PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Napajalnik Polnilec 24V, 0.63A

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo, kupil sem neki grelec, da zunaj voda v manjši posodi ne zmrzne. Deluje na polnilec, izhod 24V, 0,63A. Ker je bil kabel prekratek, sem ga prekinil in dal vmes 10 m dvožilnega kabla, zalotal, izoliral in stvar je delovala kak mesec. In crknila.
Vzel sem grelec narazen in notri sta samo dve žici spiralno napeljani. Praktično težko pokvarljivo. Potem sem spet prekinil žico in  (kot totalen neelektronik) meril napetost na polnilcu in tam ugotovil, da ta ves čas niha med 3 in 10V. Prredvidevam, da se je pokvaril. Verjetno ga ne morem reklamirat, ker sem podaljševal kabel... Sicer pa imam doma okoli 20 starih polnilcev, vendar pa noben ni 24V. Še najbolj sem se približal z 12V, 0,8A (imam pa tudi več amperske, ne pa več voltov). Provizorično sem povezal in je začel  malo greti.
Zanima me, ali lahko dam ta polnilec. Ali morda kakega drugega? Kaj sploh moram paziti? Več voltov itak nimam, morda pa bi lahko dal več amperov?

Bojan
Če imaš slučajno dva 12V ju veži zaporedno, da dobiš 24V. Če je več amperov, ni problema.
Kaj je težko vtipkati v brskalnik:
napajalnik 24V 1A

24 V mora biti obvezno, amperi pa najmanj toliko kot je bil originalen

1A je pač prva standardna vrednost več kot je bil originalen

Prvi ki mi ga izvrže brskalnik je ta:
https://www.sylux.si/LED-napajalnik-CV-2...ACK-MW-POW

Seveda pa lahko povprašaš v prvi lokalni trgovini, ki prodaja tudi napajalnike
Ustrezno bo vse, kar daje 24V in več kot 0,63A.
Glede na to pa da je navaden grelec, bo delalo tudi na 12V ali manj, samo ustrezno bolj švoh. S tem da je 12V zadosten tudi 0,3A, ker več ne bo teklo skozi grelec.

Skratka pejt na e-bay  ali amazon in išči 24V in 0,63A+, to stane pri Kitajcih drobiž.

Evo, 5€ s poštnino:
https://www.ebay.de/itm/24V-1A-3A-5A-DC-...9-2bkZdCyg
(10.1.2020 ob 18:23)Energetik81 Napisal: Glede na to pa da je navaden grelec, bo delalo tudi na 12V ali manj, samo ustrezno bolj švoh. S tem da je 12V zadosten tudi 0,3A, ker več ne bo teklo skozi grelec.

Problem je v tem, da bo tudi grelo praktično nič!

No, ja, res je iz kitajske to ceneje, ampak tudi pri nas ni neka katastrofična cena.

Sklepam da to potrebuje za odmrzovanje takoj in ne čez mesec dni ali več
Je res, na 12V bi grel 4x manj kot na 24V.

Sicer pa glede dobave - jaz naročam na ebay.de in vedno označim mesto izdelka EU ali pa Nemčija. Do zdaj je vedno prišlo v max 4 dneh.
(10.1.2020 ob 23:21)Energetik81 Napisal: Je res, na 12V bi grel 4x manj kot na 24V.
Samo v primeru, da "polnilec" daje od sebe sinus izmenično, če je torej samo transformator.
Ako pa je usmernik, po možnosti switcher (navadni-klasični so že predragi...), bo pa moč samo pol manjša.
Najbrž si pozabil, da pri izmenični napetosti računamo z efektivnimi vrednostmi....

Zato je moč izmenične ali enosmerne vedno P= U*I
Eh... Ja, hvala za popravek. 
Me je nekaj drugega zmedlo, pa... 
Četrtina je v vsakem primeru, ja.
Hvala za vse odgovore. Ja, res ni težko vpisat v ebay ali aliexpres 24V 1A. A ker se na te stvari nič ne spoznam sem pač vprašal vas. Razen tega meni piše 24V 0,63A. Kaj pa jaz vem ali sme biti več amperov...

