PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Stensko ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrebujem vase nasvete glede stenskega ogrevanja. Do tega nacina sem prisel iz sledecih razlogov:
1. pod oknom ni dovolj visine in globine za ustrezne radiatorje
2. se montiram drugam radijatorje, izpade neesetsko, estetski radiatorji so pa dragi, pa se gospodaren moram bit z prostorom.
3. talno gretje ne pride v postev, ker bo vecina tal v klasicnem parketu

Obnavljam staro stanovanje, opecnata gradnja (40cm), ko bom znizal strope bo visina 2,70m ... stare omete sem zbil do opeke, plinsko pec ze imam ...

Zanima me:

1. Ali se postavlja pri stenskem ogrevanju na notranje zidove (masiven zid 40cm), za cevmi posebno izolacijo - toplota gre v opeko.
Ali se izolacija za cevmi, ko se postavi stensko ogrevanje na predelno steno (porolit 8cm)?

2. Ce se postavi stensko ogrevanje na zunanje zidove (40cm - zunanje izolacije ni) naj se postavi za cevmi izolacijo??

3. Ali je smiselno pri stenskem ogrevanju kombinirat z poddimenzoniranimi radiatorji pod okni. Ali se stensko ogrevanje obnese v kopalnici ali je bolj smiselno montirat samo cevni kopalniški radiator?

3. Ali naj uporabljam za omet termovermit ali navadno mavto,
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")strojansek-spunichr("46")si/vermit/slo/termovermit_ometunichr("46")htm[/url], ki naj bi bil dober izolator?

Uh, en kup ali - vprasanj
Hvala ter LP
Meni se je stensko ogrevanje od začetka zdelo precej pametno in sem se tej tematiki malce bolj posvetil. Tkole čisto na kratko, na tvoja vprašanja.
Kot prvo nikjer nisem zasledil, da bi se pod cevi dajalo posebno izolacijo. Confusedhock: Termo omet ja, drugega pa ne. Pri tem je trik posebnega ometa, da bolje prenaša toplotno pogojene raztezke in bolje prevaja toploto.:?
Pri vprašanju kam namestiti cevi, na zunanje ali notranje stene, se pa strokovna javnost že razhaja. Sad

Eni trdijo, da je potrebno namestiti cevi na zunanje stene, saj so le te hladne ("hlad prihaja od zunaj") in jih je potrebno ogreti. S tem se tudi sušijo in ker imajo suhe stene manjšo toplotno prevodnost je to, to.

Drugi trdijo, da je potrebno cevi namestiti na notranje stene saj potem ni tako velikih izgub toplote.

Kar se pa tiče dodatnega radiatorja, tega nisem pa prav nikjer zasledil.
Po moje je tko-to je nizkotemperaturno ogrevanje in stene niso tko tople kot npr.radiatorji. V bistvu toplota uhaja( Big Grin mraz vdira)skozi zunanje stene. Po logiki je tko-če maš okol in okol 20 stopinj, mora bit tud na sred 20st., ne? Edin ohlaja se ti skoz vrata in okna. Toplota, ki preida na steno, je pa akumulirana toplota, ki ti greje hišo takrat, ko ti recimo peč ne gori. Mislim pa da je prvi pogoj za uspešno stensko gretje dobra izolacija sten, sicer je to isto kot talno gretja brez izolacije pod estrihi.Jaz mam sicer kombinacijo -radiatorji-talno, ampak razmišljam da bi dal v mansardi stropno gretje ( pod gips plošče). Zaenkrat mam sicer peč na drva, ampak za naprej bi pa morda TČ, pa nizkotemp.sistem. Ne vem pa, kako bi se obneslo cevi v ZUNANJO steno z ZUNANJE strani, pa izolacij. fasado 15 cm čez. Stena je itak sam 20 cm, tko da nekega pomena glede izolacije nima. Nimam glih volje razbijat skor nove omete pa cevi vgrajevat znotraj, fasade pa itak še nimam, pa mansarda tud še nima stropov.
sajko Napisal:Po moje je tko-to je nizkotemperaturno ogrevanje in stene niso tko tople kot npr.radiatorji. V bistvu toplota uhaja( :D mraz vdira)skozi zunanje stene. Po logiki je tko-če maš okol in okol 20 stopinj, mora bit tud na sred 20st., ne? Edin ohlaja se ti skoz vrata in okna. Toplota, ki preida na steno, je pa akumulirana toplota, ki ti greje hišo takrat, ko ti recimo peč ne gori. Mislim pa da je prvi pogoj za uspešno stensko gretje dobra izolacija sten, sicer je to isto kot talno gretja brez izolacije pod estrihi.Jaz mam sicer kombinacijo -radiatorji-talno, ampak razmišljam da bi dal v mansardi stropno gretje ( pod gips plošče). Zaenkrat mam sicer peč na drva, ampak za naprej bi pa morda TČ, pa nizkotemp.sistem. Ne vem pa, kako bi se obneslo cevi v ZUNANJO steno z ZUNANJE strani, pa izolacij. fasado 15 cm čez. Stena je itak sam 20 cm, tko da nekega pomena glede izolacije nima. Nimam glih volje razbijat skor nove omete pa cevi vgrajevat znotraj, fasade pa itak še nimam, pa mansarda tud še nima stropov.
Na zunanje stene jaz ne bi nikoli vgrajeval ogrevanja, saj boš povečal toplotni tok, torej izgube, ki grejejo vrabce. Pa če tudi boš naredil dobro zunanjo fasado.
Zanima me kako je rešeno stensko ogrevanje v montažni gradnji.
Pred časom sem bil z kolegico na pijači. In mi je omenila, da so pri eni firmi, ki gradi montažne hišae ponudili stensko gretje. Vse ostale pa ne.

