PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me električno centralno ogrevanje. V delu hiše, ki jo prenavljam namreč še ni urejena kurilnica. Torej je začasna rešitev (ali pa tudi vmesna, ob prehodu sezone ko še ne kuriš) je centralna kurjava na elektriko.
Slišal sem za PanTerm al nekaj takega. Kakšne so kaj cene? KAteri privatnik se ukvarja s tem? Verjamem, da so drva cenejša, ma vseeno? Kolk močno peč je potrebno imeti za 60m2 veliko mansardo...?

Make my day! :wink:
daj preglej še malce nazaj tema je že izguljena
pa tudi za 60m2 mansarde bo dovolj 2KW ali pa 8 ne bo dovolj, (lega, št. oken, insolacija, kaj je spodaj, izolacija do kritine, višina mansarde, razporeditev prostorov,...)
elektrika za ogrevanje je sila potratna zadeva. Če že rabiš zasilno rešitev potem si omisli klimo - te pride 3 x ceneje od elktrike pa še poleti se boš lahko hladil.

LP
jaz se grejem na elektriko že 3 leta. Iz izkušen ti povem da je to v mojem primeru najcenejši vir ogrevanja (blok, 2. nadstropje, 62 m2 površine, sedem radiatorjev). Verjameš ali ne mesečno plačujem 11.800 SIT položnice, s tem da je tukaj vštet tudi bojler, luči, pečica, hladilnik, .....
Poračun je bil ta mesec plačal sem 9.000 SIT. Recite kar hočete to je poceni in predvsem udobno. Smile
Pred tremi leti sem kupil peč slovenskega proizvajalca AB-Therm 12kw.
Ima dva grelca po 6kw. Jaz imam vklopljenega vedno samo enega...tudi v najhujši zimi.
Trenutno sem v fazi gradnje stanovanjske hiše. Ideja je da bi se grel s toplotno črpalko, vendar pa sem kot začasno rešitev kupil enako električno peč (dokler ne naberem denarja za toplotno črpalko Smile Tukaj imam vklopljena oba grelca. Hiša ima po celotni površini talno gretje in je po mojem mnenju dobro izolirana. Trenutno kurim na 10 stopinj površine 160 m2. Verjel ali ne povprečno porabi 35 kw/h elektrike na dan (števec popisujem vsak dan). To je v denarju okoli 700 SIT na dan. Na mesec torej 21.000 SIT. Nekaj dni sem kuril tudi na 20 stopinj. povprečna poraba je bila takrat 95 kw elektrike na dan (1.900 SIT na dan torej 57.000 SIT na mesec). Naj omenim še da hiša v tem trenutku nima fasade.
Obračate kakor hočete to je poceni. V primeru da mi kdo ne verjame sem na voljo za več infomacij. Lahko pridete tudi pogledati. ... Smile
Upal bi si trditi, da ko bom v hiši živel ne bom porabil za kurjavo več kot 100 kw na dan. To znese na mesec 3000 kw v šestih mesecih pa 18.000 kw. Če upoštevate višjo in nekaj nižje tarife el. toka je to okrog 350.000 SIT. To pa je že primerljivo z kurilnim oljem in ceneje od plina v cisterni.
Naj omenim še to, da je cena takšne peči 117.000 SIT z DDV.
Če to povzamem, je ta rešitev več kot primerna za obdobje, dokler ne implentiram toplotne črpalke oz. druge dolgoročne rešitve.

lp, mitja
Mi si naše mansardno stanovanje že peto leto grejemo na el. radiatorje in si za našo površino ( 48 m2) ne predstavljam cenejšega vira ogrevanja.
Plačujemo vsak mesec po števcu in nam skupna elektrika v teh mesecih znaša ok. 22 kSIT ( januar ).
popek

V izračune se ne morem spuščati, ker z ogrevanjem na elektriko nimam izkušen. Po tvojih izračunih je zadeva zelo primerljiva z oljem, ampak......
Kje dobiti teh 12kW moči? Kakšen elektro priljuček imaš na hiši, kakšno priključno moč in varovalke? Po tem kar praviš, je to 6kW po fazi oz. več kot 25A po fazi!!!
FranciZ Napisal:Mi si naše mansardno stanovanje že peto leto grejemo na el. radiatorje in si za našo površino ( 48 m2) ne predstavljam cenejšega vira ogrevanja.
Plačujemo vsak mesec po števcu in nam skupna elektrika v teh mesecih znaša ok. 22 kSIT ( januar ).

cenejše ogrevanje je, kot sem že zgoraj napisal, klima

faktor 3....torej namesto npr. 120 jurjev na zimo, 40 jurjev.

le nakup klime stane 250 jurjev+. Ampka na dolgi rok se tudi to odplača, pa seveda poleti se z njo tudi hladiš.

