Objave: 65
Teme: 25
Ocena:
1
Kako ozemljiti vodo v novogradnji, glede na dejstvo da je dovodna cev (Alkaten) in napeljave v hiši iz umetnih materialov ?
Včasih so se kovinske cevi ozemljile s kablom podobno kot elektrika.
Bo dovolj če ozemljim samo eno npr. kopalniško armaturo ali naj izvedem ozemljitev celostno kako drugače ?
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Ozemljiš vse armature (kopalniške, kuhinjske, ....)
Vse spelješ v DIP dozo, ki jo povežeš z glavno omarico
Sicer pa 4 strani koristnega branja:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=62025">viewtopic.php?f=6&t=62025</a><!-- l -->
Objave: 448
Teme: 40
Ocena:
2
Jaz jih nisem ... sama plastika ... nevem zakaj bi to vezal na zemljo, če je samo pipa kovinska. Po tem takem je treba še ročaje na omarah ozemljit, pa noge od sedežne, žlico ... malo pretiravamo se mi zdi.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Če bi ozemljil v steni tisti medeninasti fiting, na katerega se kasneje privije armatura (pipa) bi storil vse kar se storiti da. Pa sploh ni težko. Na eno od tistih treh lukenj na medenini ali pa tudi na nosilni profil z obemi fitingi priviješ ozemljitveni vodnik opremljen z kabelskim čevljem in si zmagal. V primeru ,da pa tega ne narediš (pišem scenarij) in da nekje prebije faza na sredinski alu profil vodovodne cevi (aluplast) in da npr. v neki točki voda pride do stika z tem aluminijem boš v slučaju ozemljitve armature varen. Če pa tega ne storiš (spet scenarij) se lahko zgodi, da te bo v primeru, da je mesto preboja elektrike na vodo v aluplast cevi nekje blizu pipe, pošteno zrukalo, ko se boš hkrati dotaknil še kakega pravilno ozemljenega porabnika (stroja) v kopalnici, ali pa te morda celo skuri, ko boš stopil v kad vode z pravilno ozemljenim odtokom. Ob uporabi KZSov ta možnost sicer odpade, ne odpade pa v primerih zaščit z TN-C, TN-S, TN-C-S. Za tvoje tolmačenje nepotrebnosti ozemljitev armatur pa si v takem slučaju tega nebi ravno upal trditi. Z ročaji na omarah, nogami na sedežni, žlicami pa trosiš neumnosti oziroma dokazuješ svoje neznanje, se pa ne zavedaš, da tvojo pisarijo bere še kdo drug in ga z tem tudi zavajaš. Ne glede na to, kako se tebi dozdeva, da je prav ali pa pretirano. Elektrika je ena čudna, katerikrat tudi zelo nepredvidljiva reč.
Mimogrede:
v bolnišnicah (pa še kje) se "ozemljuje" na tleh položeno vinaz oblogo, pa je plastična. Sicer zaradi statične elektrike, pa po tvojem tolmačenju skrajno trapasto, saj je plastika izolator, kajne?
Objave: 466
Teme: 35
Ocena:
0
Tu nisi omenil ali je pravilo, da se ozemlji vsaka podometna konzola npr. v eni kopalnici? Zanima me kako v praksi to počnete oz. če so že kakšna pravila za ozemljitev inštalacij, ki so izvedene iz aluplast cevi.
Prav tako me zanima praksa ozemljitve omaric talnega ogrevanja. Se nekam na omarico ponavadi priključi ozemljitev ali je to bolj redko?
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Meni so tudi tako zapovedali, kot arbajter veli.
In sem vlekel tiste ozemljtvene žice. Ali je koristno ali ne, je pa druga stvar. Recimo da je. Sicer sem pa že prebolel tistih 8 evrov stroška.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
0
Tu sploh ni debata strošek, samo da pravi čas naredimo kar je treba, da ne bo prepozno.