Kako je s tem?

lp
Greg
Internetne strani - predvsem naše ( dve ) - predstavljata stensko ogrevanje vgrajeno predvsem v zunanje stene. Imajo rešene tudi sisteme za montažno gradnjo : [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")zeussolarunichr("46")si/indexunichr("46")php?page=ogrevanje/center&PHPSESSID=d0e30ff5807da16e807d68bf23940ea5[/url]
Farmacel plošče ali knauf.
oj,

tudi jaz sem bral, da se ponavadi daje na zunanje stene iz zgoraj navedenih razlogov+razlog, da na notranje stene se ponavadi naslanja pohistvo (omare itd..)
junior
Pozdravljen!

Tudi jaz sem se odločil za stensko ogrevanje. Občutek v tako ogrevanem prostoru res prijeten. Je zelo podobno talnemu a nima tako velike akumulacije - ima hitrejši odziv. To je bilo ključno, ko sem se odločal ali talno ali stensko. Nekateri ju celo kombinirajo. Na primer v kopalnicah, kjer hodimo po navadi bosi.

Glede tvojih vprašanj pa sledeče:

- stensko ogrevanje je še zmeraj dražje od dragih radiatorjev in tudi od talnega ogrevanja. Je pa boljše.
- na notranje stene se stenseke registre postavlja samo izjemoma, ko je površina zunanjih premalo
- zato moraš zunanje stene dobro izolirati in to na zunanji strani. Izolacija pod registri se uporabi v primeru ko ni možnosti dobre zunaje izolacije.
- glede kombiniranja z radiatorji v istih prostorih se mi zdi nesmiselno investirati v dva sistema, ki služita isti funkciji. Radiatorje bi postavil v manj pomembne prostore, ki se ogrevajo občasno oz. se v njih manj zadržujemo.
- za kopalnico je idealno, saj pridobiš še sušenje sten.

poglej [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")gradbenistvo-sokunichr("46")si/homeunichr("46")html[/url]. Drugega, domačega ponudnika pa je že omenil FranciZ.

LP[/url]
sandi
Me veseli, da tema nekako ostaja pri življenju; jaz bom sistem ogrevanja nameščal sicer šele čez kako leto ali dve, vendar me vleče stensko ogrevanje v kombinaciji s talnim. Zadeve so trenutno kar precej drage, vendar ne na račun materiala - so pač novost.
Še nekaj zanimivih informacij za tiste, katerim se ne da iskati : [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")naredisamunichr("46")com/clanekunichr("46")php?kat=STENSKO_OGREVANJE_IN_HLAJENJE&p=ve&tip=h[/url]
Mogoče bodo v prihodnje kakšne ideje po samogradnji... 8)
Tudi jaz mislim, da je tak sistem idealen za samogradnjo. Seveda se običajno zahteva pooblaščenega izvajalca, da dobiš tudi garancijo. Mora biti zelo nerodno, ko ti tak sistem "pušča" in nimaš koga prijeti za j...a.
Verjetno bi se dalo dogovoriti z izvajalcem, da opraviš sam montažo registrov na stene in naredi on povezave ter spoje cevi. Vse je stvar dogovora in pripravljenosti izvajalca, da ima za malo manj plačila tudi primerno manj dela. Veliko pa se pri tem vseeno ne da prihranit. Za orjentacijo: dobil sem informativno ponudbo, kjer je bil skupni znesek 1.083.000 in je bilo od tega delo 181.000 oboje brez DDV. Vse skupaj za cca. 100 m2 ogrevanih prostorov.

