PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vezava indukcijske plošče

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Sicer sem našel par tem o tej težavi, vendar v nobeni nisem zasledil priklopa ki bi izgledal enako kot moj, lepo prosim za vašo pomoč.

Situacija je sledeča: (No vsaj predvidevam po tem kar sem našel na forumu)

Kolikor vidim imam v vtičnici:
fazo L1 - RJAVA
Ozemljitev - ZELENA
Nula - MODRA

Kabel od plošče pa ima 4 žice -
faza L1 - RJAVA
faza L2 - ČRNA (predvidevam da je to faza, v navodilih ki sem jih dobil zraven plošče ni nobene sheme)
Ozemljitev - ZELENA
Nula - MODRA

Kako naj vse to zvežem?

Predvidevam da:

Rjava na Rjavo
Modra na Modro
Zelena na Zeleno

Kaj pa naj potem naredim s črno???

Pa še 1 vprašanje, blizu plošče imam tudi pečico in mikrovalovko, ker sem imel tam v steni samo 1 vtičnico, moram pač obe dve priklopiti na njo, je 16A in v vsakem primeru praktično nikoli ne bojo obe naprave delovale nenkrat.
Zanima me samo če je OK da na to vtičnico dam podaljšek z razdelilcem in nato na ta podaljšek priklopim obe naprave in če moram biti na kaj ekstra pozoren pri podaljšku......

Hvala, Tomaž

Priložene datoteke
.jpg   4.jpg (Velikost: 65,55 KB / Prenosi: 1137)
.jpg   1.jpg (Velikost: 62,76 KB / Prenosi: 1140)
.jpg   2.jpg (Velikost: 57,01 KB / Prenosi: 1137)
Črno kot tudi rjavo moraš priklopiti na fazo. Še najbolje bo, če bosta to ločeni fazi, vsaka s svojo varovalko, ker je dvofazni priklop kot kaže predvidel že proizvajalec. Lahko pa jih daš obe na eno fazo. Vendar bi za to moral vedeti še kakšno priključno moč ima ta pečica (ali gre za štedilnik? Ker v naslovu pišeš o vezavi indukcijske plošče, naprej pa pišeš o pečici. Kaj je sedaj prav?) in kolikšna je ta po posamezni fazi. Pri indukcijah je katerikrat pod ploščo samo potrebno premostiti še dva ničelna kontakta, vendar se to od proizvajalca do proizvajalca lahko razlikuje. Tako da kaka slika priključne doze izpod indukcije bi povedala več. Je pa hecno, ker proizvajalci dokaj nedvoumno definirajo, kako naj bo priklop njihovega produkta tudi izveden. V vseh variantah.

Z podaljški se priklope strojev praviloma ne rešuje, za to se izdela ustrezno število priključkov, vtičnic, pa vseeno - paziti je potrebno na preseke vodnikov v podaljšku (kablu) in morda še na kvaliteto vtičnic na njem.
Zdravo Arbajter,

Hvala za odgovor Wink.
Govora je o indukcijski plošči, sem že popravil napako v mojem originalnem postu, hvala za opozorilo.

Kar se tiče priključne moči sem v navodilih našel tole:

Nazivna moč spredaj levo:2300/3700W/210mm
Nazivna moč zadaj levo: 1800/2800W/180mm
Nazivna moč zadaj desno: 1800/2800W/180mm
Nazivna moč spredaj desno: 1400/2500W/145mm

Skupna priključna moč: 7400 W

Tu bi rad poudaril da nismo kakšni UBER kuharji in ne predvidevam da bomo kdaj uporabljali vse 4 kuhalne plošče naenkrat....

Spodaj v priponki je tudi slika doze pod ploščo, sploh nisem vedel da obstaja :lol:
Zraven je tudi shema kako naj bi bilo vse zvezano..... :oops:

Torej če to shemo razumem prav naj bi šlo takole:

Rjava na Rjavo
Zelena na Zeleno
Modra na Modro

Črna pa ostane nepovezana, s tem da je treba nekaj premakniti na dozi pod ploščo?? (Nimam pojma kaj naj bi tu premaknil.....)

Ja, kar se pa tiče problema z nezadostnim številom vtičnic pa sem kriv sam, ko sem pred leti začel preurejati staro hišo sem pač električarju ki mi je delal napeljavo rekel da bo na tistem mestu samo pečica, sedaj ko pa smo kupovali kuhinjo pa smo dodali še mikrovalovko, in tako nam je zmanjkala ena vtičnica .