Sem pa eno stvar opazil danes. Med Rehau podometno konzolo in medeninastim priključkom je gumijasti element (malo ugibam, verjetno pa za blažitev vodnega udara). Tudi vijak priključka ima gumo spodaj, tako, da priključitev ozemljitve na konzolo ni nujno funkcionalna. Bi bilo treba kar pod gumo, ki je med vijakom ušesa medeninastega priključka.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Grega09
Neka pravila in predpisi za ozemljevanje kovinskih in drugih potencialov seveda so. Nekaj jih je napisanih v tehnični smernici, kar se aluplasta tiče ni napisanega nič konkretnega, kar bi se direktno navezovalo na to vrsto vodovodne instalacije. Jasno, da aluplast cev samo ne moreš ozemljiti, saj je tisti aluminij med dvema plastema plastik fantastika. Lahko pa ozemljiš vsaj armaturo v kuhinji, kopalnici, WC-ju. Na kak način to najbolje izvesti ti narekuje vrsta fitinga, način pritrditve tega v steni, tudi možnost z uporabo cevne objemke, kot je omenil energetik obstaja. Saj nenazadnje proizvajalci elektro opreme prodajajo tudi te, v formatih 3/8, 1/2, 3/4, 1" in tudi več. Ter seveda tudi nekaj prakse. Obvezno pa se ozemlji absolutno vse kovinske mase, na katerih se nahaja kakršna koli elektro oprema (dvojni kvadratek je izvzet), sem pa lahko pade tudi razdelilna omarica talnega ogrevanja, saj se kar v nekaj njih lahko nahajajo aktuatorji (pogoni) na ventilih, ti pa lahko delujejo tudi na 230V napajanja. V kar nekaj takih omaricah sem že srečeval tudi dovode izvedene z kabli 3x1,5mm2 (pač lahko daš v omarico tudi neko krmilno elektroniko). Dostikrat pa so štromarji kabel dali kar tako, za rezervo, če bo v omarici slučajno "kaj". Če pa bo (je) omarica prazna (elektrike) pa potrebe po ozemljitvi ni. Sam jih ozemljim vedno. Tisti drat je še najmanjši strošek.
Ocena:
0
arbajter, hvala za odgovor. Bomo naredili tako, da bo prav...
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Bravo @grega09, pametno si se odločil.
Mogoče te bo pri investiciji par 100.000 evrov, ta izenačitev potencialov dodatno stala mogoče 100 evrov, boš pa lahko mirno spal. Na žalost je pri teh stvareh tako, da se nekaj zgodi, se morajo poklopiti določena naključja, zato ljudje razmišljajo v smislu, saj se še nič ni zgodilo.
Jaz v mojih načrtih el. inštalacij vedno predvidim v kopalnici dozo dodatnega izenačevanja potencialov in cevi do posameznih kopalniških elementov. Če je plastika pač ni potrebe karkoli povezovati, ampak lahko se zgodi zamenjava s plastiko in kovino, potem pa če ni nič pripravljeno, sledi prekopavanje ploščic in kletvice, ker takšnih ne delajo več.
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
Zdaj pa naj nekdo razloži kako bi prišla faza na alumplast cev ki je spojena z pvc fitingi. Tu se gre že za Hitchcockov scenarij. Tudi alumplasti med seboj niso kratkostično povezani.
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
To tudi mene zanima. Mislim, da v nasi bajti v kopalnici nikjer ni ozemljitve. Vsaj ne, da bi vedel za njo. Vem pa, da je vse narejeno z alumplast cevmi.
Objave: 636
Teme: 0
Ocena:
0
Če pride kje kdaj do česa ali ne, res je kot pravite ko imate pomisleke o Alumplast in ozemljitvi in kot sem že omenil so mi svetovali, da pač ni potrebe po ozemljitvi vendar tisto žico ko se dela inštalacije pa res ni težko potegniti kamor hočeš, takrat ko se to še da, lahko da jo rabiš lahko da ne, jaz sem vseeno potegnil povsod tudi omarica za talno in vse kar sem pač lahko. To ni nek strošek, da je nebi dal, kot je že mirator omenil.