Kakorkoli, iz vaših odgovorov sem razbral, da lahko dam enega od starih polnilcev in da s tem ne bom ničesar skuril. Gre samo za to, da voda v skodeli zunaj ne zmrzne. Morda bo12 V dovolj.

Pa še ena prošnja. Mi lahko kdo razloži kaj sploh imam jaz? Usmernik ali transformator? In kako lahko s pomočjo priprave (slika 1), sploh preverim ali je usmernik/transformator (slika2) res pokvarjen? Da ni mogoče samo kje prekinjena žica... Na zunaj se sicer nič ne vidi.

Bojan

Priložene datoteke Predogledne slike

Saj zadaj čisto vse piše. Output DC24V pomeni da je izhod enosmerna napetost. Pa še narisano je, da je center plus.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
(11.1.2020 ob 21:41)klebsiela Napisal: Hvala za vse odgovore. Ja, res ni težko vpisat v ebay ali aliexpres 24V 1A. A ker se na te stvari nič ne spoznam sem pač vprašal vas. Razen tega meni piše 24V 0,63A. Kaj pa jaz vem ali sme biti več amperov...

Kakorkoli, iz vaših odgovorov sem razbral, da lahko dam enega od starih polnilcev in da s tem ne bom ničesar skuril. Gre samo za to, da voda v skodeli zunaj ne zmrzne. Morda bo12 V dovolj.

Pa še ena prošnja. Mi lahko kdo razloži kaj sploh imam jaz? Usmernik ali transformator? In kako lahko s pomočjo priprave (slika 1), sploh preverim ali je usmernik/transformator (slika2) res pokvarjen? Da ni mogoče samo kje prekinjena žica... Na zunaj se sicer nič ne vidi.

Bojan

Amperi na napisni tablici pomenijo, koliko jih lahko še spravi iz sebe. Če bi jih breme hotelo več, bi se ali sesedel ali pa bi delovala kakšna termična zaščita.
Lahko pa komot uporabiš npr. adapter 24V 100A za tvoj grelec. Ampak bo drag ko žafran.

Kaj imaš ti se vidi iz napisa. Vsekakor je tudi usmernik saj ven pride enosmerna napetost, ali je noter klasični transformator ali pa nižanje napetosti opravi switcher pa na daleč ne moremo vedeti in tudi nima veze.
V vsakem primeru obrni tvoj multimeter na 200V enosmerne in pomeri kaj pride iz adapterja. Če pokaže okoli 24V, potem verjetno zadeva še deluje in moraš samo popraviti kabel.
Ne vem zakaj bi en grelec iz uporovne žice potreboval enosmerno napajanje....

Mislim, da je bil dan ta enosmerni napajalnik zgolj zato ker je bil poceni in pri roki......
To povsem drži.
Vprašanje je tudi, ali je OP nabavil grelec in napajalnik v komletu ali posamezno. Dobro bi bilo namreč vedeti, kakšno moč pa sploh ima grelec. Iz moči in napetosti, bi se dalo točno določiti, kakšen transformator potrebuje ali pa (če že ima stare), kakšen napjalanik.
Hvala za odgovor. Ja, brez težav lahko kupim novega ampak sem bolj tak tip, da si rad kaj popravim in uporabim že rabljeno, teh polnilcev pa se je res nabralo doma že kakih 10.
Torej bom zdaj povezal na 12 V, 1A pa bomo videli če bo dovolj.
Sicer pa prilagam posnetek meritve. Očitno je nekaj narobe njim, ne. Ker nimam pojma kaj naj bi kazal, če ne dela. Mogoče ničlo? Če dela, pa menda stabilnih 24V, ne. Ali bi lahko bil kje slab kontakt pa bi tako nihala napetost?

Bojan
1 2
Iskanje po temi