LP
Na dolgi rok ne morem gledati, ker si gradim hišo, zato se mi vsako investiranje v bilokakšne dodatne napeljave ne more povrniti.
Gretje s klimo pa tudi nebi prišlo v poštev, če računam na neprekinjeno pihanje iz vseh strani, čemur se v malem stanovanju ne moreš izogniti - imam izkušnje v službi, kjer smo si v prehodnem obdobju skušali greti s klimo, pa smo kasneje privlekli en oljni radiatir za 12 jurjev in se lepo greli brez pihanja mlačnega zraka čez glave ...
pihanje v glavo je pač problem slabe montaže klime

verjamem pa, da ob gradnji hiše 250 jurjev predstavlja velik stošek.
Cena elektrike je primerljiva s ceno plina. V tem primeru bi se vsekakor odločil za elektriko. Popek, tudi mene zanima kakšen imaš priključek na hiši, ker je 3x25A v tvojem primeru premalo. Kaj je pa več pa je precej dražje.
Jaz sem prebral da je moč enega grelca 6 kW - Če je torej običajne izvedbe so vgrajeni trije grelci po 2kW - to pa pomeni le slabih 9 A po vsaki fazi če imaš trofazni priključek. (ali 3x230 V napetost).

L.p.; Janez
janez03 Napisal:Jaz sem prebral da je moč enega grelca 6 kW - Če je torej običajne izvedbe so vgrajeni trije grelci po 2kW - to pa pomeni le slabih 9 A po vsaki fazi če imaš trofazni priključek. (ali 3x230 V napetost).

L.p.; Janez

Iz navedbe sklepam, da sta dva grelca po 6kW in da gre za enofazni priključek vsakega grelca posebej, ker drugače sploh ne more uporabljati samo enega grelca kot je napisal. Pri treh grelcih po 6kW pa tudi trofazni priključek ne gre skozi 25A.
povzr Napisal:Slišal sem za PanTerm al nekaj takega.

Make my day! :wink:

cant make your day...'8)

Panterm je šel že pred leti po gobe in ga še ni nazaj...

če pa se vseeno odločiš za kaj takega pa imam mobitel človeka, ki se še nekaj ukvarja z Pantermi..

zgolj v vednost in ravnanje
hasta la victoria siempre
Pozdravljeni vsi...

janez03 je pravilno prebral oz. dp je pravilno splepal. Peč ima res dva stikala, kjer vklapljaš 6 kw grelo dejansko pa s tem sklopiš tri 2 kw grelce. Od tega gre vsak na svojo fazo.
Proizvajalec na svoji spletni strani navaja tudi naslednje tehnične podatke:

priključna napetost: 400 V 3 N
jakost toka: 3x 17,4 A
varovalka: 3 x 20 A

več podatkov najdete na: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ab-thermosolar.si/abtherm.htm">http://www.ab-thermosolar.si/abtherm.htm</a><!-- m -->

Osebno sem za priklop uporabil varovalke 3x16 A tip C. Ne me preveč grajati, vem da to ni najbolj priporočljivo, vendar zaekrat nisem imel težal, tudi v zadnjih dneh ne, ko je bilo zelo mrzlo in je peč delovala dalj časa. Iz tega lahko sklepate, da imam s strani elektra priklop 3x20A.
Kabel, od notranje omarice do peči je 5x2,5 mm. Oz začetka sem ga večkrat preverjal če bi se slučajno grel pa se ne.

Še podatki zadnjega tedna. Fasade še vedno ni. V hiši držim temperaturo 10 stopinj. Poraba pa se je gibala od 60 do 70 kw na dan. Pri nas je bilo dva jutra zapored -22 stopinj.

lp, popek
Kabel 5x2,5mm2 brez težav zdrži ta tok. Mene zanima kako je z ostalimi porabniki. Kaj bo ko boš imel prižgane luči, pralni stroj in boš kuhal na elektriko.
1 2
Iskanje po temi