bok
mam majhen problemček oz bolj vprašanje.
hiša je stara zej 25 let mamo talno že od začetka.
je pa zanimivo to da v rnih sobah dela bolje v enih ne.
za vsako cev je svoj ventil in so skupaj vezane na dovodne in odvodne cevi tako kot radiatorji.
cevi so plastične,sem se že zanimal okrog tega pri strokovnjakih,ki so mi rekli da je lahko na ventilih vodni kamen,na ceveh pa ne more bit ker so plastične.
čemu to?
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Daj preveri temperature povratnega voda na enih in drugih pa boš verjetno našel odgovor. Kakšno pa imate temperaturo vstopne vode v talno.
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
ja,
problem je najverjetneje v tem, da veje niso hidravlično uravnotežene;
a so manjši prostori z krajšimi zankami toplejši,
večji pa ne dovolj topli ??
ne finta je v tem da je delalo povsod enako ampak sedaj kakih 3-4 leta pa opažam to da po krajših linijah je malenkost topleje,toliko da čutiš razliko,recimo med dnevno(40m2) ali kopalnico(20m2).
temp vstopne vode pa je 40 stopinj pri tlaku 1 bar,
na dotočni cevi za talno je ventil mešalni ki to razmerje drži.
dolžina linij ni problem ker je narejeno ena linija na 15m2.
se pravi če je soba 40m2 so tri linije...
ja,ker mamo po sobah itison in je temp tal 30-35
v kopalnici pa je ok če je malo več
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
TO JE PREVEČ in to je slabo za zdravje in prav zaradi takih je dobilo talno slab prizvok " NI DOBRO ZA NOGE".
Objave: 152
Teme: 8
Ocena:
0
Če grejete v stanovanju na 37+ ?!?
Jaz imam en del stanovanja cca 42m2, tudi narejeno talno in je med tlami ter zrakom na 1,5m višine, je temperaturne razlike 0,9-2 stopinji. Ko so tla na slabih 22 stopinjah mi je v sobi skoraj 21 stopinj kar je moje dosedanje razmere (radiatorsko brez regulacije) zelo prijetno toplo !
Temperature vorlaufa ne vem točno ker še nimam merilcev, ampak se bodo v kratkem namestili.
Je pa res da imam 15-22cm izolacije na zidu, zgoraj 48cm ter pod tlakom 8cm. Soba ima cca 15m2 oken...
LP, BB
mogoče ste me narobe razumeli.
nimam 35-40 v sobi.
to je temp ki gre skozi mešalni ventil v cevi za talno.
tako da je po tleh prijetno,nič preveč in ne premalo,
v sobah pa mam 22-24 st celzija.
v hiši nas je živelo 7 in smo celo življenje imeli tako.
noben ni mel problemov z nogami.
prej maš probleme če maš ledena tla,
ker če te zebe v noge maš lahko v sobi 25 pa te zebe,vsaj mene,koliko sem bil pri drugih ki majo mrzla tla...
ajde
Objave: 3259
Teme: 15
Ocena:
0
No - napisal si , da je temperatura tal 30 - 35 st.
Drugo je, če je to temperatura vode.
Po pogovorih z monterji ogrevanja sem prišel do zaključka, da je pri talnem pomembno, da površinska temperatura tal ne presega cca. 25 st.
ja samo 25 je mlačno,30 pa toplo,seveda pa za tistega ki ma probleme z ožiljem je boljše 25.
Objave: 243
Teme: 2
Ocena:
0
V kakšni kopalnici in prostorih kjer ne bivaš je lahko temperatura tal nekoliko višja. Sicer ne vem če je glih 25 stopinj meja, nad katero naj bi bilo nevarno za ožilje, glede na to da v moji sobi v bloku, brez talnega ogrevanja, tla trenutno imajo med 23 in 25 stopinj (merjeno z IR termometrom, točnost 0.5 stopinj), odvisno v katerem koncu sobe ... pa se mi zdi da par stopinj več ne bi glih bil problem (če stopim z boso nogo na parket, mi ne deluje niti mlačen)
ja z nogami tudi drugače čutimo temp kot z rokami...