Včeraj sem obiskal sejem DOM in ugotovil, da imamo tudi domačega proizvajalca opreme za stensko ogrevanje. Sistem bazira na 8mm ceveh in ima v režimu 40/30 približno 100W/m2 ter v režimu 50/40 160W/m2. Cenovno so na materialu občutno cenejši od uvoza. Po grobi oceni kakih 50%. Izdelan stenski register znaša okvirno 12000 SIT/m2. Potrebno je dodati še strošek razvoda, ki je seveda odvisen od razvrstitve ogrevanih prostorov, števila ogrevalnih krogov itd. Vejetno jim tukaj ne smem delati reklame!??

8)

LP
sandi
Jaz na sejmu nisem bil, je pa mi sodelavec prinesel prospekte in pravkar gledam njihov prospekt. Dejansko sami izdelujejo določene elemente, kar bo slej kot prej pocenilo zadevo. Je pa tudi z monterji tako: klasičen monter CK bo na vse pretege zagovarjal sistem, ki ga najbolje obvlada - ko sem lokalnemu mojstru omenjal to zadevo, je kar tresel argumente proti ...
Recimo da se odločim za podoben sistem, kot je pri talnem - pač namestim na zunanje stene na mrežo aluplast (enak kot za talno).
Zadeva bi bila dokaj poceni in preprosta za izvedbo.

Ko gledam te slike in članke pa mi nekaj ni jasno - kako se tak sistem odzrači? Kam so nameščeni avtomatski zračniki?

Drugače je ja luft not in zadeva ne greje.
Finta je v tem, da so te cevi precej tanjše in zato voda v njih hitreje teče, tako da s sabo odvede vse mehurčke.
Pri uporabi aluplasta, bi bil pretok počasnejši. Tam pa bi se potem nabiral zrak v kolenih.
Če bi pa želel povišan pretok tudi v tem primeru, bi moral že prej pripraviti manj vročo vodo.
Odzrači se pri razdelilcu oz. se tam namesti element za samodejno odzračevanje.

Glede mojstrov sem ugotovil, da je zelo veliko takih, ki na mrtvo zagovarjajo le to kar obvladajo in se ne trudijo spoznati kaj novega. Zgodilo se mi je že, da mi je nekdo na vse pretege hvalil nekaj, kar mi je pred pol leta kritiziral in je pri tem popolnoma pozabil, da sem prišel do njegovega "velikega odkritja" natanko tistega pol leta pred njim.
Na srečo so tudi taki, ki gredo v korak s časom in prisluhnejo potrebam stranke. Mnenje o zadevi, ki ti bo služila, si moraš ustvariti sam sicer boš zmeraj v dvomih glede njene kvalitete.
Meni je stensko ogrevanje všeč zato, ker ti nudi zelo prijeten občutek toplote. Talno je podobno, a mi je manj všeč, ker se pri hitrih spremembah temperatur pre počasi odziva (živim v toplejšem predelu Slovenije). Udobje in ugodje sem pripravljen zamenjati za nekatere slabosti kot so višja cena, odstranitev ometa pri okvarah, možnost poškodb cevi pri zabijanju in vijačenju v zid, omejitve pri nameščanju pohištva ob stene, strah pred mojstri z vrtalnim strojem, ... Jaz sem se odličil. Sedaj gledam samo kako bi ga naredil dovolj kvalitetno s čim manj stroški. Morda mi bo čez 10 let žal. Se pa ne bom tepel po glavi, ker sem druge poslušal.
To je zgolj moje, osebno razmšljanje.

LP
sandi
1 2 3
Iskanje po temi