Nekaj sem že prebral na to temo, pa vendar ne najdem konkretnega odgovora. Upam, da mi boste lahko pomagali.
V kratkem se bomo vselili v manjšo vrstno hišo, ki je že obnovljena. Ker stoji ob relativno prometni cesti, smo razmišljali o centralnem prezračevanju (o lokalnem sem zelo malo dobrega prebral, zato sem to opcijo črtal). Ker je hiša že obnovljena, ne bi štemal sten za razvode vseh prezračevalnih cevi, preboje sten in plate se bo pač moralo naredit. Zdaj me pa zanima, ali je sploh smiselno razmišljati o tem, da bi cevi montiral nadometno, malo zvočno izoliral in bi to skril v knauf cca 10x10cm? Je prezračevanje potem veliko bolj hrupno? A kdo od vas ima to tako narejeno ali pozna koga? Pa, seveda, katero firmo bi priporočali?
Najprej moraš najti primeren prostor za rekuperator dušilnika in razvodnik cevi.
To je dobro, da je v ločenem prostoru, ker je prvi izvor hrupa. Potem pa cevi od razvodnika položiti po najkrajsi možni poti do vseh prostorov. Pri tem se je potrebno izogibati ostrih ovinkov, ki so tudi lahko vzrok hrupa in tlačnih izgub .
Jaz sem spustil strop v hodniku in tam razporedil cevi do prostorov. Rekuperator pa se nahaja na stopnišču v klet.
Skrij jih v spuščen strop pritličja. Izgubil boš pač to višino, ampak če ti znese....
Kar se tiče hrupa je tako: slišijo se pretoki v cevi, če so na zgornji meji. Zato ne šparaj na količini cevi, raje daj po tri vstopne ventile v dnevno sobo na primer kot dva. S tem boš imel nižje pretoke in manj hrupa, pa kljub temu dobro prezračeno (v bistvu še bolje, ker bodo vstopi pokrivali večjo površino). Mi imamo direktno nad sedežno tri vstopne ventile in ne čutiš nobenega prepiha tudi ne na polni moči.
Lahko daš tudi malce močnejši rekuperator (npr. 450 kubičnega) pa ga laufaš na 40% in ga sigurno ne boš slišal, če bo število cevi cevi dovolj.
Pa seveda ne pozabit na kvalitetne dušilce.
Rekuperatorji pa niso vsi enako glasni, je kar odvisno od cene. Našega Paula na 50% ne slišim nič, sosedov nevemkateri pa se kar sliši že na hodnik iz strojnice.
Aja, v strojnici smo naredili prag (pripiro), da vrata zvočno tesnijo. Ne samo zaradi rekuperatorja, notri je več virov hrupa, nekateri še glasnejši: pralni in sušilni stroj, notranja enota TČ, rekuperator. Fino je, če vrata dihtajo in niso ravno čipšit bauhaus iz kartonskega polnila ter lahka kot pero.
Jaz imam Nilana v fizično povsem ločenem prostoru in na srečo je tako. Ker tega poslušal nekje ob bivalnem prostoru ravno ne bi. Je pa tako, da me občasno moti tudi šum v ceveh, ker veliko večino ne. Če sploh slišijo karkoli.
Če bi imel še en poskus, bi zahteval projektiranje na dvojne pretoke glede na standard. In enakovreden vpih/izpih v vsakem prostoru, ne pa zanašanje na prepih pod vrati in podobne bedarije.
Standard je res minimum in se lepo vidi na senzorjih notranjega zraka, da to ni ravno dovolj za vzdrževanje stanja. Sploh ko zapreš vrata npr. spalnice, ti vrednosti CO2 tam not kar lepo rastejo, kljub temu, da je ventilator na maksimumu.
Seveda pa ni niti približne primerjave z ugasnjenim prezračevanjem. Kdor dela novo/prenovo bajto brez prezračevanja je rahlo nor ali ima pa okna konstantno odprta.
Razmisli, kam dati rekuperator in glavnino razvoda!
Doma imamo čisto navaden industrijski Lossnay RVX 35postavljen v prej neizrabljeno zaprto nišo nad stopniščem, tako da hrup samega straja ni problem.
Na rekuperatorju je postavljena in zvezana še kanalska klima 5kW, vse skupaj 2 x izolirano proti prenosu zvoka na podlago / okolico.
