PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Potopna črpalka - fekalije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potreboval bi pomoč, kako pravilno izvesti  montažo in priklop potopne črpalke za fekalije.
Črpalka bo montirana v kleti, vlek do kanalizacijske cevi vertikalno bo cca 4 metre.
Montirati želim naslednjo črpalko; https://www.bolha.com/crpalke-za-vodo/li...as-4797932

V zemljo v kleti bom skopal cca 80 cm in vstavil betonski jašek fi 50 cm. od znotraj ga bom zatesnil. Vstavljena pride zgoraj omenjena pumpa. Čez vse skupaj pride AB plošča in revizijski oljni pokrov ter seveda povezava do kanalizacijske cevi. Montiran bo tudi nepovratni ventil s kroglo. Vprašanje pa je kam montirati nepovratni ventil. Čim bližje kanalizacijski cevi ?
Ali je nujno potrebno dodati pri montaži alarm plovec za polni jašek ?
Kje kupiti ugodno takšen alarmni plovec z omarico in lučko ?

Kakšen fi/ premer cevi s povezavo do kanalizacijske cevi zadostuje.

Priložene datoteke Predogledne slike

Osnovni plovec imaš. Tukaj ne gre za vlek ampak za postisk. Od pumpe naprej rabiš tlačni vod, ki ga izdelaš iz alkaten vodovodnih cevi, ne iz cevi za kanalizacijo. Zgoraj 45 li 90stopinj preliv v jašek in ne rabiš nobenega protivratnega ventila. Dodatni senzor je dobrodošel, da na koncu nimaš polnega jaška in dreka v kleti. Če imaš alarmno napravo lahko daš senzor za poplavo pod zgornji rob jaška in je vse naprej urejeno (sirena, javljanje na GSm...) Sigurno se pa dobi tudi kaj samostojnega. 

Samo delovanje in sigurnost pumpe za tak denar je pa vprašljiva. Za sivo vodo je verjetno dobra, za kakšen resen WC pa zna biti že problem. Resne kompaktne pumpe priznanih proizvajalcev so bistveno dražeje. Običajno imajo tiste tudi odduh. Ker, ko ti bo puma pognala vodo po cevi navzgor se rabi ta prostor kjer je bila prej voda napolnit z zrakom (in obratno, ko voda priteka v jašek). Če tega ne bo ti bo redno praznilo najbližji sifon in bo tam ven smrdelo.
Jz crpam vodo iz drenaze in sem mel podoben problem z javljanjem ce bi slo kaj narobe. In tudi gre vcasih. Npr crknila pumpa pa nisem vedel da je. Resitev:
Kupis navaden plovec in ga zvezes na kontaktor da ga vklaplja. Iz kontaktorja naprej pol prikljucis pumpo direkt mimo plovca. Na kontaktor vezes signalno lucko. Sam sem si zrihtal se eno vezje da mi poslje sms ce npr v 10 minutah crpalka ne utegne izpraznit.
Da ne odpiram nove teme si bom kar to sposodil. Prav tako imam namen v kleti si urediti kopalnico kjer bom rabil črpalko za fekalije. 
Kopalnica bo v občasni uporabi, kjer bo tuš, wc, lijak in pisuar, brez pralnega in sušilnega stroja. Priklop na kanalizacijo bo v prostoru na višini cca 1,5-2m (tam trenutno vidim cev na katero se bo lahko vse skupaj priklopilo)
Plan sem imel prav tako skopati luknjo in notri posatviti jašek v kateri bo potopna črpalka.
Malo sem pa raziskoval in se pogovarjal z ChatGPT kateri mi je svetoval črpalko Grundfos Sololift2 WC-3: https://www.ehisa.si/hisna-crpalka-solol...wPSYaabUIY

na Amazonu je cena Grundfosa 400€...gledal sem tudi Sanicubic 1VX ampak mislim, da je z amoje potrebe overkill...tudi cena je 1600€
katera se montira direktno za wc školjko in naj bi bila za domačo uporabo čisto primerna.
kaj vi priporočate, bi bila ta grundfos res dovolj ali je to bolj igrača in je potrebna potopna črpalka v luknji?
Bingo,
ja bo kar v redu.
Malce prelistaj , smo veliko časa nazaj kar pisali; nekje sem tudi slike nalimal izvedbe.
Lep pozdrav
Iskanje po temi