PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Gorilnik na modri plamen

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Buderus ponuja gorilnik na modri plamen, v prospektih ga hvalijo in v ceniku zelo izstopa.
Ima kdo kakšne izkušnje ali vsaj mnenje o tej stvari? Meni vera prepoveduje zapravljati denar za nepotrebne in nekoristne naprave...
Jani Napisal:... Meni vera prepoveduje zapravljati denar za nepotrebne in nekoristne naprave...

Spet en verski fanatik. :wink: Židje pravjo, da mora dnar krožit! Idea
Meni tudi ni znal noben prodajalec povedati v čem je razlika razen v barvi Confusedhock:
Lp, furbo
<!-- m --><a class="postlink" href="http://72.14.207.104/search?q=cache:IGeOaGeYJPsJ:www.remih-i.si/htm/gorilniki.htm+modri+plamen&hl=sl&ct=clnk&cd=3&lr=lang_sl">http://72.14.207.104/search?q=cache:IGe ... lr=lang_sl</a><!-- m -->

Tule si lahko preberete nekaj o tem. Če je pa smiselno ali ne je pa stvar posameznika.
LP,
Samojed
Skratka pri modrem plamenu pride do popolnega izgorevanja olja. Plinski gorilnik ima tudi modri plamen. Pri takem izgorevanju ne nastajajo nečistoče, ki se nalagajo na kotel. Definitivno dobra stvar.
Ja, sem prebral tisto reklamo od Buderusa.
Verjetno je stvar res OK, toda stane skoraj dvesto jurjev več (zahteva tudi dražjo avtomatiko).
izkoristek naj bi bil nekaj procentov boljši, toda nikjer ne piše točno koliko. Verjetno je ta podatek precej odvisen tudi od drugih dejavnikov - mogoče v precej primerih izkoristek sploh ni večji?
Druga prednost naj bi bilo manj vzdrževanja. Nisem prepričan, da mi bo mojster zaračunal cenejši servis zato ker bi imel gorilnik na modri plamen. Tudi dimnikar verjetno ne bo dal nobenega popusta, ali pač?
Minus: nekateri pravijo, da je ta gorilnik precej občutljiv na kvaliteto kurilnega olja. Imam že nekaj slabih izkušenj kar se tega tiče z navadnim gorilnkom.

Ima kdo od vas takšen gorilnik montiran na svoji peči? Kakšne praktične izkušnje (lahko tudi iz tretje roke)?
Heh, Jani, to pa je druga plat kolajne jaz pravim. Vzdrževanje nikoli noben hudič ne omeni, ker je itak smrt za biznis. Tak gorilnik dela tako, da uplini olje do te mere, da zgori praktično kot plin. Sem rekel uplini olje... da, uplini olje, smeti v olju pa ne.

Tisti en procent pri izkoristku (ali koliko je že izkoristek boljši) pa mislim da res lahko pozabiš.
Jap, bi se kar strinjal. Imam kar nekaj gorilnikov "na vesti", klasičnih seveda in že pri teh se vidi kako pomembna je pravamešanica. Smeti so najhujši problem - velike že ustavi filter, mulja pa povečini ne, in ta zabije notranji filter itd. Po mojem je pri takem gorilniku razmerje še bolj pomembno in če že, se ga splača imet v velikih kotlovnicah (kjer je kak procent prihranka pri gorivu lahko veliko denarja), doma pa verjetno ne. To je pač moje mišljenje, ker mi je poleg samih izkoristkov važna tudi zanesljivost delovanja in poceni vzdrževanje.
LP,
Samojed
Ko že ravno na veliko debatirate.

