Objave: 206
Teme: 65
Ocena:
0
Glede na to da se uporablja mit da ce bos vgradil 30mA fid stikalo ti bo metalo ven, me zato zanima zakaj naj bi metalo ven?
Fid stikalo izklaplja glede na diferenčni tok ali tok ki uide, zanima me ali potem pri inštalaciji to vpliva glede na ozemljitev ki jo imaš speljano okoli hiše dobra ali ne dobra.
Ali je to odvisno od naprav kolk so kaj dobro izolirane?
Od česa točno je to odvisno?
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
To je mit, ki ga razširjajo šalabajzerji. Če je inštalacija narejena kvalitetno, FID ne bo izklapljal sam od sebe.
Objave: 233
Teme: 5
Ocena:
0
Ne me za jezik držat, ampak ali niso problematični nekateri pralni/sušilni stroji, kjer moraš zaradi njihove elektronike dati pravi tip FID-a, namesto tipa A tip A, tip B ali tip B+?
Ne gre se okvarne tokove, ampak možnost pulzirajočih diferenčnih tokov.
Objave: 257
Teme: 10
Ocena:
1
Kot je povedal Mirator, če je inštalacija narejena profesionalno in normalno delujoči aparati, ti nima kaj ven metati 30mA RCD stikala v stanovanju ali hišah. Vedi pa da električni tok večji od 50mA lahko povzroči smrt človeka, zato tebe varuje le 30mA RCD stikalo, 300mA ki ga nekateri tako radi vgrajujejo v novogradnje ali stanovanje pa služi požarni zaščite stavne, hiše.
Problem so le naketere kmetije ali hiše z delavnicami , kjer imajo kakšne jugoslovanske delovne stroje, tam pa zna biti težava z metanjem 30mA RCD stikal zaradi teh naprav, ki so bila zgrajena še v drugih časih, ko ni bilo RCD stikal, v normalni hišah in stanovanjih pa teh problemov ni.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Tudi jaz zagovarjam 300 mA za glavni FID in dodatno v kopalnicah ipd 30 mA. V novogradnjah, je takšen način zato, ker tam zaščito določijo projektanti, ki upoštevajo vse relevantne podatke: impedanco okvarne zanke, velikost okvarnega toka ter čase izklopov. To je tudi povsem skladno z veljavnimi predpisi in standardi in zagotavlja učinkovito zaščito. Seveda pa ni prepovedano vgrajevati FID stikal za 30 mA ali manj . Samo potem imaš lahko, kljub kvalitetno izdelani elektroinštalaciji, hitro težave z raznimi RSO filtri, kot jih je opisal @Homer.
Kar se tiče požarne varnosti pa to velja za požarno ogrožene prostore pa tudi tam je dovoljena vgradnja FID stikal z diferenčnimi tokovi pod 300 mA. Ne smejo pa biti za 500 mA, ker bi v požarno ali eksplozijsko ogroženem prostoru ob eventualnem izklopu, zaradi okvarnega toka, sproščena energija lahko povzročila požar oz. eksplozijo.
Objave: 281
Teme: 2
Ocena:
0
Moj je 30mA pa ga zabriše ven samo kadar kaj ne štima z napeljavo.
Objave: 227
Teme: 7
Ocena:
2
30mA bi moral bit OK. Če ga meče ven, je nekaj pač narobe.
300mA na vhodu ne ščiti uporabnika -> potem pa daš 30mA KZS ali FID za kopalnico...vtičnica v kuhinji pa ščitena le s tistim 300mA FIDom...mhm, men se sliši nevarno, saj je tam lahko toliko vode kot v kopalnici..
Objave: 1619
Ocena:
44
Tudi sam imam 30mA, brez problemov.
Objave: 540
Teme: 0
Ocena:
0
5.1.2020 ob 18:06
(*Zadnja sprememba objave: 5.1.2020 ob 18:22 uporabnik nick101.)
Kaj se je uporabljalo pred fid-om ?
Sfrj bajta iz 1970 (od takrat je tudi elektrika), je ena taka črna omarica z zelenim, rdečim in belim gumbom (na njej piše zns 25, SME LOž Un 380/220 In 25A P20).
In koliko je tam jakost toka, ko vrže ven ?
Objave: 257
Teme: 10
Ocena:
1
5.1.2020 ob 18:23
(*Zadnja sprememba objave: 5.1.2020 ob 18:23 uporabnik matejm.)
Zaščitno napetostno stikalo je metal ven, ko se je pojavila določena napetost cca 60V. Problem pri teh napravah je, da tipa zašitni vodnik, torej je preko teh naprav šla tudi zemlja, zaradi česar so jih prepovedali uporabljati.
Objave: 227
Ocena:
2
Mogoče res. Jaz sem mojega prosil, da zamenja 300mA z 30mA in ni kompliciral..