade izkoristek, tem nad cca. 25-30St pa praktično ne vplivajo na sam izkoristek, odsvetovane pa so tem. nad cca. 32 st.
daj več podatkov, pa še kakšno rečemo
Lp
Kako zmanjšati stroške za ogrevanje sanitarne vode?
Najprej je odgovor odvisen od tega, kako grejete vodo sedaj? In drugo vprašanje je, koliko tople vode porabite in kdaj? Ni vseeno, če bi radi ogrevali vodo za celoten avto kamp preko poletja ali za eno kočo na Veliki planini, ki je 92% časa prazna.
Preprost in pošten odgovor bi znal bit navaden električni 80 litrski bojlar. Zakaj pa ne. Celotna investicija je manjša od 50 jurjev... Pri nas se čisto dobro obnese.
Varčevanje, ki se začne z desetkrat višjo investicijo...? ne vem.
Kupiš nov avto, ali se vprašaš kdaj (razen taksistu) se bo naložba povrnila? Dodaš Alu platišča, Kdaj se bo naložba povrnila? Nova televizija, ker ima zdajšnja nekoliko premajhen ekran. Kdaj se bo naložba povrnila?....ni konca.

Kolektorji, poleti tople vode preveč. Nastopijo tudi dnevi ko je ni, ok, vzameš v zakup in držiš pesti za sonce. Letos v oktobru za toplo vodo še nismo zakurili. Naložba se BO povrnila oz. se že vrača. V desetih letih – ok pa takrat, s tem da imam v zavesti to da sem nekaj malega naredil proti onesnaženju – ne veliko, ampak minimalno pa, in da sem kljub temu da je vgrajenih kolektorjev res že pohvalno veliko spet oz. še vedno deležen vprašanj Uf kaj pa imate to na strehi? Lahko pokažeš kako deluje? Zmaga! Vam povem!

Zadeva tudi ni tako svinjsko draga, še posebej v primeru, ko moraš popolnoma na novo postaviti sistem gretja sanitarne vode in moraš zalogovnik in inštalacijo ravno tako izvesti oz. kupiti. Tako da se bo investicija obrnila prej kot v desetih letih.
Podatki: 8m2/400L/6 oseb
Citat:Kolektorji, poleti tople vode preveč. Nastopijo tudi dnevi ko je ni, ok, vzameš v zakup in držiš pesti za sonce. Letos v oktobru za toplo vodo še nismo zakurili. Naložba se BO povrnila oz. se že vrača. V desetih letih – ok pa takrat, s tem da imam v zavesti to da sem nekaj malega naredil proti onesnaženju – ne veliko, ampak minimalno pa, in da sem kljub temu da je vgrajenih kolektorjev res že pohvalno veliko spet oz. še vedno deležen vprašanj Uf kaj pa imate to na strehi? Lahko pokažeš kako deluje? Zmaga! Vam povem!
Se ne bo mogel bolj strinjat. Vsi bi samo nekaj kdaj se kaj vrne. Včasih pa mora biti tudi kaj, da ti je pri duši OK. Ko bodo nabili ceno elektriki te bo pa veselo. Verjemite pa, da jo bodo. Ker takšna nizka cena, kot je danes ne bo več prav dolgo.

LP
sluka Napisal:Kolektorji, poleti tople vode preveč. Nastopijo tudi dnevi ko je ni, ok, vzameš v zakup in držiš pesti za sonce. Letos v oktobru za toplo vodo še nismo zakurili. Naložba se BO povrnila oz. se že vrača. V desetih letih – ok pa takrat, s tem da imam v zavesti to da sem nekaj malega naredil proti onesnaženju – ne veliko, ampak minimalno pa, in da sem kljub temu da je vgrajenih kolektorjev res že pohvalno veliko spet oz. še vedno deležen vprašanj Uf kaj pa imate to na strehi? Lahko pokažeš kako deluje? Zmaga! Vam povem!

Zadeva tudi ni tako svinjsko draga, še posebej v primeru, ko moraš popolnoma na novo postaviti sistem gretja sanitarne vode in moraš zalogovnik in inštalacijo ravno tako izvesti oz. kupiti. Tako da se bo investicija obrnila prej kot v desetih letih.
Podatki: 8m2/400L/6 oseb

Se podpišem pod to. Cene vseh vrst energije rastejo, uporaba vseh škoduje okolju, zato uporaba sonca vsekakor je na mestu, seveda ob upoštevanju omejitev ki jih ima. Ca. 8+ mesecev letno se greje voda zastonj. Moja izkušnja s kolektorji (samogradnja v asistenci ZRMK) je vsekakor pozitivna.

