PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Obracunska moc - 20 kw

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

evo pa je prisla prva poloznica za elektiko na novogradnji. V oci sta mi stopili predvsem postavki obracunska moc in prispevek. Njuna vrednost je skoraj za polovico poloznice.  Trenutno je 20kw (varovalke 3x25A). V projektu za NN je predvideno 14kw (3x20A).  V hisi so odjemalci, kot so toplotna crpalka (8kw) in ostali "normalni" gospodinjski aparati (pecica, hladilniki, skrinje, luci, racunalniki, ipds.),ki so ponavadi v enodruzinski his. Torej, zanima me, ali se mi splaca zmanjsati obracunsko moc? Ce, na kaksno? Sem precej zelen v tem, zato bi prosil za pomoc?

Hvala.
Priključno moč lahko vedno zmanjšaš, samo na elektro moraš poslati ponovno vlogo za Soglasje za priključitev za zmanjšanje prikljjučne moči.
Ampak iz tvojega posta mi nekaj stvari ne gre skupaj. Če si imel v projektu 3 x 20 A t.j. priključna moč 14 kW, potem bi tako tudi moral imeti narejeno, razen če nisi naknado zaprosil za povečanje na 3 x 25 A kar pomeni moč 17 kW in ne 20 kW (Moči 20 kW ne odgovarja nobena varovalka). Preveri kaj ti piše v prvem soglasju in preveri dejansko jakost varovalke v omarici.
Prikljucna moc je 17 kw, torej varovalke 3x25A. Obracunska pa je 20W. V cem je stos? Mi napacno obracunavajo?

Priložene datoteke Predogledne slike

Obračunska za 3x25 je 10, ti imaš na računu za 2 meseca, zato 20
Čakaj sedaj pa jaz nekaj ne razumem... Mi imamo gospodinjski odjem, 2T, varovalke 3x20A in plačujemo moč 7 kW.

Od kje vam moč 14 kW?
(30.11.2020 ob 08:45)modrid Napisal: Obračunska za 3x25 je 10, ti imaš na računu za 2 meseca, zato 20

super, hvala za pojasnilo. Sem naslovil vprasanje tudi na Petrol, vendar mi se niso uspeli odgovorit.
Tako, kot je zapisal @modrid. Obračunska moč za 3 x 25 A je 10 kW, ti pa imaš obračun za dva meseca od 1.09. do 31.10, torej 2 x 10 kW.
Če boš zmanjšal na 3 x 20 pa bo obračunska moč 7 kW.

(30.11.2020 ob 08:57)gregorjanc Napisal: Čakaj sedaj pa jaz nekaj ne razumem... Mi imamo gospodinjski odjem, 2T, varovalke 3x20A in plačujemo moč 7 kW.

Od kje vam moč 14 kW?

14 kW je priključna moč (zmnožek napetosti in toka, pomnoženo s korenom iz 3), 7 kW pa je subvencionirana moč, ki ti jo zaračunavajo.
Pri gradbenem štromu je priključna moč x2.
Preveri najprej ali imaš gospodinjski odjem in obračunana 2 meseca po 10kw, ali imaš kak drugačen priključek. Če bi objavil sliko položnice (brez tvojih podatkov seveda) bi ti precej lažje razložili
Sonce naj sveti vsak dan!
(30.11.2020 ob 10:18)Hanzi Napisal: Preveri najprej ali imaš gospodinjski odjem in obračunana 2 meseca po 10kw, ali imaš kak drugačen priključek. Če bi objavil sliko položnice (brez tvojih podatkov seveda) bi ti precej lažje razložili

Sem dodal sliko poloznice nekaj odgovorov nazaj. Na Petrolovo pojasnilo se cakam, vendar mislim, da je bilo res za 2 meseca zaracunano, torej 2x10kw.
Vidim sedaj položnico, prej mogoče nisem.bil prijavljen in je nisem videl. Ali pa se nisi imel.objavljene
Brez veze čakaš pojasnilo.petrola. obračunana imaš dva meseca.po 10kw.in tudi porabo imaš za dva meseca.
Če prišteješ tistih 14 evrov zgoraj k računu, bo položnica za november čez 10 dni pol.manjsa od sedanje (če nisi bistveno dvignil porabe elektrike)
Sonce naj sveti vsak dan!
jaz imam 7 kw. v petih letih mi še ni ven vrglo zaradi preobremenitve, res pa imam le sanitarno TČ. pri 8 kw TČ je to verjetno moč nekje 2,5 do 3 kw. toliko požre samo TČ. fen + 2 kw. indukcija, npr. dve plati - brez težav + 2kw. pa si že na 7 kw - brez žarnic, računalnika, televizije .. saj ti porabniki so mali, niso pa zanemarljivi ob količini. kakšna pečica, grelec vode - vse doda še kakšen kw. ali pralni stroj ko greje vodo. večinoma vse to ne bo hkrati, pa vendarle se ti lahko kdaj zgodi.
pri takšni moči TČ sam ne bi šel na manj kot 10 kw.
Če si prebral prejšnje poste, potem si prebral, da obračunska moč 7 kW pomeni 14 kW priključne moči, ki ti jo omogočajo varovalke 3 x 20A. Ali drugače povedano. Vsako fazo lahko obremeniš do toka 20 A oz. moči 4,6 kW. Je pa zelo pomembno, da imaš vse porabnike približno enako porazdeljene po fazah in tako izkoristiš kompletno moč, ki jo imaš na razpolago.
hvala, nekaj mi ni šlo skupaj (že prej sicer, torej kako je 3x20 "le" 7 kw), sedaj se vse poklopi - da 7 kw dejansko pomeni 14 kw nisem vedel, drži pa da tako zgoraj nekje izhaja.
Tudi mi smo bili v dilemi ali bo 3x20A dovolj in po dveh letih v hisi lahko recem, da je. Res, da doma nismo kaj dosti kuhali, ko sta otroka hodila v solo, zdaj, ko sta doma pa je treba vsak dan pripravit kosilo. Elektrika je pri nas edini vir energije, v uporabi so pralni stroj, susilec, 3x TV, 7.5kW TC, rekuperator, MCN, 2x hisni racunalnik + prenosnik, indukcija, pomivalni stroj, hladilnik, skrinja, rolete, pomivalni stroj, kavni aparat, lojtra v kopalnici, videonadzor in pa razsvetljava. Vecina aparatov je novih razen dveh TV, ki sta od prej, tudi luci so vecinoma ledice. Zraven je se polno enih senzorjev in tipal, ki so sicer MIN porabniki, so pa. Je pa res, da pralni in susilni stroj laufata vecino v nocnem casu. Cez dan se pere samo po hitrem programu, ko je kaj nujno za oprat. Tud pomivalca vklapljamo v nocnem casu. Tudi EV se polni izkljucno cez noc. In do danes nam se enkrat ni izklopilo varovalke zaradi prekomerne obremenitve. Je pa nam elektricar res dobro porazdelil porabnike po fazah, kar ocitno veliko steje, kot je napisal @mirator.
Iskanje po temi