PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Ozemljitev nove napeljave v garaži

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrebujem nasvet glede ureditve nove napeljave v garaži. Nisem električar, zato sem si nekaj stvari verjetno razlagal narobe. Hiše nisem delal jaz, zato se sam čudim nekaterim izvedbam.

Skratka sedaj je v garaži elektrika narejena tako, da je potegnjen 3x2,5 kabel iz ene vtičnice v hiši čez steno hiše in v tleh v požirki do garaže. Problem je, ker je ta vtičnica v hiši na 10A varovalki z 3x1,5 kablom. Sedaj je v garaži že kar nekaj vtičnic in luči, pa še kako orodje. V prihodnje razmišljam tudi o polnilnici za električni avto. Potrebno bo narediti novo trofazno napeljavo.

Zato sem si v asfaltu (ki sem ga delal kasneje) pustil alktenko od električne omarice do garaže. Laično sem sklepal, da se na ozemljitev lahko priključim v elektro omarici. Baje pa temu ni tako.

Vleči karkoli iz omarice v hiši bi bilo izredno nepraktično. Edina opcija, ki bi bila mogoča je, da bi se priklopil na ozemljitev v omarici od sončne elektrarne, kjer gre 5x4 mm iz električne omarice do razsmernika. To bi še bilo mogoče izvedljivo in samo za en kabel tega preseka (torej verjetno samo ozemljitev, 5x4 ali 6 mm ne pride v poštev).

En električar, ki mi je delal neke druge stvari je predlagal, da za ozemljitev uporabim tisto 2,5 mm ozemljitev priključeno na 1,5 mm vtičnico. Ni po pravilih a da bo baje ok. Meni se to ne zdi preveč pametno.

Kakšne bi bile možne rešitve? Sonda, povezava na valjanec od hiše...? V primeru sonde a je dovolj ena, ali mora biti izven hiše ali je lahko v garaži pod streho (ta garaža je v bistvu lesena konstrukcija z tlemi iz tlakovcev)? Kako se načeloma polaga valjanec, koliko od hiše in kako globoko, če ga bo potrebno najti?

Prosim za kak komentar, nasvet, rešitev. Izdelava bo tako ali tako s strani električarja, sedaj si samo poskušam ustvariti sliko kakšne bi bile opcije in možnosti izvedbe.

Hvala.
Če nameravate v garaži imeti polnilnico za avto, potem potegnite dovod 5x4 iz notranje omarice v garažo, pa naj bo še tako nepraktično. Iščite možnosti, kako to najbolj praktično izvedete. To boste naredili samo enkrat za vselej. Vsa druga ovinkarjenja in bližnjice, ki jih omenjate so šlamparija, ki vas bo slej ko prej tepla.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Kaj pa opcija, da iz notranje elektro omarce, če imaš cev potegneš 5*4mm2 do zunanje in potem iz tam v garažo?
Najverjetneje tudi dodatnega kabla v elektro omarici z števcem lokalno elektro ne bo dovolilo. Po PS-u gre iz enega števca samo en odvodni kabel. Opcija je da se zraven postavi še ena omarica, v katero se potegne obstoječi odvodni kabel, potegne nov odvodni kabel za garažo in nov kabel do števca. Ob enem se pa izdela tudi nova ozemljitev. Seveda bo pa potrebno v garaži tudi narediti omarico z fid stikalom in varovalkami.
Za polnilnico za avto rabiš dobro ozemljitev in ne preobčutljiv fid (0,3A).
(14.11.2025 ob 13:28)Fopi Napisal: Potrebujem nasvet glede ureditve nove napeljave v garaži. Nisem električar, zato sem si nekaj stvari verjetno razlagal narobe. Hiše nisem delal jaz, zato se sam čudim nekaterim izvedbam.

Skratka sedaj je v garaži elektrika narejena tako, da je potegnjen 3x2,5 kabel iz ene vtičnice v hiši čez steno hiše in v tleh v požirki do garaže. Problem je, ker je ta vtičnica v hiši na 10A varovalki z 3x1,5 kablom. Sedaj je v garaži že kar nekaj vtičnic in luči, pa še kako orodje. V prihodnje razmišljam tudi o polnilnici za električni avto. Potrebno bo narediti novo trofazno napeljavo.

Zato sem si v asfaltu (ki sem ga delal kasneje) pustil alktenko od električne omarice do garaže. Laično sem sklepal, da se na ozemljitev lahko priključim v elektro omarici. Baje pa temu ni tako.