Priložene datoteke
.jpg   5.jpg (Velikost: 163,63 KB / Prenosi: 1097)
.jpg   6.jpg (Velikost: 152,99 KB / Prenosi: 1097)
Ko sem malo bolje pogledal v luknjo fiksnega priključka, sem opazil, da je inštalacija narejena v ceveh. Po FID-u sodeč imate 3 fazni sistem. Z malo truda se da iz omarice do priključka potegniti še dve fazi in potem po fazah porazdeliti porabnike. Splača se!
@dragoF

Hvala za komentar, o elektriki res ne vem veliko, v hiši je 3 fazni štrom, ampak je v celi hiši samo en 3 fazni priklop(prav zaprav zunaj hiše v drvarnici), ki se uporablja za žago in varilni aparat, pa še to gre iz glavne omarice, ki je na zunanji steni hiše. Omarica z varovalkami ki pa sem jo jaz slikal pa je v zgornjem nadstropju hiše kjer imam stanovanje. In v zgornjem delu imam tudi napeljavo po ceveh.

Ne vem zakaj mi potem takem že električar ob napeljavi ni potegnil te dodatne 2 faze v kuhinjo :?:, škoda . Jaz pa tudi nisem imel pojma da bi mu rekel oz. preveril.......

Sam bom težko priklopil in spravil kabel od omarice do kuhinje :lol: , za kakšnega majstra pa sem trenutno precej na tesnem z denarjem, tako da bojo dodatne faze malo počakale........

Sem pa ugotovil da ima doza pod kuhalno ploščo pokrovček ki sem ga odprl, zraven pa sem našel tudi bakreni mostiček, z mostičkom sem povezal fazo L1 in L2 na plošči, vendar kabla še nisem priključil na električno omrežje, priključil pa bi ga rad takole:

Rjava na Rjavo
Zelena na Zeleno
Modra na Modro

Črno žico pri tej ureditvi očitno ne bom rabil in sem jo kar lepo za vsak slučaj na obeh koncih ovil z izolirnim trakom.

Vendar pred priklopom v vtičnico za vsak slučaj raje počakam na potrditev kakšnega mojstra ali dveh hahahah.

lp

Priložene datoteke
.jpg   7.jpg (Velikost: 104,85 KB / Prenosi: 1065)
.jpg   8.jpg (Velikost: 52,6 KB / Prenosi: 1066)
.jpg   10.jpg (Velikost: 204,54 KB / Prenosi: 1065)
Daj reci usposobljenemu električarju, naj ti tole pravilno poveže in če je treba, potegne še kako ločeno fazo iz omare. Takole iz slik svetovati nekaj....si ziher, da bo OK?
Nima smisla, verjemi. Boš bolj mirno spal.
N3bULA
Razmišljaš prav. Nerodno je le to, ker imaš za celo indukcijo pripravljen enofazni priključek namesto vsaj dvofaznega, kakršnega vsaj tvoja indukcija zahteva. Naslednje kar pa moraš nujno storiti je da zamenjaš tisti meter kabla, iz slike sodeč imaš priložen kabel 4x1,5mm2, ki ga proizvajalci po defoltu dajejo zraven in je na meji obremenjenosti že pri dvofaznem priklopu. Pri enofaznem pa je res premalo. Torej nabavi tisti meter ali meter in pol, kolikor potrebuješ, kabla 3x2,5mm2. Ker verjetno nimaš še orodja za stiskanje votlic na mehke vodnike bi ti svetoval morda raje uporabo instalacijskega trdožilnega kabla NYM-J 3x2,5mm2. Tako ti potem tista nevšečnost z priklopi mehkožilnih vodnikov odpade. Briko si pravilno vstavil (med L1 in L2). To je pa tudi vse. Razem morda nasveta, da čimprej "prisluhneš" nasvetu dragaF in v tem primeru uporabi kabla 4x2,5mm2.
Ne poznam fizične razporeditve doz in vtičnic. Vseeno ne bi bilo slabo preveriti, ali ni morda v vtičnici za mikrovalovko druga faza kot pa tista iz doze ta kuhalno ploščo. Morda pa le ne bi bilo tako težko v dozo pripeljati še drugo fazo iz te vtičnice za mikrovalovko.

@arbajter, je to sploh po psju?

Ni vse črno kar je belo.
Citat:Vseeno ne bi bilo slabo preveriti, ali ni morda v vtičnici za mikrovalovko druga faza kot pa tista iz doze ta kuhalno ploščo. Morda pa le ne bi bilo tako težko v dozo pripeljati še drugo fazo iz te vtičnice za mikrovalovko.
Skregano s predpisi, izredno nevarno in nikar tega ne počnite.

