PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vprašanje glede podometnega ventila

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

zanima me, če se lahko tale podometni ventil zamenja z novim brez razbijanja (https://i.imgur.com/PD3k3UB.png)?

Ventil se namreč ne more več obrniti, predvidevam, da je star nekje 25-35 let.

Na internetu sem videl, da se takšen ventil preprosto odvije ven in se vstavi nov ventil, ampak me zanima, če je to standardizirano, da ne bi brezveze kupil ventila, ki ne paše sem.

Hvala za pomoč in lep pozdrav.
Vodovodni navoji so že kar lep čas standardizirani v colskem merilu. Ugotoviti torej moraš, koliko colski je tvoj ventil (po vsej verjetnosti 1/2"), potem pa je zamenjava seveda možna. Bolj pa je vprašanje, če ti bo stari ventil uspelo odviti. O tem pa je na tem forumu bilo že veliko govora.
Pod ometom je na ventil privijačena ena dovodna in ena odvodna cev.  Dostop do priključnih mest pod ometom brez razbitja ometa bo še za Mcgajverja prevelik zalogaj -Smile. 

Priporočam, da s cevnimi kleščami (med čeljusti vstavi karton ali debelo krpo, da ne poškoduješ površine) nežno zgrabiš plastični nastavek in le tega z občutkom skušaš nazaj/naprej navoj razmigati in odviti.

Kljub 30 letni dobi so taki ventili še lahko v dobri kondiciji, le močno so z vodnim kamnom zabasani, ki je trd, vendar zelo krhek. Po steblu ventila z malim kladivcem malce potolci, da vodni kamen popusti. S ključem ali z vodnimi kleščami tudi tukaj skušaj steblo ventila nežno nazaj/naprej razmigati. ne obupati, če v prvo ne uspe. Na silo tukaj ne gre, ker boš odlomil steblo ventila.

V slučaju, da bi morda našel in kupil le ventilni mehanizem za ta ventil, (na tvoji sliki je uvijačen pod okrasno plastično kapico). Taka rešitev bi bila idealna, verjamem pa, da bo le ventilni nastavek težko najti.
Hvala za odgovore. Če bi se odločil za menjavo, a bi se dalo uporabiti recimo tegale?
https://www.merkur.si/podometni-ventil-u...nji-15-mm/
Velika verjetnost, da bo ustrezal, najbolje boš pa vedel, ko boš obstoječi ventil razdrl.
Hvala obema za odgovore!
Iskanje po temi