Objave: 37
Teme: 11
Ocena:
0
Odločam se za TČ voda-zemlja v stari kmečki hiši.Zemlje okoli hiše je dovolj zato to ne bi smel biti problem,bolj me skrbijo toplotne izgube hiše.
Okna so bila menjana lansko leto,debelina zidov je od 60-100cm,hiša je
zgrajena iz kamna,streha ni izolirana,zgrajena pa je mansarda v podstrešju,ogrevalne površine je okoli 160 kvadratnih metrov,pozimi se še vedno zakuri kmečka peč in čez celo leto zidani štedilnik v kuhinji.
Hiša je radiatorsko ogrevana,12 radiatorjov.TČ bi rabil za ogrevanje hiše in sanitarne vodo,obdržal bi tudi še kot rezervo star kotel na drva moči 23 kw.Prosim za vaše mnenje o smotrnosti investicije.
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Toplotna črpalka se najbolje obnese v nizkotemperaturnem režimu ogrevanja. Radiatorji so pa t.i. visokotemperaturni režimu ogrevanja. Skratka, bolj so radiatorji vroči, bolj grejejo. Pri toplotni črpalki pa je tako, da bolj je vroča, slabši izkoristek oziroma COP ima. Tako nekako na kratko.
Skoraj ti je v tem primeru bolje, da imaš tak štedilnik, ki dogreva radiatorsko vodo. Definitivno je po mojem mnenju ogrevanje na drva za vas tisto ta pravo. Za prehodni čas pa mogoče tudi kakšna klima. Glede tega pa se bo nadaljeval debato kdo drug...
Objave: 414
Teme: 6
Ocena:
0
Prvi korak k načinu ogrevanja je ugotovitev obstoja podtalnice in seveda zadostne količine.
Ko si boš odgovoril na to vprašanje, je potem dalje enostavno slediti lastnim idejam in zmožnostmi.
termal
čista energija
Ocena:
0
Dobil sem ponudbo za TČ,in sicer mi ponujajo TČ zemlja-voda moči 15,8kW,priključna moč 3,4kw za ogrevanje hiše ter posebaj TČ zrak-voda moči 2kw za ogrevanje sanitarne vode,skupna dolžina cevi je 700m
Max toplotne izgube hiše so 15,3kw. Ta TČ ima max temp 55st. C,ali j bolje vzeti TČ z max temp 65 st.C in kaj bi stem pridobil glede na to da gre za radiatorsko ogrevanje,seveda bo sistem deloval v bivalentnem načinu.
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Ne bom se spuščal v samo TČ, me pa moti, da ponujajo ponudniki dve toplotni črpalki za eno hišo, kar je čisti nonsens. Kljub temu, da je sorazmerno močna TČ, bo za segrevanje 300l bojlerja porabila ravno toliko energije kot manjša, le, da jo bo segrela bistveno hitreje. Kljub temu, da se TČ Zemlja/voda poleti uporablja za pasivno hlajenje brez problema lahko istočasno s še boljšim izkoristkom segrevamo sanitarno vodo. Seveda je za ohlajanje potrebno potegniti ločen tokokrog in konvektor ali pa na mesto nekaj klasičnih radiatorjev vstaviti konvektor, ki bo pozimi krasno grel, poleti pa hladil. Seveda je potrebno dodatno vgraditi par ventilov.
Objave: 287
Teme: 10
Ocena:
0
Smukec, kdo ti je pa ponudil to varianto.Kot je povedal Cvetkop se tudi meni zdi popolnoma nesmiselno imeti dve TČ, ko pa lahko ena opravi vse delo.
Ocena:
0
Hvala za nasvete,marsitareri mi bo prav prišel,sedaj pa še eno vprašanje.
Ali me bo zeblo,glede na to da uporabljam za gretje radiatorje? Ali se bo pri porabi drv,kaj poznalo če bom uporabljal TČ(bivalentno delovanje)?