Če sem se že oglasil še tole, kar sem že večkrat zapisal:
- enofazni priklop - enopolna varovalka
- dvofazni priklop - dvopolna varovalka (ne dve enopolni. Razlika je, da pri dvopolni varovalki izklopita pri kratkem stiku v eni fazi obe varovalki hkrati)
- trifazni priklop - tripolna varovalka
Se mi je zdelo, zato pa vprašaj na koncu. Hvala za odgovor.

Ni vse črno kar je belo.
Tudi pri tripolni varovalki je enako. Šlus na eni, izklop tudi preostalih dveh.
Pa dobro, pri enofaznih porabnikih še ni take krize, problem je ko imaš na treh enojnih varovalkah priključen kak motor in pride do izpada le ene varovalke, posledično je motor "kaput" v parih minutah. Sicer malo iz teme pa vendar komu "neprecenljiv" podatek.
@arbajter

No danes sem nabavil tale 3*2.5 mm2 kabel s trdo žico in ko sem debelino žic primerjal s tistim kablom ki je bil originalno priložen indukcijski plošči in pa tudi z debelino žic v dozi za ploščo, so bile vse debeline enake, torej je bil zgleda priložen OK(2.5 mm2) kabel, verjetno je malo nerodno videti iz slik.

V vsakem primeru bom rabil ta novi kabel za nekaj drugega Wink.
No potem sem vse skupaj zvezal in VOLA, dela, jutri lahko jem doma hahahaha.
No uporabljal bom samo 1, ali max. 2 plate naenkrat, potem pa bom dobil enega štromarja da mi potegne še eno fazo.

Ko sem prvič testiral ploščo sem bil zelo presenečen nad hitrostjo vrenja, presenečen pa sem bil tudi ker mi je zasvetil fazenprifer ob stiku z posodo na indukcijski plošči Confusedhock:
No po malo googlanja so me pomirili da je to normalno :mrgreen: .

Hvala za nasvete !!!

Priložene datoteke
.jpg   Priklopljena indukcijska plosca - doza pod plosco-min.jpg (Velikost: 111,6 KB / Prenosi: 762)
.jpg   Priklopljena indukcijska plosca - vticnica-min.jpg (Velikost: 104,44 KB / Prenosi: 757)
Evo, pa smo dobili novga štromarja. Še ene dve malce s štromarji ti manjkata, pa si "naš".
No pa še za en nasvet bi prosil, torej kot že omenjeno v mojem prvem postu, imam tudi težavo z vklopom pečice in mikrovalovke.
Imam namreč samo 1 vtičnico.

Nazivne moči:

Pečica 3500 W
Mikrovalovna: 1500 W

Tu ste mi omenili da podaljšek z razdelilcem ni najboljša rešitev, oziroma da naj bo dovolj močan............

Pregledal vse elektro trgovine vendar nisem našel nobenega z 2.5 mm2 žicami, Max. imajo 1.5 mm2, in Max. kar sem našel je do 3500 W.

Torej sem se odločil da bi nekaj sestavil sam.
Prodajalci so mi predlagali nadometno vtičnico, kupil sem tudi 3 žilni 2.5 mm2 kabel, zalomilo pa se je pri vtikaču.

Zaradi pomanjkanja prostora bi moral biti vtikač kotni, torej tak da gre kabel v vtikač iz strani(od spodaj) in ne od zadaj.
Vsi močnejši (gumirani) vtikači imajo odprtino za kabel na zadnji strani in so torej predolgi...............

Še najbolje je zgledal vtikač ki sem ga slikal na spodnji sliki, baje narejen v Lendavi, na njemu piše 10-16A in 250V.

Kakšno je vaše mnenje, ali ga lahko uporabim, ali naj raje odstranim vtičnico in z sponko [img]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")eltehunichr("46")si/wp-content/uploads/2014/10/boxsponkeunichr("46")jpg[/img] direktno povežem moj podaljšek na žice v dozi?

Hvala

Priložene datoteke
.jpg   Razdelilnik - dvojni vtikac notranjost-min.jpg (Velikost: 167,09 KB / Prenosi: 754)
.jpg   Razdelilnik - dvojni vtikac zunanjost-min.jpg (Velikost: 144,23 KB / Prenosi: 752)
.jpg   Razdelilnik - vtikac-min.jpg (Velikost: 102,82 KB / Prenosi: 752)
@arbajter

Hahaha, pa ravno v službi sem dal odpoved Tongue, tako da časa imam na pretek.......
1 2 3
Iskanje po temi