Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
Zivjo!
Imamo centralni sistem ogrevanja na drva z zalogovnikom in bojlerjem. Bojler kombiniran tudi z elektriko. Vse super in prima, dokler ne pride racun za elektriko, jaz znorim in bojler odklopim. Naj se voda ogreva samo iz drv!
In potem grem zadnja pod tus in ni tople vode. Grem pogledat kaj je in crpalka med pecjo in bojlerjem ne dela. Glede na to da sem zenska, in da moje vodovodarske sposobnosti niso ravno za s.p., se moram pohvalit, da sem ugotovila, da ce ugasnem radiatorje preko termostata, zalaufa crpalka za bojler. Tooorej iz tega sledi da je sistem narejen takole: najprej se zgreje zalogovnik, nato prostori in sele potem bojler za toplo vodo.
A ni to malo smesno zaporedje? Je to obicajno? Kako imate vi porihtano?
Hvala fantje!
Objave: 83
Teme: 0
Ocena:
2
To je odvisno od sistema. Pri meni to vse regulira sistem peči. Se pravi pri meni ko zalogovnik na vrhu doseže temperaturo 40 stopinj cenzija se vklopi obtočna črpalka za ogrevanje. Ker imamo temperaturo vode na peči naštimano na 50 stopinj se obtočna črpalka za vodo vklopi ko je na vrhu zalogovnika temperatura 50 stopinj cenzija in seveda izklopi, če je pod njo v obeh primerih.
Razpon nastavitev je od 30 do 70 stopinj celzija. Včasih se obtočna črpalka vklopi še ko zalogovniki ne sprejemajo več energije, ki je presežna. Takrat požene vodo tudi do 65 stopinj cenzija. V svojih nastavitvah nimam opcije omejitve zgornje temperature vode.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
22.1.2022 ob 06:02
(*Zadnja sprememba objave: 22.1.2022 ob 06:03 uporabnik Hanzi.)
Najprej povej kaj imas za eno "pamet" (elektroniko) ki ti to regulira?
Napisala si da imas za bojler svojo crpalko. Upam da ima svoj direktni krog in ne mesalnega skupaj z radiatorji.
Kaksen imas bojler (velikost), vodo iz zalogovnika priklopljeno samo na zgornji ali na oba izmenjevalca?
Ogrevanje bojlerja bi moralo delovati neodvisno od radiatorjev. Oziroma bi moralo imeti celo prednost pred radiatorjem ce bi bila ista crpalka za oboje.
Elektronika bi morala delovati po nacinu diference.
Ko se voda v bojlerju ohladi pod nastavljeno temperaturo, bi crpalka zalaufala in delovala tako dolgo dokler ne doseze nastavljene temperature. Pogoj (diferencni) je da je v zalogovniku topleje kot v bojlerju.
Kaksna slika bohlerja, zalogovnika , instalacije med njima in elektronike bi bila dobrodosla.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
No, tu bi dodal samo moje videnje "sodobnih" zadev.
Hanzi ima popolnoma prav, štos je samo v tem, da je pri sodobnih sistemih nastalo polno enih parametrov, ki jih povprečen uporabnik težko razume, v bistvu jih pa tudi ne rabi razumeti. Pišem bolj zato, ker sem se spomnil, kake težave sem imel z delovanjem TČ v večjem objektu (društvo z dvorano). Ker smo vse rešili, ne bom izpostavljal dobavitelja in krmilja, ampak dejstvo je, da nekaj, kar naj bi ti ogrevalo objekt, ima 100 parametrov ter robe okrog za jurja evrov. Ko sem pa želel nastavitve po meri objekta se je pa zadeva ustavila. Krmilje z 100 parametri pa tega ne omogoča! Rešil sem sam z dogradnjo dveh relejev in enostavnega analognega vezja.
Ampak to ni rešitev za vse.
V konkretnem primeru bi tudi to težavo morala reševati krmilna elektronika. Če je ne, rešitev obstaja. Ne z dodatnimi moduli, programi in wi-fi variantami, ampak z enim preprostim, analognim kapilarnim termostatom.
Ok, malo sem se razpisal mimo teme, ampak kljub temu da mi zadeve grejo, me moti kompliciranje pri najbolj osnovnih stvareh. Preberi še enkrat navodila, pokliči monterja, da naj nastavi kar želiš, če pa še ne bo šlo - bodo strokovnjaki rabili podatke.
LP,
Samojed