Sedaj so radiatorji mrzli dokler popoldan ne zakurimo,porabimo pa 20m drv na sezono.Zanima me bo sploh kaj drugače ,če začnem uporabljati TČ,pri stavbi s tako izolacijo in radiatorskem ogrevanju,v prihodnje preko kolektorjev.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
smukec, ne vem kako bo s toplotno črpalko, morda pa za primerjavo tole:
do lani sem kuril na drva stalno, podobna bajta kot ti, lani pa sem naredil dodatek za kurjenje peletov na kotlu (nizkotemperaturno kot tvoja tč)
pokurlo se je običajno okrog 15 metrov drv na milo zimo (na mrzlo zimo 20 in več), ogrevalna voda čez 60 st. C in lepo toplo, dokler je v peči gorelo, potem pa kar hitro hladno v hiši.
lani sem pokuril 6 metrov drv in cirka 1.5 tone peletov. ko pridem s šihta zakurim na drva, grem še mogoče enkrat naložit. T ogrevalne vode je 60 in več. Okrog osmih zvečer peč ugasne in vžgem pelete, vendar je tam ogrevalna voda le 45-50 st. C. tako dela do jutra, ko vse skup ugasnem (prima toplo, se sploh ne opazi, da je gretje v nižjetemepraturnem režimu), in ko pridem s šihta je sicer v hiši hladno, ampak ne grozno.
rajši bi sicer imel tvojo varijanto s tč.
Objave: 414
Teme: 6
Ocena:
0
Pojavilo se je nekaj dvomov uporabi dvojnih ( toplotna črpalka zemlja/voda ali toplotna črpalka voda/voda in toplotna črpalka zrak/voda za pripravo tople sanitarne vode) toplotnih črpalk.
Ker je obvezna oprema v toplotni opremi katerekoli toplotne črpalke tudi bojler so pričeli proizvajalci toplotnih črpalk ( tisti ki proizvajajo oboje toplotne črpalke) ponujati kombinacijo obojih:
v vsakem primeru je potreben bojler! In potem pomeni ta dvojnost samo kombinacija z bojlerjem, kateri ima vgrajeno toplotno črpalko ( višja cena celotne investicije cca 500 eur).
Ta toplotna črpalka potem deluje samo v času kadar velika toplotna črpalka stoji. Mala toplotna črpalka pa istočasno tudi hladi prostor ( obijčajno kletni prostori).
Velika tč porabi cca 3 kW eleiktrične energije, mala tč pa 0,5kW eleiktrične energije.
Zato se je kar nekaj investitorjev odločili z atakšen komplet.
termal
čista energija
Ocena:
0
Če se boš odločil za TČ ne boš imel nikoli mrzlo. Tč ti bo ogrevala prostore z radiatorji kljub nižji temperaturi. Seveda pa boš za zelo mrzle dni rabil dodatek, odvisno od kvalitete tvoje TČ
Ocena:
0
Po dolgem razmisleku in različnih kombinacijah,sem se odločil za tole TČ zrak\voda za ogrevanje,ter zalogovnik 300 LITROV,ter kotel na trda goriva Buderus ,TČ zrak\voda za ogrevanje sanitarne vode,ki pa bila v drugem prostoru. Zanima me kaj vi mislite o tej kombinaciji,gre se mi predvsem zato da bi pokuril manj drv.Zanima me tudi kako sta povezana kotel na trda goriva in TČ,je to mogoče preko zalogovnika.Rad bi videl da bi si lahko naštimal temparaturo in ko TČ ne bi več zmogla bi zakuril na drva.Če je možno kako skico povezave in še kakšen nasvet.
Ocena:
0
Podoben sistem imam jaz, le da je za rezervo ELKO. Vse se segreva preko 1000l zalogovnika, v njem je tudi pretočni bojler. Zalogovnik ima priklop za TČ, kolektorje in peč, ter 2 izvoda za ogrevanje. Za enkrat mi deluje do -5°C, manj še ni blo v lanski sezoni. Ogrevam pa tudi večino z radiatorji, temperatura dvižnega voda je 50°C.
Ocena:
0
Cvetko misliš da bi bil zalogovnik 300 l dovollj velik ali mi priporočaš večjega.Ko sem se zanimal za kwb peči so računali 1500L velik zalogovnik,kwb peči so mi všeč ampak kaj ko bi pokuril ravno toliko drv,zato se ogrevam za TČ. Kakšno peč na drva mi priporočate,da bi dogrevala zalogovnik,tja do 2000 eur
Ocena:
0
Zaradi zalogovnika ne boš porabil nič več drva, prej manj, kajti zalogovnik pobere vse izgube, ki v primeru brez njega gredo v dimnik. Govorim o stanju, ko je peč dušena, lopute so zaprte, drva pa vseeno tlijo. Zalogovnik 1500l bo kar primeren. Glede peči pa si preberi poste, jih je polno, pa boš našel odgovor. TČ imam jaz neko kitajsko, trenutno podobne prodaja ATLAS iz Celja. So poceni in imajo COP večji od 3.