Razvod sem naredil pri vzdolžnih stenah na podstrešnem delu - v glavnem doktorat in izgleda kot Space shuttlev - ampak dela!
Kar se glasnosti razvoda zraka tiče: slišno le na stopnji 4 - na stopnjah 1 in 2 zvok na dovodih niti ni slišen. Pazi na dobre difuzorje!
Kar so dovodov in odvodov tiče imamo klasiko: dovodi v bivalno / spalnem delu (ta je najvažnejši!) - odvodi v umazanem delu (wc, kopalnicem kuhinje). Prezračevanje pod vratnimi krili funkcionira (labirint z 12 mm zračne reže), a ima svojo ceno: zmanšanje zvočne izolativnosti vrat!
Zaključek:
Prezračevanju se ne bi več odpovedal za nobeno ceno!
- zadnjič je nekdo zvečer pomotoma na WEB aplikaciji nevede ugasnil rekuperator - zjutraj smo se zbudili vsi prepoteni - zrak pa kot v "štali".
Če imaš prostor, je zanesljivo boljša izvedba z dovodi in odvodi po prostorih, ampak tudi prečno prezračevanje deluje.
LP
28.1.2021 ob 20:13 (*Zadnja sprememba objave: 28.1.2021 ob 20:17 uporabnik spirou.)
V prilogi dva grafa CO2 čez cel mesec.
Na enem je hiša z rekuperatorjem (1 dan z ugasnjenim, odstopanje je očitno). Na drugem hiša brez rekuperacije, kjer seveda prezračujejo samo z odpiranjem oken.
Najvišje vrednosti so v obeh primerih ponoči, ko seveda ne boš šel odpirat oken, rekuperacija pa je tudi na 2/4 (kot omenjeno mi gre na živce šumenje, kljub temu, da posebej glasno res ni).
Za prvi primer vseeno lahko rečem, da tudi pri tisti najvišji vrednosti, ni bilo hudo zatohlo. Če se samo spomnim na obupen zrak kakšne učilnice/predavalnice raje ne ugibam za koliko višje so vrednosti tam. Pa malo dvomim, da so v zadnjem letu karkoli naredili na prezračevanju teh prostorov, kljub še bolj očitnim razlogom.
Sem ze veckrat napisal pa bom se enkrat, da je prezracevanje z rekuperatorjem najboljsa stvar, ki smo jo naredili v novi hisi. Hisa v kateri smo ziveli prej je bila letnik 2006/07 in ni imela rekuperatorja. Ko smo se preselili in, ko smo prvic zagnali prezracevanje je bila razlika ocitna. Najbolj ocitna razlika je bila zjutraj v spalnici, ko ni bilo treba takoj odpreti oken.
Rekuperator je znamke Vent vut vb ec 350, z max mocjo 430m3/h. Prezracuje se vse razen garaze in kurilnice, kar je cca 460m3 in vecino casa deluje na 50% svoje moci. Tako kot @Fantocci imamo tudi mi v spalnici dva dovodna ventila in v garderobni sobi, ki je locena z drsnimi vrati dva sesalna ventila. Na skupno 170m2, ki se prezracujejo imamo 14 dovodnih in 14 sesalnih ventilov. Sam rekuperator je postavljen v kletnem delu hise zraven TC in je v bivalni del neslisen. Slisi pa se pretok zraka po ceveh v najvisji stopnji delovanja, ki pa je v uporabi samo v casu kuhanja in po uporabi wc. Edino kaj bi mogoce spremenil je, da bi vzel taksnega, ki vraca vlago, ker zdaj v casu zime moramo uporabljat 2 vlazilnika, vsakega v svoji etazi, da drzimo vlago med 45-50%.
U, fantastično, hvala za odziv. Ok, se pravi raje več ventilov kot manj in malo bolj konkretno prezračevalno napravo, da se ne matra na 90%.
Montirana bo v kleti, tako da se hrup v pritličje verjetno ne bo širil. Verjetno bi imelo smisel razvod res narediti v spuščenem stropu v pritličju, drugje pa pač nadometno v kotih.
Torej, koliko okvirno mislite, da bi prišlo za hišo velikosti cca 150m2, v štirih etažah, 450m3 rekuperator, pa da se naredi konkretno, z malo več dovodi in odvodi? Je 6k čisto premalo?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.