Vleči karkoli iz omarice v hiši bi bilo izredno nepraktično. Edina opcija, ki bi bila mogoča je, da bi se priklopil na ozemljitev v omarici od sončne elektrarne, kjer gre 5x4 mm iz električne omarice do razsmernika. To bi še bilo mogoče izvedljivo in samo za en kabel tega preseka (torej verjetno samo ozemljitev, 5x4 ali 6 mm ne pride v poštev).

En električar, ki mi je delal neke druge stvari je predlagal, da za ozemljitev uporabim tisto 2,5 mm ozemljitev priključeno na 1,5 mm vtičnico. Ni po pravilih a da bo baje ok. Meni se to ne zdi preveč pametno.

Kakšne bi bile možne rešitve? Sonda, povezava na valjanec od hiše...? V primeru sonde a je dovolj ena, ali mora biti izven hiše ali je lahko v garaži pod streho (ta garaža je v bistvu lesena konstrukcija z tlemi iz tlakovcev)? Kako se načeloma polaga valjanec, koliko od hiše in kako globoko, če ga bo potrebno najti?

Prosim za kak komentar, nasvet, rešitev. Izdelava bo tako ali tako s strani električarja, sedaj si samo poskušam ustvariti sliko kakšne bi bile opcije in možnosti izvedbe.

Hvala.
Čeprav sem se zarekel, da na tem forumu ne bom več aktivno sodeloval, pa tisti, ki pomoč potrebuje za to ni kriv. Pa naj bo izjema.
Torej, nekaj mi v tvoji razlagi situacije ni povsem jasno oz. manjkajo doličeni podatki. Kakšne jakosti je glavna  - obračunska varovalka?
Ni mi jasno o kateri elektro omarici govoriš? Ali ggreza notranji razdelilnik v hiši ali priključno merilna omarica s števcem?
Če gre za priključno omarico s števcem, na to pozabi, če pa gre za el. razdelilnik v hiši pa imaš odprte vse možnosti. Opisal ti bom to možnost, ki pa bo verjetno zahtevala tudi dodatno dolbenje zidu v stanovnaju. Torej za garažo, če želiš imeti mir naslednjih 50 let, napelji od svojega razdelilika mimo varavalk,(lahko sicer vgradiš stikalo s katerim izklopiš vso inštalacijo v graži), ni pa nujno.  Kabel, ki ga boš napeljal v garažo naj bo preseka min 6 mm2. V garaži naredi nov razdelilnik z RCD zaščito x/0,3A. 30mA zahtevajo za ppolnilnice predpisi.
Skratka, imaš na ta način priljučeno na priključno merilno omarico, tako stanovanje kot garažo.
"Zato sem si v asfaltu (ki sem ga delal kasneje) pustil alktenko od električne omarice do garaže. Laično sem sklepal, da se na ozemljitev lahko priključim v elektro omarici. Baje pa temu ni tako."
Nisi se jasno izrazil. O kateri elektro omarici govoriš, ko praviš, da si do nje od garaže potegnil bužir pod asfaltom?

Če govoriš o omarici od Elektra, v kateri je števec, potem bi jaz naredil, kot predlaga Sebek:
"Opcija je da se zraven postavi še ena omarica, v katero se potegne obstoječi odvodni kabel, potegne nov odvodni kabel za garažo in nov kabel do števca. Ob enem se pa izdela tudi nova ozemljitev. Seveda bo pa potrebno v garaži tudi narediti omarico z fid stikalom in varovalkami."

To prevezavo naj izvede kar Elektro, ker bo itak posegala v njihovo omarico. Iz nje bo tudi potem šel samo en kabel, tako da jih to ne bi smelo motiti. Verjetno pa boš novo razvodno omarico moral postaviti na svoj podstavek, na njihovega ne bodo dovolili.
Potegnil sem 5x6mm2 od sončne elektrarne do garaže. Sončna elektrarna je z 5x6mm2 povezana v glavno omarico v hišo za FID stikalom. Torej na strani porabnikov. Tako je zvezal izvajalec. Sedaj me zanima ali lahko v garaži dam FID ali ne?

Trenutna vezava je:  omrežje - FID -5x6mm2 - omarica od sončne in direkt naprej 5x6mm2 do garaže. Električar, ki mi je to potegnil sedaj pravi, da v garaži ne sme dati še enega FID. Ne vem ali mu naj zaupam ali ne ve kaj govori (so še eni drugi indici zakaj dvomim ali pa pač jaz nimam pojma).

Izvajalec, ki je delal SE je propadel in nimam nikogar za vprašati ali lahko SE vežem pred FID. Mnenje na forumih so deljena. Smile
Iskanje po temi