Objave: 910
Teme: 12
Ocena:
0
Zanima me, ali kdo ve, koliko bi se prihranilo, če sploh, če bi odjemal gorilec mrzel zrak od zunaj in ne topel iz kurilnice ?
Neke vrste interkulerja, pri hladnejšem zraku je na volumen več molekul o2 ... vsaj tako si jaz predstavljam .... oziroma uporabljajo za hlajenje zraka pri avtoobilih, ker se pregreje na turbini...
Kdo ve kaj več ?
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Če mene vprašaš nič. Pri avtomobilih je zadeva koristna, ker si omejen z volumnom, zato je cilj v isti volumen spraviti čimveč molekul, kar dosežeš z hladnim zrakom. Pri peči mislim da ne prišparaš nič, ker izstopna količina in temperatura mora biti ista. Po mojem bi imel celo slabši izkoristek, čeprav je res da nekje pride hladen zrak v hišo, če gorilec "kuri" npr že ogretega na 18 ali 20 stopinj. Bolj je važno da je čimbolj enakomerne temperature, ravno zaradi prej omenjenih lastnosti, da gorilec dela optimalno - nima senzorjev za spreminjanje razmerja zrak/goricvo, tako kot avto.
LP,
Samojed
Objave: 514
Teme: 6
Ocena:
0
Tale analogija z interkulerjem nažalost tukaj ne špila :wink: . Pri avtomobilih moraš imeti energijo ki se spremeni v toploto čim manjšo pri kotlih pa moraš imeti to toplotno energijo čim večjo. Pomisli logično v vroč kotel pihaš mrzel zrak :? ? Zato je bolje, da je zrak čim bolj ogret ne pa hladen. Torej bo tako kot je ugotovil samojed - izkoristek slabši. V bistvu obstajajo goorilci, ki jih lahko priklopiš na zunanji zrak. Samo cevi za zrak so položene ob dimni cevi in čim bolj ob kotlu tako, da se na poti, ko potuje proti gorilcu zrak čim bolj segreje.
Torej prihraniš le tako, če se zrak najprej segreje in se ogret uporabi za mešanje in izgorevanje. 8)
LP