PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperator

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

Odlocam se za vgradnjo rekuperatorja odpadnega zraka v novogradnji pa me zanima, ce ze ima kdo vgrajeno to rec in kako se obnese. Na firmah, ki to ponujajo, so mi svetovali, da si instalacijske kanale lahko napeljem sam, vendar je verjetno potrebno poznati kaksen detalj oz. zakonitost :?:
Meni so pa pri peku rekli, naj si kar sam spečem kruh, njim naj samo denar prinesem.
Mi imamo kr nekaj izkušenj z rekuparatorji, saj smo jih vgradili že približno 100 (tudi večjih industrijskih)!

Stvar se zelo lepo obnese, saj nam prihrani nekje od 40 do 80% energije (odvisno od tipa rekuperatorja), predvsem pa je pogoj v nizkoenergijskih hišah, ki so zelo dobro zatesnjene, tako da potrebujejo prisilno zračenje, zračenje pa vem da je zelo potratno kar se energije tiče (brez rekuparatorja)

Kar se tiče vgradnje, smo običajno celotno vgradnjo naredili mi, imamo pa nekaj primerov, ko so stranke želele narediti tudi same. Važno je narediti kanalski razvod po hiši (lahko iz plastičnih ali kovinskih kanalov) ter vse skupaj speljati v prostor kjer postavimo rekuparator od tukaj pa dovod in odvod ven iz hiše!

Če te zanimajo še kakšne podrobnosti vprašaj?
Mene zanima predvsem cena rekuperatorja za hišo velikosti cca 145m2 in višino stropov 2.5m in njegovo vzdrževanje (filtri, čiščenje cevnih razvodov...).
Je za tak sistem prezračevanja dovolj samo po en dovod in odvod zraka v etaži, če so prostori veliki in povezani?
Cena sistema za stanovanjsko hišo te dimenzije je cca 5000€, samega rekuperatorja pa od 400000 do 500000SIT. Vzdrževat je potrebno 2 filtra, predviden hrup pa je cca 40dB. Zanimivo bi bilo pa vedeti, kako je s to stvarjo v praksi...
no, da se tudi malce ceneje sam rekuperator za en prostor , oz. z odprtimi vrati še za ostale, se že da dobiti za cca. 250.000,oo sit +montaža in inst.+kasneje filtri...
a ekonomske računice NI in je nesmiselno vlagati, če nekaj koristiš in ti da tako (nominalno) malo ven .
Oz. raje odpreš okno in prezračiš ,lahko vsaj 6 mesecv letno...
Poglej še tale link. Majhen rekuperator v enem kosu za en prostor...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mwrg.de/">http://www.mwrg.de/</a><!-- m -->

LP

Urban
Cena za sam majhen rekuparator z pretokom q = 300 m3/h (kar zadostuje za tvojo hišo saj je 1x izmenjava na uro dovolj za privat hišo) znaša 279.600,00 SIT (V ceni odovodni/dovodni ventilator,izmenjevalec toplote, filtri). Dodatno so potem lahko še grelci (električni ali vodni), priključek za okogle kanale, ter regulator hitrosti, protizamrzovalna zaščita ampak to so že manjši stroški.
Običajno pa znaša prezračevanje za povprečno hišo (z PVC kanali, rekuparatorjem ter rešetkami) okoli 700.000 SIT (to je zelo groba ocena)!

Cena modela z pretoko 600 m3/h znaša 336.960,00!

LP
Pri kateri firmi to? Imate kaj predstavitve na internetu?

lp
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.energoplus.si/main.asp">http://www.energoplus.si/main.asp</a><!-- m -->
tu pokliči oni v Slo prodajajo to robo (zgornji link) a so malce konfuzni - z zadevo imajo bolj malo prakse tako da :oops: Cry
Nikakkor pa se mi zadeva za cca. 300.000,oosit 400.000,oo ne izplača, ker nikoli ne dobim povrnjenega vložka, glede na vrnjeno energijo...
lp
Pri prezračevanju ne gre le za izkoriščanje toplote, tu na nek način rešimo problem vlage pri zatesnjenem objektu, kar ga verjamem marsikdo ima.
Gre pa tudi za določeno udobje bivanja, kar pa ni zastonj...
ma kakšno vlago pa ti rekuperator odvzame , kam jo pa da, tisti odvzem je bolj tako tako, bolj prodajni trik, delno jo izpihne z ventilatorjem...a to ni to - to ni klima....ni vse tako eazy....
Pa tudi zrak čez rekuperator ne prihajan nazaj v prostor, če si v centru Lj. čist kot z recimo Polkljuke, zrak je odvisen od lokacije, tisti filtri, ki jih ta boljši imajo čistijo le mehanske delce (če in kako dolgo) +letni strošek cca.20.ooo - 40.000sit.
takšni sistemi gredo v miljon sit , rabiš inštalacijo odvode vode oglene filtre..... Cry Cry
8 mesecev na leto lahko preprosto prezračim tako, da zastonj odprem okna in prezračim !
Pojem udobja pa le zelo širok pojem, ... da plačam za nekaj miljon, kar sosed nima, oz. da :wink: mi koristi kot placebo zdravilo.
Se strinjam z 'borovničanom' glede vlage in stoškov.

Rekuperator pozimi ogreje zunanji zrak, ki ima nizko vsebnost vlage, zato bi ga morali dodatno vlažiti, notranji zrak pa se ohladi in vlaga v njem kondenzira, torej mora imeti rekuperator izvedeno 'odvodnjavanje'.

Poleti je proces ravno obraten, vendar zaradi manjših temperaturnih razlik precej manj očiten.

Stroški čiščenja zraka niso majhni, ponavadi so filtri predpisani od proizvajalcev ($$$).
Kaj pa sistem kanalov v zemlji, ki poleti hladijo, pozimi pa grejejo vstopni zrak. Seveda zrak iz prostora pozimi prispeva k segrevanju zemlje. V Avstriji je to menda zlo popularno, sem ap tole le bežno nekje ujel in je lahko tudi drugače.

Kar se pa zračenja tiče se pa menda vgrajujejo pod okna reže, ki skupaj s kipanjem okna omogočijo precej bolj optimalno zračenje.
mene pa zanima v koliko letih naj bi se investicija v stanovanjski hisi,ce ste rekli strosek cca 700.000sit povrnila???Hvala.
1 2
Iskanje po temi