PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Glavna varovalka "popušča"?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zivijo.
Imam problem ocitno z glavno varovalko. Ponoci nam je izklopilo glavno fit stikalo v hisi. Ko sem sel preverjat vsako varovalko posebej, mi je glavno fit stikalo vrglo ven, ko sem vklopil bojler. Najprej sem mislil, da je crknil bojler (je res ze precej star...), potem pa mi je tekom dneva glavno fit stikalo se nekajkrat vrglo ven (varovalko za bojler sem izklopil, ce jo poskusim vklopiti, mi takoj vrze glavni fit ven). Sedaj imamo vklopljene samo nujno potrebne varovalke, recimo ze manjsi bojler za kuhinjski lijak mi vrze glavni fit ven.
Popusca glavna varovalka ali je kaj drugega krivo?
Grelec na bojlerju je fuč.
To je mozno, ampak tudi ce izklopim varovalko od bohlerja, mi se vedno mece glavni fit ven.
Imaš stik med nulo in zemljo, če je pa to na bojlerju ali kje drugje je pa treba ugotovit
Za bojler sem sedaj ze pogruntal, da nikakor ne more biti prizgan, ker mi takoj vrze glavni fit ven. Ce je ta stik pri bojlerju in imam izklopljeno varovalko za bojler, to potem vpliva se na druge varovalke?
FID ni varovalka.
Če ti FID meče ven, je nekaj v hiši v stiku z zaščitnim vodnikom.
To je najbrž "nula" saj v delnem stiku z ohišjem. Zato pač FID meče ven.
Kot je že napisano, FID ni varovalka in reagira samo če je razlika med tokom, ki skozi FID po fazi prihaja in tokom, ki skozi njega, po nuli odhaja, večja od nazivnega diferenčnega toka FID stikala (30 mA, 100 mA, 300 mA ...).
Tudi, če imaš varovalko od bojlerja izključeno, pa je v bojlerju stik nule in PE vodnika (oz. se nula dotika kovinskega ohišja), bo FID oklopil, ker se bo del toka, ki gre sicer preko druge varovalke, vračal delno preko nule in delno zaradi kontakta nule z ohišjem tudi mimo FID stikala po zemlji in FID bo odklopil.
Popolnoma odklopi bojler pa boš takoj videl.
Napak je lahko več, tudi na grelcu, kot je že bilo omenjeno. Lahko je narobe kaj tudi pri priključku, poškodovana izolacija vodnikov na dovodu ali instalaciji bojlerja samega. Se pa tudi sam nagibam k temu, da je v plašču grelca samega nekje luknja in voda pride v stik z elektriko. Na tem mestu ti elektrika uhaja v vodo. In ker je FID diferencialno stikalo, ki "meri" pritekajoče in odtekajoče tokove skozenj, bo zaradi tega pač normalno izklopil, saj je temu tudi namenjen. To je sicer že posel za kakega električarja, pa vseeno: če imaš doma na razpolago kak univerzalni merilnik (ohm meter) lahko vsaj preveriš v kakem stanju je grelec vode. Odklopiš varovalko dotičnega tokokroga, spodaj odpreš pokrov na bojlerju, odklopiš dovod elektrike in z ohm metrom pomeriš ohmske vrednosti obeh koncev grelca bojlerja proti ozemljitvi. Namerjeni vrednosti morata biti neskončni. Če pa ti instrument pokaže kakršno koli manjšo vrednost od prej omenjene pa to pomeni le eno, to pa je, da je grelna žica v grelcu v stiku z kovinskim plaščem grelnika. Ter seveda, da je ta grelnik treba čimprej zamenjati. Se pravi sprazniti bojler, odviti prirobnico ter izvleči grelec ven in ga zamenjati z novim. Sedaj pa: če si tega sposoben sam, to pač naredi, v nasprotnem pa stvar kliče po bolj zverzirani ročici kakega mojstra.
Kaj pa če je, preprosto, FID v okvari?
A je to tako nemogoče? Glede na napisano.

Sicer, če misli, da je bojler problem, naj spuli cel kabel iz bojlerja. Pa bo izvedel, če je temu res tako.
Ni treba grelca ven jemati.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Da bi bil FID v okvari je sicer možno, ampak bo prej sneg v Sahari zapadel.
Grelec se ven jemlje takrat, ko zagotovo veš, da mu ni pomoči. Zato so sicer izumili merilne inštrumente, pa tudi človeška iznajdljivost je z evolucijo prišla. Baje.
Iskanje po temi