Nobene posebne avtomatike ne zahteva takšen gorilec to je sigurno 8) . Zadeva se priklopi in špila, ampak...
Glede filtriranja nafte. To je zmeraj problem. Letos sem natankal od nekih xy sp-jev in sem dobil same smeti. Menjaval sem filter vsake 3-4 dni. Če hočete kvalitetno filtrirat nafto neglede na rumeni ali plavi plamen je vse odvisno od velikosti šobe, ki je vgrajena in sicer: če je šoba < 0,5 Gph se najbolje obnese filter SIKU (sintered kunstof) BELE barve ta filtrira od 0,35 do 0,5 mikrona, če je šoba >0,5 Gph uporabite RUMEN SIKU (0,5 do 0,75 mikrona), če pa je šoba > 0,75 Gph pa vse ostale filtre. Ti SIKU filtri so iz majhnih sintranih plastičnih kroglic in so res špica. Nekdo pa uporablja filter iz filca, ki je totalen šit potem pa jamra. Pri takšnih filtrih vedno odstopajo delčki filca tako dolgo dokler ne nastopijo motnje (se zadela šoba) in potem je treba klicati serviserja... Confusedhock:
Torej zadeva s filtriranjem nafte se komplicira z nižanjem moči gorilca in nima veze z vrsto plamena.
Ker malo spremljam te zadeve (nisem serviser) naj vam povem, da se v Nemčiji prodajajo (zakon) samo še gorilci s plavim plamenom. Mi smo še pa kar kekeci in uporabljamo zastareto tehnologijo.
V glavnem gorilci na plavi plamen delujejo čisto OK in zanesljivo samo potrebno ga je znati ustrezno nastaviti, da je potem to res to. To pa zna biti pri današnjih butalskih serviserjih včasih kar problem.
Glede Buderus-ovega gorilca na plavi plamen pa tole; odvisno kakšen dimnik in kakšen kotel imate zna biti zadeva kar glasna in moteča. Če imate rost-frei vložek v dimniku se lahko zgodi, da vas bo kar motilo bobnenje po dimni cevi :? . Človek bi mislil, da gorilci na plavi plamen nimajo slabih lastnosti. Jih imajo in to ravno glasnost. Če je zadeva preveč moteča se lahko vgradi poseben dušilec na povezavi med kotlom in dimnikom, ki duši to bobnenje.
LP
Aha šele sedaj sem zaštekal verjetno misliš, da ti hoče Buderus zraven gorilca s plavim plamenom prodati še boljšo in seveda dražjo grelno regulacijo. V glavnem sam gorilec je ne rabi, očitno pa ima Buderus politiko, da kateri ima denar za gorilec s plavim plamenom ima še denar za boljšo avtomatiko (če gre bik, pa naj gre še štrik Big Grin ).
Samo moje mnenje je, da najbrž ti ne bo žal investicije v boljšo regulacijo. Bolj moraš paziti, da ne boš kupil prevelikega kotla (in gorilca) glede na toplotne izgube, ki jih ima hiša. To pa zato, ker se lahko nastavlja moč gorlnika s plavim plamenom v manjšem območju, kot pa pri gorilniku s rumenim plamenom. In potem, če imaš preveliko nastavljeno moč in majhne toplotne izgube boš imel veliko (preveč) vklopov gorilca reče se, da tik-taka.
Če se ne boš odločil za plavi plamen pa si kupi zraven Buderus kotla Weishaupt gorilec in imaš mir za naslednjih... 20 let :wink: .
LP
Buderus prodaja gorilnik na modri plamen v kombinaciji z dražjo avtomatiko, kar zadevo podraži skupaj za dobrih dvesto jurjev. Boljše avtomatike ne rabim, ker tudi cenejša popolnoma zadošča - zunanje in notranje tipalo, regulacija radiatorjev in talnega gretja, sanitarne vode in obtočne črpalke...
Torej - praktično sem se odločil za rumeni plamen - samo peč oziroma kompletno kotlovnico bom kupil šele jeseni, ampak svoje odločitve verjetno (99,99%) ne bom spermenjal.
Ves komplet bom kupil pri eni firmi in ne bom mešal B kotla in W gorilca in X avtomatike.
Gorilnik na modri plamen ima 2 % boljši izkoristek. Pri vzdrževanju ni nobenih prihrankov- servisni interval je enak. Ker se z barvo plamena ne bom mogel nikomur pohvaliti so razlogi za izbiro gorilnika povsem tehnično ekonomske narave.
Citat:Boljše avtomatike ne rabim, ker tudi cenejša popolnoma zadošča - zunanje in notranje tipalo, regulacija radiatorjev in talnega gretja, sanitarne vode in obtočne črpalke...
Dobra regulacija niso samo tipala in možnost reguliranja radiatorskega in talnega kroga. Sem spada še en kup možnosti spreminjanja različnih parametrov (kotel, ogr.krogi, san.voda,...) vse to zaradi doseganja čimboljšega LETNEGA izkoristka. Pazi, to ni gorilno-tehnični izk., ki ti ga izmeri serviser ko nastavlja gorilnik. In najbolj pomemben je ravo letni izkoristek. Če omenim primer SELTRON regulacije, ima vse opcije, ki si jih naštel ampak ni dobra regulacija, ker ji manjka vrsto nastavitev, ki so dandanes potrebne za doseganje dobrega let.izk :? .
Torej moj predlog je, da preden se odločiš za regulacijo še malo preveri, kaj se da vse nastavljati. Še najbolje je da si nabaviš kar navodila za uporabo za posamezne regulacije. Bi še pa opozoril, da obstajata dve sorti nastavitev:
1/ za serviserja (verjetno bodo tukaj tiste ta glavne, ki so najbolj pomembne)
2/ za uporabnika
Sicer osebno ne poznam Buderusovih regulacij sem pa iz zanesljivih krogov slišal da so dobre 8) . Iz istih krogov sem izvedel tudi, da pa orginalni Buderus rumeni gorilnik ni glih neka špica. Zato moj predlog za W. Veliko ljudi se tudi odloči za B+W.
Z izbiro rumenega gorilnika si si sigurno prišparal nekaj sivih las zaradi glasnega delovanja, boš pa v naravo spustil bistveno več saj in NOx-ev :wink:
LP
Samo še to, pazi da ne boš izbral prevelikega kotla, ker potem te pri letnem.izk. tudi najboljša regulacija ne reši. Pri izbiri kotla se drži pravila boljše manjši, kot večji. Ravno nasprotno od tistega, kar ti kvazi-majstri govorijo :wink:
LP
Hvala za nasvet. Okrog regulacije se bom še pozanimal. Buderusovo regulacijo imamo tudi že sedaj, tako da jo poznam in moram reči, da sem z njo zadovoljen, čeprav se mi je zdela zelo primitivna, ko sem jo prvič videl.