L.p.; Janez
fantje - pamet v roke. Človek je vprašal kako bi zmanjšal stroške z ogrevanjem sanitarne vode in ne kako bi se lahko važil pred sosedi in se trkal po prsih kako je umweltschutzzulibe.
Rajko Napisal:Maksimalno ti odsvetujem kolektorje. Pri nas doma so jih postavili, ker starši na noben način niso hoteli narediti nobenega izračuna na papir (izgovor, vsi so zadovoljni). Imamo vakumske kolektorje, ki so čisti modni hit. Tipson je prej govoril, kako to fenomenalno funkcionira, tudi ko je oblačno. Zdaj ko imamo to sranje, je rekel, ja pri tem ogrevanju boste morali biti malo bolj ekonomični (zdaj, ko imamo ekonomsko rešitev).Naj povem, da je dovolj, da so na nebu že rahle bele meglice in izkoristek drastično pade. V določenih obdobjih, ko na višinah ni vetrov, ko se za avionom meglica le razprši po nebu in vztraja 10 minut, opaziš padec temperature.

Skratka, če se že odločite za kaj alternativnega, bi rekel TČ. Pri TČ ne bo problemov z vremenom. Vreme opazujem že od otroštva. Lahko rečem, da gremo vsako leto težje in kasneje na dopust, da ne bo kislo poletje.

No, preračunajte. Tudi pri TČ, čeprav je verjetno še vedno draga odločitev. Če zadeve ne boste dobili nazaj v 7 letih, je stvar že draga! Plus je tudi, da stvar dela tudi ponoči, ko je cenejši tok. Pozabi pa tuhtanja o subvencijah, ker to je enkrat in nikoli več, prosilcev zanje je vse več, količina denarja v žaklju pa omejeno določena.

Tudi pri TČ se boste soočili s problemom, kakor pri kolektorjih. Bojler bo do nekaterih mest (kuhinje) recimo že dovolj oddaljen, to pa pomeni, izčrpavanje bojlerja, preden na pipo sploh dobiš toplo vodo. Jaz je moram (če vode ne uporabljam pol ure) iztočiti 10 litrov, da si sploh umijem zobe z mlačno vodo. Ne pojdite se pa cirkulacijskega voda, saj boste z njim 24 ur izčrpavali bojler - to rešitev smo tudi že imeli nekoč - katastrofa!

Morm priznat da sem zadnje leto preučil in pregledal kar nekja variant kolektorskih sistemov tako že obstoječih kot kompletov, ki jih ponujajo razni proizvajalci pa tako negativnega mneneja še nisem srečal. Pomoje, če nimaš hiše pod hribom zraven hoste in kolektorje obrnjene proti severu in pokrite z listjem to kar navajaš kr težko verjamem.

Skratak vsi, ki sem jih jaz srečal jim kolketorji odlično delujejo. Morš pa razumet, da poleti je vode dovolj, pozimi pa je tudi cenej ogreti 30 stopinj toplo vodo na željenih 55 ali 60 stopinj kot pa dogrevati 12 - 15 stopinj toplo/hladno vodo na željeno. Edini riziko je res hudo oblačno vreme in deževni dnevi, zato pa obstaja rešitev, ki se mu reče hranilnik toplote in za res dolgotrajno slabo vreme alternativa (olje, plin elektrika)
Seveda se pa strinjam, da je višina investicija lahko precej visoka, ampak to je že stvar posameznika vsekakor pa zadeva deluje.

Glede elektrike, pa dagi moji, sigurno se bo podražila, evropska unija je namreč ugotovila, da mora porabo električne energija zmanjšat za 20 %, ker je preveč odvisna od uvoza, lastne kapacitete pa ji še dolgo ne bodo zadoščale za pokritje potreb, ki jih ima, Kaj mislite kako bo dosegla zmanjšanje porabeBig Grin? Sicer pa je elektrika pri nas že sedaj ena najcenejših v ervopi in se bo morala podražiti že zaradi slednjega dejstva.
Dobro se razumemo, ker nam je vsem všeč ista stvar - JAZ !
mislim da jenajbolj smotrn nakup TČ za segrevanje sanitarne vode...pride ranga nekje 300 jurjev se pa izogneš 'slabemu vremenu' v primerjavis kolektorji, plus kolektorji so nnekje ranga pol miljona sit.

LP
He, he Garfield to si ful dobro napisal. Se je meni tudi zdelo sumljivo, kar Rajko navaja.
Jani Napisal:Preprost in pošten odgovor bi znal bit navaden električni 80 litrski bojlar. Zakaj pa ne. Celotna investicija je manjša od 50 jurjev... Pri nas se čisto dobro obnese.
Varčevanje, ki se začne z desetkrat višjo investicijo...? ne vem.
Koliko vas pa je, da imate 80l vode dovolj?

LP
Štirje odrasli in trije majhni otroci. Električni bojlar je 80 litrski in dela na maksimum - voda ima vsaj 70 stopinj. Tako je poleti. Pozimi grejemo na olje, bojlar je 135 litrski, voda pa je pogreta samo na 50 stopinj. Kopalnici sta dve in sistem čisto dobro prenese tudi dva hkratna tuširanja.
1 2 3
Iskanje po temi