Objave: 23
Teme: 3
Ocena:
0
Zanima me ali je smiselno (finančno) kupiti kondenzacijsko plinsko peč ali navadno plinsko (izkoristki so res lepi vendar morajo bit izpolnjeni vsi pogoji za te izkoristke). Ali ima kdo podatek v kolikšnem času bi se mi izplačal nakup boljše?? kondenzacijske peči? Investiral bi :
-cca 400k za konden. peč + 80k koaksialna cev z montažo
ali
- navadna plinska peč cca 250k
Ogrejevalne površine bi bilo cca250 m2.
Talno gretje bi bilo zgolj dnevni prostor(lamelni parket) in dve kopalnici.
Imel bom tudi toplotno črpalko zrak/voda z 200l bojlerjem in kaminski vložek za dnevni prostor.
hvala
Objave: 73
Teme: 17
Ocena:
0
jaz sem tudi pred podobno dilemo, pa konkretnega odgovora še nimam. vsi prodajalci pravijo, da je pač kondenzacijska tehnologija prihodnost in da v vsakem primeru prihraniš, odvisno le od obdobja.
najboljše je imeti čimnižjo temperaturo vode, ker so v tem primeru največji izkoristki. to pomeni, da pride v poštev talno gretje.
regulacija je tudi zelo pomembna, pametno je dati vremensko vodeno, s tipalom na zunanji strani.
Objave: 22
Ocena:
0
Za primer, Vaillantova kondenzancijska pec zahteva, da je temperatura povratnega voda manj kot 59 stopinj, da se deluje princip kondenzacije.
Tako tudi nekaj visji temperaturni rezim delovanja pri uporabi klasicnih radiatorjev (npr. 75/55) niso problematicni iz stalisca izkoristka principa kondenzacije.
Vsekakor pa DA za vremensko vodeno regulacijo - je sicer draga, a zelo udobna zadeva.
lpG
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
Verjetno imaš možnost uporabe mestnega plina sicer se ti plin ne izplača.
Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode ni zastonj. Jaz bi na tvojem mestu vzel kondenzacijsko peč in s plinom grel tudi sanitarno vodo. Sem mnenja, da je investicija v več sistemov ogrevanja dražja kot v en sam in ta kvalitetnejši. Na račun kamina pa lahko inštaliraš manjšo moč peči saj ti polna moč pride v poštev le pri najnižjih temperaturah. Seveda, če se ti bo takrat ljubilo kuriti na drva.
Druga možnost je, da odmisliš plin in namesto TČ za sanitarno vodo kupiš TČ zrak/voda za centralno ogrevanje. S subvencijo bo investicija približno enaka kot pri tvoji varianti. Kamin pa ti bo spet pomagal za najhjadnejše dni. V takem primeru bo pa vse nizkotemperaturno in moraš povečat površino radiatorjev ali pa postavit talno ali pa stensko tudi v ostale prostore.
LP
sandi
Objave: 793
Teme: 95
Ocena:
0
Razni proizvajalci in potem se prodajalci (ti še posebej ponujajo) peči z enormno velikimo izkoristki. problem je v tem da tak izkoristek dosežeš edino v laboratorijskih pogojih in ob optimalnih nastavitvah vseh elementov. Praksa pa je seveda drugo.
Lahko povem primer iz prakse. Pred leti sem delal v laboratoriju za testiranje energetskih transformatorjev. Eden izmed meril za ustreznost je bila tudi moč praznega teka. Ker so vgrajevali neustrezno pločevino (poceni) je bil moč praznega teka velikokrat presezena. Zadevo se je resevalo z korekcijo meritev. Ti tranformatorji so bili prodani predvsem v Libijo,Alžirijo itd. Ko pa je trafo enkrat postavljen, je skoraj nemogoče preveriti dejanske parametre.
Tukaj pri pečeh je ravno tako podobno. Izkoristek je baje pri plinskih kondezacijskih pečeh tudi do 105%. Kolko pa je v resnici?
To pa ne ve nihče.
Glede toplotnih crpalk pa:
Ali jo ima kdo vgrajeno in se ogreva z njo. Ker mene zanima predvsem delovanje ob nizjih temperaturah. To pa je takrat ko rabiš največ toplote za ogrevanje.
lp
Greg
Objave: 23
Ocena:
0
ma sem se odločil za navadno plinsko peč, za proizajalca še ne vem, dal bom cca 250k sit ( a pri navadni plinski peči lahko porabim rostfrei dimniško cev fi 18 cm ali moram dati manjšo cev?) Ali mi priporočate kakšnega proizvajalca peči, ima kdo kakšne izkušnje z Beretto?