Na katere parametre pa moram biti pozoren? kateri so tisti, ki zelo vplivajo na letni izkoristek?
Najbolj pomeben parameter se mi zdi nastavitev histereze vklopa gorilnika. Da razložim. Ponavadi ima termostat (ali pa bukove regulacije) fiksno hiterezo okrog 3K to pomeni, da se gorilec vklopi npr. nastavljeno imamo temp. kotla 60oC pri 57 in ugasne pri 63oC. In to je ena neumnost. V primeru, ko imamo ustaljene razmere (stanovanje je ogreto) je bolje če je histereza variabilna - bolje je, če je ta dT večji, ker bo kotlu temp bolj padla in bo potem rabil več časa, da jo spet ogreje. S tem bomo podaljšali čas delovanja gorilnika pri enem vklopu in pa zmanjšalo se bo število vklopov. Ene regulacije znajo same spreminjat to histerezo npr. pri zagonu je manjša medtem, ko se kasneje povečuje. Koliko? nastaviš sam. Ene pa tega nimajo in jemljejo vedno tisto vrednost, ki si jo nastavil. Spet druge pa še tega ne (SELTRON,FIRŠT) Cry .
Zraven tega pa imajo še nekatere, da lahko nastaviš minimalni čas delovanja gorilnika.
Špica od špice pa je še, da regulacija omogoča krmiljenje črpalke tako, da ko obratuje gorilnik deluje črpalka pri višji hitrosti, kot pa takrat, ko gorilnik miruje. Spet se poveča čas delovanja gorilnika saj višja hitrost črpalke povzroči večji odjem toplote, kot pa pri nižji hitrosti. Če se ne motim imajo to samo ene Buderusove regulacije.
Jasno pa je, da vsaka normalna regulacija mora že imeti števec obrat. ur in pa števec števila vklopov gorilnika.
LP
1 2
Iskanje po temi