Bila bi stenska varianta brez bojlerja v kombinaciji s TČ zrak-voda z 200l bojlerjem -termotehnika cca 250 k sit (talnega gretja ne bom imel , razen razvodi kopalnica in hodnik)
za vse 500 k sit (+ material in delo)
pa obvezno cisterna 2500 l, da samo junija napolnejo ko je skonto!!
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
kondenzacijak peč in radiatorji gredo kar se temeprature tiče prav lepo skupaj - redko kdaj koga vidim da bi grel stanovanje z višjo temp. kot 60° C ker ponavadi ni potrebe - so radiatorji enostavno predimenzionirani. Če pa si (boš) v kratkem še menjal okna ali delal kaj na izolaciji pa bodo radiatorji mnogo predimenzionirani in kot taki uporabni tudi za temperaturne režime okoli 40° C.
LP
Objave: 514
Teme: 6
Ocena:
0
Koliko jaz poznam imajo kondenzacijske peči (samo plinske) večji razpon moči v katerem se jo da nastaviti in delujejo lahko pri posebej nizkih močeh. Primer Viessmann:
Vitopend 200 (navadna) 12.1-20.2 kW
Vitodens 200 (kond.) 8.4-18,9 kW
Vitodens 300 (kond.) 4.4-17.9 kW
Recimo navadne peči pa imajo to območje precej manjše in potem se zgodi tako kot pravi Vincent, če se še kaj dela na izolaciji, oknih,... lahko postane peč naenkrat prevelika in potem je dosti preveč vklopov in izklopov.
Če se ne boš odločil za kondenzacijsko pa pazi na to, da bo peč imela vsaj modulirajoč gorilnik. Pomeni, da si zna sama spreminjati moč glede na toplotne potrebe (v nekem območju seveda).
Jasno pa, da mora biti hidravlika izvedena brez 4-potnega mešalnega ventila. Če mešalni že mora biti potem 3-potni. Če se bo vgrajeval tudi prelivni ventil (regulator diferencialnega tlaka) je potrebno paziti na način vgradnje še bolje je, če sa vzame obtočno črpalko z brezstopenjsko nastavitvijo vrtljajev (sploh pri dvocevnem sistemu).
Jaz, če bi kupoval bi si kupil definitivno kondenzacijsko VIESSMANN. Kupil bi si jo pa v DE, ker se da dobiti tudi več 1kEuro ceneje, kot pri nas. Zraven dobiš navodila, kjer je vse jasno napisano (in narisano) kako se zadevo vgradi in na kaj je potrebno paziti (velja za vse Viessmann izdelke) in če nimaš dve leve roke... Edino priklop plina in zagon bi pustil za mojstra.
LP
Objave: 169
Teme: 17
Ocena:
0
jaz sem bil tudi v dilemi kakšno peč. Odločil sem se za kondenzacijsko BUDERUS.
LP
Objave: 514
Teme: 6
Ocena:
0
Moram najdit, ker je že kar nekaj časa ko sem to gledal in ti pošljem na ZS.
LP
Objave: 330
Teme: 62
Ocena:
0
Nisem bral vseh vaših postov, ker nisem imel časa, bi pa rad pripomogel z eno informacijo, katera se nanaša na vprašanje. Tudi mi se sedaj odločamo oz. smo se odločili, kakšno plinsko peč kupiti. Namreč če bi se odločili za kondenzacijsko, so izkoristki res nekam večji, samo nas ni prepričalo to, da se investicija povrne šele v 20-ih letih. To je pa dolga doba in vmes se lahko marsikaj zgodi, nova tehnologija...
Pa še kondenzacijska peč naj bi bila boljša izbira pri velikih kvadraturah bivalnih površin in kjer bi več uporabnikov gmotno porabljalo sanitarno vodo ipd. Tako, da vsak zase ve, koliko bo moral ogrevati in koliko sanitarne vode bo porabljl, tako da to je zgolj ena informacija, ki mi jo je povedal človek, ki prodaja plinske peči.
Je pa kar za nekaj jurjev dražja od klasične plinske peči.
LP, Sebastjan
Nič ni nemogoče.